Prince Charles gespot in Betlehem

Afgelopen vrijdag heeft troonopvolger Prince Charles of Wales Bethlehem bezocht. Dit was zijn eerste bezoek aan de Palestijnse gebieden. Later had hij een gesprek met de Palestijnse president en Holocaust-ontkenner Abbas.

In Bethlehem bracht Charles eerst bezoek aan de Moskee van Omar. Daar werd hem verteld dat moslims en christenen eeuwenlang vreedzaam samen hebben geleefd. Of dat in gelijkwaardigheid was, werd er niet bijverteld.

Ook kreeg hij het verhaal te horen over Omar, een kalief en veroveraar van Jeruzalem. Deze wilde 1400 jaar geleden niet bidden in de geboortekerk, want anders zouden moslims het gebouw prompt ombouwen tot moskee. Charles meende hier een prachtige boodschap van religieuze co-existentie in te herkennen. Het is niet duidelijk waarom.

In de geboortekerk woonde hij een speciale oecumenische dienst bij.

Voor de camera’s vertelde Prins Charles dat het Palestijnse leed zijn hart had gebroken. Aan de hand van de beelden is te zien dat het bezoek van de prins rustig verloopt. Iedereen schudt hem vriendelijk de hand. Wel regent het een beetje en zien de stoeltjes in de kerk er inderdaad ongemakkelijk uit. Als er leed is, wordt het in stilte geleden.

De prins voegde er aan toe dat het leed te zien was door naar Betlehem te komen. Betlehem valt sinds 1995 onder Palestijns zelfbestuur.

Volgens kenners verwees hij onder andere naar het Israëlisch veiligheidshek. Dit hek is in Betlehem prominent aanwezig is en voorkomt terreur aanvallen op Israëlische burgers. Charles betreurde de aanwezigheid van dit hek en sprak zijn wens uit voor Palestijnse vrijheid, gelijkheid en gerechtvaardigdheid.

Charles sprak Abdelfattah Abu Srour, directeur van het Al Rowwad Cultureel centrum. Dit centrum is gevestigd in het Aida “vluchtelingenkamp“. De prins wilde weten wat de kinderen onder zijn inspirerend leiderschap willen worden als ze groot zijn. Kinderen zo jong als 8 willen dood, zei de directeur, “omdat niemand het wat kan schelen”.

De prins vond dit pijnlijk. Naar de ouders, of een andere directeur, werd niet gevraagd.

Ook bracht prins Charles een bezoek bij de Palestijnse president Mahmud Abbas. Dit was opmerkelijk want Abbas is een bekende Holocaust ontkenner. Charles was in Israël vanwege het Holocaust forum, waar hij onder andere Holocaust overlevenden heeft ontmoet.

De twee bespraken het vredesplan van president Donald Trump. Abbas bedankte Charles voor het feit dat hij zich reeds tegen dit plan had uitgesproken.

Advertentie (4)