SpaceIL krijgt $ 1 miljoen subsidie en gaat opnieuw proberen op de maan te landen

Illustratie van het ruimteschip Beresheet in een baan om de maan. Foto via SpaceIL en IAI

De Blavatnik Family Foundation heeft SpaceIL een subsidie van $ 1 miljoen verstrekt om het ruimteschipprogramma “Beresheet 2” te ondersteunen en het mogelijk te maken een onbemand Israëlisch ruimteschip op de maan te laten landen.

“Beresheet 1”, gelanceerd op 22 februari 2019, maakte van Israël het 7e land ter wereld om de baan rond de maan te bereiken. Helaas ging de maanlanding op het laatste moment mis en sloeg het ruimtevaartuig op de maan te pletter. De subsidie van de Blavatnik familie stelt SpaceIL in staat een nieuwe CEO te werven om de plannen voor “Beresheet 2” vooruit te helpen.

“Israël staat internationaal bekend om zijn baanbrekende prestaties op het gebied van wetenschap en technologie, en biedt onbeperkte mogelijkheden voor het bereiken van verbazingwekkende doorbraken in ruimteverkenning”, zei Len Blavatnik, hoofd van de Blavatnik Family Foundation. “De Israëlische geest van innovatie en vastberadenheid is zeer geschikt om het Beresheet-programma naar nieuwe hoogten te brengen en Israël een leider in de ruimte te maken. “

Kfir Damari, mede-oprichter van SpaceIL, zei dat het de bedoeling is Beresheet 2 op de maan te laten landen. Voorafgaand daaraan zal er door de Beresheet 2 een nano-satelliet in een baan om de maan worden gebracht.

“Het zal de eerste Israëlische satelliet rond de maan zijn. Nadat we de nanosatelliet in een baan om de aarde hebben gebracht, landen we het ruimteschip op de maan,” voegde hij eraan toe.

SpaceIL, een Israëlische non-profit organisatie, werd in 2011 opgericht om wetenschappelijk en technologisch onderwijs in Israël te promoten. Bij de oprichting was het doel van de organisatie het eerste Israëlische ruimtevaartuig op de maan te landen.