Kremlin: Geen pardon voor Naama Issachar.

Dmitry Peskov woordvoerder van het Kremlin laat weten dat er van gratie voor Naama Issachar geen sprake kan zijn. Ze heeft geen officieel verzoek ingediend.

Volgens de Russische wet moet Naama Issachar eerst zelf om gratie vragen voordat ze een presidentieel pardon kan krijgen. Dit laat woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov weten. “Het vertraagt de situatie”, aldus Peskov. “Er zijn bepaalde formaliteiten die gevolgd moeten worden. We kunnen haar geen gratie verlenen als ze er niet om vraagt.”

De afgelopen week stonden de Israëlische kranten vol positieve verhalen over de op hand zijnde vrijlating van Issachar in verband met het bezoek van Poetin aan Israël. Er werd gespeculeerd dat Naama Issachar met Poetin mee zou vliegen, dat zij achter de schermen gratie zou krijgen of dat zij haar straf in Israël uit mocht zitten. De deal zou zo goed als rond zijn.

Er moest alleen nog worden gekeken naar een manier waarop Poetin haar kon vrijlaten, zonder zijn rechterlijke macht in verlegenheid te brengen. Rusland kent geen onafhankelijke rechterlijke macht.

Donderdag ontmoette de moeder van Naama, Yaffa Issachar, samen met Premier Netanyahu en zijn vrouw Vladimir Poetin. Premier Netanyahu heeft President Poetin officieel om gratie voor Naama Issachar verzocht. Dat was blijkbaar niet het juiste adres.

Naama Issachar werd in Rusland veroordeeld tot 7,5 jaar cel nadat zij op de luchthaven in Moskou betrapt werd met 9 gram Cannabis. Een overtreding die in Rusland over het algemeen leidt tot een boete of korte gevangenisstraf.

Naama Issachar wordt door Rusland gegijzeld uit wraak omdat Israël de Russische hacker Aleksey Burkov aan de Verenigde Staten uitgeleverd heeft.