Trump nodigt Netanyahu en Gantz uit om vredesplan te bespreken.

Gantz mee op verzoek Netanyahu. Beide Israëlische leiders worden Dinsdag 28 januari in het Witte Huis verwacht. Knesset bespreekt dezelfde dag immuniteit Premier. Gantz overweegt niet mee te komen.

De uitnodig werd afgelopen donderdag bekendgemaakt op een persconferentie met vice president Mike Pence en premier Netanyahu in de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

President Trump zal het politieke gedeelte van het plan eerder onthullen. Maar wanneer is nog niet bekend. Het economische gedeelte is sinds 22 juni openbaar en behelst een hulppakket voor de Palestijnen ter waarde van 50 miljard dollar.

Trump heeft zijn verwachting uitgesproken dat het plan de Palestijnen niet zal bevallen. “Ik ben er zeker van dat ze misschien negatief zullen reageren in het begin” zei Trump aan boord Air Force One. “Maar het is eigenlijk heel positief voor ze.”

De Amerikaanse regering heeft met de Palestijnse Autoriteit contact gehad over het vredesvoorstel. Die hebben het plan afgewezen. “We hebben kort met ze gesproken” zei Trump.

Via een woordvoerder liet Mahmud Abbas zijn ongenoegen weten en gaf hij de Verenigde Staten de waarschuwing geen rode lijnen te overschrijden. “De Palestijnse regering zal zich blijven verzetten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël”. Verder werd er gedreigd dat de stabiliteit van de West Bank in gevaar kon komen.

Details van het plan zijn mogelijk uitgelekt. Het zou gaan om het voor Israël meest voordelige plan ooit. Jeruzalem blijft de hoofdstad van Israël, Israël houdt de controle over de Jordaanvallei en alle gevestigde nederzettingen worden behouden. De Palestijnen krijgen een gemilitariseerde staat.

Benny Gantz zou ondertussen overwegen niet te komen. Hij vreest in Washington geen goede indruk te maken als Netanyahu wel een ontmoeting krijgt met Trump en hij niet.