De 11 Israelis van de Black Princess zijn terug in Israel en in quarantaine geplaatst

Aankomst van de 11 Israelis op Ben Gurion Airport. Foto MDA

UPDATE 12.30. Ondanks dat de 11 in Japan negatief waren getest bleek na aankomst in het speciale, geïsoleerde ziekenhuisgebouw, waar de passagiers ademmonsters moesten geven om te bepalen of ze het virus in hun bloed hebben, toch dat een van de passagiers het coronavirus bij zich had. Deze vrouw is een aparte extra geïsoleerde kamer ondergebracht.

Het is niet voor het eerst dat men twijfels heeft aan de manier van testen in Japan. Eerder bleek iemand uit Australie en iemand uit de USA het virus bij zich te dragen ondanks een negatieve test in Japan

In tegenstelling tot Nederland, waar passagiers van het cruiseschip Westerdam niet in quarantaine hoeven, neemt men in Israel geen enkele risico. De 11 vannacht teruggekeerde Israelis van het cruiseschip Black Princess zijn allen verplicht voor 14 dagen in quarantaine geplaatst in het Shebe Medical Center Tel HaShomer.

Een video gepubliceerd door dhet Magen David Adom liet de passagiers in een minibus zien, terwijl ze zwaaien voordat ze wegrijden.

De passagiers bleken zichtbaar opgelucht te zijn weer in Israel terug te zijn. “We zijn allemaal blij,” vertelde een vrouw aan de de publieke omroep KAN. “We zijn allemaal gezond, niemand is ziek,” vertelde een ander aan Ynet.

De Israëlische autoriteiten nemen echter geen enkel risico. De afgelopen dagen bewezen dat verschillende mensen die negatief testten voor het virus in Japan, bleken de ziekte na aankomst in hun thuisland toch te hebben.

Iedereen die in contact kwam met de passagiers droeg beschermende uitrusting, hoewel de video verschillende mensen in de buurt en in het vliegtuig liet zien met alleen gezichtsmaskers. De passagiersbagage werd op een vrachtwagen geladen en vervolgens geïnspecteerd voordat het van de luchthaven werd verwijderd, meldde Channel 12-nieuws.

Van de 15 Israelische passagiers op de Black Princess bleken er 4 het coronavirus te hebben. Deze vier zijn in Japan achter gebleven waar ze in een speciale quarantaine eenheid worden verzorgd.

De 11 passagiers kwamen met een speciaal door het ministerie van buitenlandse zaken gecharterde Bombardier Global 6000 in Israel aan.

De bemanning mocht het vliegtuig na aankomst niet verlaten en vertrok niet veel later voor de terugreis.

In de bus die hen naar het vliegtuig bracht bleek al dat de Israelis in een prima stemming verkeerden en blij waren naar huis terug te mogen, zoals uit deze video blijkt waarin Am Yisrael Chai (het volk Israel leeft) werd gezongen.

In het Sheba Medical Center zal de groep in een apart gedeelte van het uitgestrekte medisch centrum in een speciaal voor dit doel gebouwde quarantaine unit verblijven, ver van waar ze volgens de autoriteiten in contact kunnen komen met de bevolking.

“We weten dat het niet eenvoudig is, dat je je families niet kunt zien en je niet vrij kunt bewegen. We begrijpen de situatie, ‘vertelde Dr. Galia Rahaym de passagiers bij aankomst in Sheba, volgens Ynet.

Donderdagochtend mochten families van passagiers zelfgemaakt voedsel en persoonlijke spullen afgeven voor de passagiers in het quarantainegebied van het ziekenhuis, meldde Channel 13 televisienieuws.

Eén familie liet een fles Corona-bier achter voor zijn terugkerende familie, zei het station.