Wat schrijven de Hebreeuwse weekend kranten in Israel vandaag

Soleimani. Screenshot YouTube

Groter dan Baghdadi: Israël had kennelijk niets te maken met de moord op de Iraanse Quds Force-commandant Qassem Soleimani en PMF baas Abu Mahdi al-Muhandis, maar het kijkt wel wat er gebeurt in Iran / Irak en bereidt zich tegelijkertijd voor op een reactie.

 • Zoals vrijwel overal elders, heeft de moord op Soleimani de nieuwsagenda in het Hebreeuws geleid, omdat de geruchten midden in de nacht werden bevestigd, dankzij een ring van zijn afgescheurde hand.
 • Zoals vrijwel overal elders, heeft de moord op Soleimani de nieuwsagenda in het Hebreeuws geleid, omdat de geruchten midden in de nacht werden bevestigd, dankzij wat bling op zijn afgehakte hand.
 • In Israël wordt het doden van Soleimani vooral gezien als een enorme aardverscheurende gebeurtenis.
 • Een andere voormalige Mossad-man, Ram Ben Barak, vertelt het station dat het de belangrijkste moord is sinds Israël de Imad Mughniyeh van Hezbollah heeft uitgeschakeld.

In het kruisvuur: Prof. Eyal Zisser vertelt Kan dat “dit een dramatische en significante aanval was en het is moeilijk voor te stellen dat de Iraniërs niet zullen reageren.”

 • Wat dat antwoord betreft, ziet Israël zichzelf als recht in de vuurlinie: “iedereen die champagne wil knallen, begrijpt niet dat dit kan leiden tot een aanval op Israël”, tweet MK Ofer Kassif, in in dezelfde taal gebruikt door democraten die Trump beschuldigen van het duwen van de regio in oorlog.
 • Israël bereidt zich voor. Op vrijdagochtend kondigt het leger aan dat het skigebied Hermon wordt gesloten en berichten in verschillende nieuwssites geven aan dat het leger ook zijn paraatheid langs de noordgrenzen verhoogt.
 • Channel 12-nieuws schrijft dat Israëlische functionarissen in contact staan ​​met Amerikaanse tegenhangers om voorbereid te zijn op welke reactie dan ook.

U hoeft zich nog geen zorgen te maken: veel analisten, vooral buiten Israël (of althans niet-Israëliërs), beschouwen een aanval op de Joodse staat als redelijk onwaarschijnlijk.

 • De in Israël gevestigde Raf Sanchez van The Telegraph is het ermee eens dat Iran eerder zal kijken naar waar het eerder succes heeft gehad – Saoedi-Arabië.
 • Greg Carlstrom van The Economist zegt dat Iran helemaal geen oorlog wil voeren en dat alle voorspellingen van doem een ​​beetje veel zijn.

Moorden in naam van: Dus als Trump niet probeerde een oorlog te beginnen, wat hoopte hij dan te bereiken?

 • In Walla vermoedt Guy Alastair dat de moord bedoeld is om ‘een bericht naar Iran te sturen en zijn pogingen om voet aan de grond te krijgen in het gebied te verstoren’.
 • KAN noemt de moord ook een grote stap in het terugdringen van de pogingen van Iran om voet aan de grond te krijgen in de regio.
 • Nadav Eyal van Channel 13 schrijft dat de moord de belangrijkste strategische beslissing is die de Amerikaanse president Donald Trump heeft genomen sinds zijn aantreden. “Hij ging met 150 KM / H van een onbegrijpelijk compromis met Iraniërs naar het starten van een proces dat het dichtst in de buurt komt van oorlog voeren.”

Wie ws je echt, Qassem: Haaretz profileert Soleimani en zegt dat “Ondanks dat hij slechts zes weken militaire training heeft gehad, werd Soleimani beschouwd als de meest invloedrijke persoon in de Revolutionaire Garde – nog meer dan zijn commandant Mohammad Ali Jafari.”

 • Kijkend in Soleimani’s hoofd zegt Zvi Yehezkeli van Channel 13 dat hij zich misschien zorgen heeft gemaakt over Israël die hem uit de weg zou ruimen, maar hij dacht niet dat iemand hem in Bagdad kon bereiken.
 • “Soleimani voelde zich erg vrij en comfortabel in Irak, hij dacht niet dat de Amerikanen hem zouden vermoorden. Over het algemeen schatte hij dat als iemand hem pijn zou doen, het Israël zou zijn, en dus nam hij geen voorzorgsmaatregelen toen hij door de Iraakse hoofdstad ging, ”schrijft Yehezkeli.

In de immuniteitstrein: Soleimani is groot nieuws, maar hij is niet al het nieuws, en de juridische ellende van Netanyahu schuilt nog steeds achterin de nieuwsagenda.

 • Een peiling gepubliceerd door Kan laat zien dat de naald niet veel heeft bewogen voor of tegen de Likud-leider, met 52 procent nog steeds tegen immuniteit, terwijl nog eens 28% ervoor is en 20 onbeslist.
 • In Haaretz schrijft Yossi Verter dat Netanyahu wist dat immuniteit een slechte optie was, maar nu hij daar is, gaat hij proberen het te laten werken, wat betekent dat de verkiezingscampagne wordt omgezet in een campagne waarin kandidaat-immuniteit in wezen op het ticket staat.
 • “De 50 miljoen Shekel (ongeveer $ 14,5 miljoen) die de staat aan de partij heeft toegewezen, zullen worden geïnvesteerd in een poging om het problematische immuniteitsconcept populair te maken, omdat het zelfs in rechtse kringen niet zo populair is, op zijn zachtst gezegd. Het is zijn achilleshiel. Het wordt het middelpunt van de campagne ‘, schrijft Verter.
 • Ondertussen is het gevecht begonnen om te zien of de huidige Knesset kan aandringen om een ​​commissie bijeen te roepen om de immuniteit te bespreken en af ​​te wijzen. In Israel Hayom twijfelt columnist Gideon Alon of dat mogelijk zal zijn, zelfs als de Knesset voorzitter het toestaat door te gaan, waarbij Netanyahu alles doet om de zaak tegen te houden.