Carnaval van Aalst wordt dubbel zo antisemitisch dan in 2019

Carnaval Alst 2019. Screenshot YouTube

Het jaarlijkse carnaval in Aalst, België zal naar komende zondag nog meer antisemitische elementen hebben dan in voorgaande jaren.

De organisatoren van het carnaval van Aalst hebben honderden ‘rabbijnensets’ verkocht aan feestvierders die actief deelnemen aan de parade, om zich te kleden als chassidische Joden, waaronder grote neuzen,peijen en zwarte hoeden. Dit is een aanvulling op het eerder plan om met praalwagens te komen die in 2019, met grote van Joden met ratten op hun schouders, die geld vasthouden.

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz zei donderdag dat “België als westerse democratie zich zou moeten schamen om zo’n grote antisemitische vertoning mogelijk te maken. Ik roep de autoriteiten op om deze hatelijke parade in Aalst te veroordelen en te verbieden.”

De Israelische ambassadeur in België, Emmanuel Nahshon, is uitgesproken tegen de parade en zei tegen de Jerusalem Post dat “het heel jammer is dat zo’n antisemitisch carnaval is toegestaan. Aalst is de enige stad in Europa waar zo’n carnaval is toegestaan.”

“We roepen de Belgische autoriteiten, inclusief het stadsbestuur van Aalst, op om van gedachten te veranderen,” zei Nahshon. “We hebben nog tijd tot het carnaval en ik hoop dat de reden zal zegevieren en de antisemitische praalwagens zullen worden weggenomen.”

Als de parade verloopt zoals gepland, “wordt het een morele schandvlek op België,” zei Nahshon.

“De strijd tegen antisemitisme is ook een Israëlische strijd”, zei hij. “Israël moet heel duidelijk zijn in deze kwestie.”

De parade van dit jaar zal naar verwachting specifiek gericht zijn op Joden met nog meer spot vanwege de controverse en het verlies van de UNESCO-status van het carnaval.

De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, wiens stad een grote joodse gemeenschap heeft, zei vorige maand dat de parade ‘blijk geeft van een gebrek aan empathie’ en ‘respectloos’ is.