Israel Aerospace Industries (IAI) onthult vernieuwde Heron MK II UAV

De nieuwe Heron MKII. Foto IAI

Israel Aerospace Industries (IAI) zal hun nieuwste “Multi Altitude Long Endurance (MALE) Unmanned Aerial Vehicle (UAV)” Heron MK II onthullen tijdens de komende Airshow in Singapore volgende maand.

Met behulp van de meest geavanceerde technologieën die tot nu toe door IAI zijn ontwikkeld, is de HERON MK II een strategisch en veelzijdig vliegtuig dat verschillende ladingen kan vervoeren.

Uitgerust met een Rotax 915 iS-motor, kan de HERON MK II een hoogte van 35.000 voet (ruim 10 km) bereiken, een maximale snelheid van 140 knopen (ruim 259 km) bereiken en kan hij 45 opeenvolgende uren in de lucht blijven.

De HERON MK II is een bijgewerkt model van de HERON UAV, die wordt gebruikt door de Israëlische luchtmacht en meer dan 20 andere organisaties over de hele wereld.

De Heron 1 heeft een maximaal missie uithoudingsvermogen van meer dan 24 uur. Uitgerust met satelliet datalink en elektro-optische infraroodsensoren, kan de Heron 1 niet alleen verkenning bieden aan grondtroepen in gevechtssituaties, helpen bij konvooien en patrouilleren, bewegingsprofielen en langetermijnbewaking creëren, maar hij kan ook explosieven vanuit de lucht opsporen.

Met grotere en verbeterde sensoren, is de opvallende eigenschap van de Heron MK II de mogelijkheid om op afstand te presteren, informatie te verzamelen op tientallen kilometers afstand van vijandelijk vuur en zonder grenzen te overschrijden,

De UAV heeft ook een ingebouwde server, die operators toegang geeft tot grote hoeveelheden onbewerkte of verwerkte sensorgegevens die tijdens de vlucht zijn opgeslagen.

Dankzij verbeterde productietechnologieën heeft de HERON MK II een bredere en sterkere carrosseriestructuur, waardoor snel en gemakkelijk onderhoud mogelijk is zonder het gewicht te verhogen. Het heeft ook een verbeterde motor en avionica, nieuwe configuraties, nieuwe lange-afstands observatiesensoren en radars en kan een breed scala aan extra nuttige ladingen meenemen voor de verschillende configuraties zoals ELINT, COMINT en meer.

“We zijn er trots op nog een belangrijke ontwikkeling te introduceren in de UAV’s van IAI,” zei IAI Executive Vice President en General Manager van de Military Aircraft Group, Moshe Levy. “De HERON MK II zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van het operationele pakket met de nadruk op het verzamelen van inlichtingen op grote afstand. Het nieuwe lid van de HERON-familie, al beschouwd als een van de belangrijkste strategische UAV’s ter wereld, stelt ons in staat ons assortiment operationele oplossingen die we onze klanten bieden, uit te breiden. ”

De Heron MK II wordt lid van IAI’s Heron UAS-familie, die al meer dan 50 jaar meer dan 1.800.000 gevechtsvlieguren heeft gevlogen met meer dan 50 operationele klanten die de drones gebruiken in een reeks van missies, omgevingscondities en strijdtonelen over de hele wereld.

Volgens berichten in de buitenlandse media wordt Israël beschouwd als een toonaangevende exporteur van drones en heeft IAI wereldwijd meer dan 50 operationele klanten, waaronder Australië, Canada, Chili, Colombia, Frankrijk, Duitsland, India, Mexico, Singapore en Zuid-Korea.