Sabrina Saadi, majoor bij de Israelische politie en draagt trots een hyab

Sabrina Saadi. Foto Israelische politie

Majoor Sabrina Saadi, een senior onderzoeker in de jeugdafdeling van de politie van Kafr Kanna in het noordelijke district van Israël, zal geschiedenis schrijven als de eerste hijab-dragende politieagent in de Israëlische politie, meldde ynet.

Saadi werd geboren en groeide op in de overwegend door bedoeïenen bewoonde stad Basmat Tab’un in het noorden van Israël, en volgde een prestigieuze opleiding middelbare school in Haifa, waar ze haar toelatingsexamens afrondde. Later ging ze vrijwillig haar nationale dienstplicht doen bij de kustpolitie. Na de voltooiing van haar nationale dienst kon ze zich niet bij de politie aanmelden omdat ze niet aan de kwalificatienormen voldeed.

Maar tijden veranderen en plotseling ontving Saadi een telefoontje van de plaatsvervangend directeur van de politie, Jamal Kharkash, die haar meedeelde dat de normen zijn veranderd met betrekking tot de toelating van religieuze moslimvrouwen, waardoor ze kon deelnemen aan een politiecursus en onderzoekscursus aan het ‘National Police College’.

Na het voltooien van de cursus werd ze aangeworven voor het nieuw opgerichte Kafr Kanna-station, dat vele gemeenschapszones omvat, en een bevolking bedient van 60.000 mensen. Saadi is de leidende jeugdonderzoeker op het nieuwe station, samen met twee andere jeugdinspecteurs.

“Ik ben opgegroeid in een islamitisch religieus huis, mijn moeder is erg religieus en bid net als ik vijf keer per dag en draagt ook een hijab. Ik ben single en woon met mijn familie in het dorp. Ik wil een bericht sturen naar religieuze moslimvrouwen zoals ik. De politie is een goed thuis voor je. De organisatie maakt dat je verder kunt komen, jezelf bewijzen en je gelijk voelen,” merkte Saadi op.

Ondanks haar succes was het bereiken van dit punt een strijd voor Saadi, die opmerkt dat ze enige kritiek kreeg van familieleden en inwoners van haar dorp. Ze ervoer ook bedreigingen tegen haar.

“Aan het begin van de werving waren er bedreigingen die me pijn deden. Alle bedreigingen waren via Facebook. Ik ben niet bang, ik leef volgens mijn geloof en doe niemand pijn. Ik ben alleen bang voor God,” betoogde Saadi. Sommige religieuze moslimmannen hebben ook gereageerd op het idee van Saadi in uniform, waarin ze suggereert dat sommigen vinden dat ze thuis moet blijven.

Shimon Lavi, politiechef van het Noordelijk District, prees het belang van het werven van Arabische vrouwen en zei dat “het Noordelijk District de werving van vrouwen uit de Arabische sector voor politiedienst bevordert, in al zijn verschillende politietaken en promotierollen, en vervult operationele taken en opdrachten in de kern van de organisatie.”

In termen van haar eigenlijke werk richt Saadi zich op gewelddadige en internetmisdrijven. “Als jeugdonderzoeker moet ik voortdurend technologisch upgraden, vooruitgaan en leren.” Gevraagd naar haar grootste droom, zei ze dat het “de Hajj in Mekka als de eerste Israëlische politieagent is”.