Israëlisch ruimtepak in het Internationale ruimtestation (ISS)

Het ruimtepak zwevend in het internationale ruimtestation. Foto Jessica Meir, NASA

De Israëlische vlag heeft een vaste plek in het internationaal ruimtestation ISS gekregen. Een nieuw anti-stralingspak uit Israël bereikte vorige week het ruimtestation. Daar zal het pak onder andere worden gedragen door de Amerikaanse astronaut Jessica Meir, wiens vader Israëlisch is. Dit schrijft Ynet.

Het pak is ontwikkeld door het Amerikaans-Israëlische bedrijf StemRad in samenwerking met de Israëlische ruimtevaartorganisatie ISA (Israel Space Agency). Het pak zal gebruikt en getest worden door drie astronauten en is Israëls eigen bijdrage aan de internationale ruimtevaart inspanning.

De aankomst van de vlag valt samen met de 17e verjaardag van de dood van Israëls eerste astronaut Ilan Ramon. Hij kwam met zes bemanningsleden om toen de Columbia-shuttle op 1 februari 2003 in de atmosfeer boven Texas desintegreerde.

Het in Israël ontwikkelde ruimtepak Foto: Jessica Meir, NASA

Omdat vrouwen door de grote hoeveelheid straling in de ruimte meer kans hebben om getroffen te worden door levensbedreigende vormen van kanker, is het pak speciaal ontwikkeld om vrouwelijke astronauten te beschermen.

Als onderdeel van de tests wordt het pak gedragen door drie vrouwelijke astronauten. Zij zullen het pak en de beschermingsmogelijkheden testen in de gewichtsloosheid van het ruimtestation.

Als alles goed gaat zal het ruimtepak gedragen worden door de bemanning van het Orion-ruimteschip, de opvolger van de Spaceshuttle. Dit vaartuig is ontworpen om bemande verkenningstochten te ondernemen voorbij de lage baan om de aarde. Het pak zal missies in realtime ondersteunen met gegevens en meetwaarden verzameld uit het pak.

“We breken alle records van acties, creativiteit en Israëlische innovatie”, zei de Israëlische minister van Wetenschap, Technologie en Ruimte Ofir Akunis.

“Ik ben trots op de ontwikkelaars van het allereerste Israëlische ruimtepak dat we allemaal voor het eerst zien vliegen onder de Israëlische vlag, zelfs in de ruimte.”

Israel Space Agency directeur Avi Blasberger werd geraakt door het feit dat de onthulling van het pak samenviel met de herdenking van de dood van Ilan Ramon.

“Vandaag, werd het nieuwe door Israël ontwikkelde ruimtepak onthuld door de astronaut Jessica Meir. Het pak, wat werd ontwikkeld met behulp van de ISA, werd afgeleverd aan het internationale ruimtestation voor verdere testen”, zei Blasberger. “Er is niets symbolischer dan het feit dat het pak is onthuld in dezelfde week dat we ons de eerste Israëlische astronaut Ilan Ramon herinneren.”

StemRad CEO en oprichter, Dr. Oren Milstein, werd ook geraakt door de timing van het debuut van de pakken.

“Er is niets vreugdevollers dan te zien hoe de Israëlische vlag in het Internationale Ruimtestation wordt gehesen, en zelfs nog meer tijdens de Israëlische ruimteweek ter ere van het 17 jarig overlijden van Ilan Ramon. We zijn buitengewoon trots om de eigen bijdrage van Israël te presenteren aan de bescherming en gezondheid van astronauten. “