Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Benny Gantz. Screen shot YouTube

Problemen voor The Fyfh Dimension en nee het is niet die zanggroep: er is nog geen officiële aankondiging geweest, maar de pers doet alsof de openbare aanklager de procureur-generaal heeft geadviseerd om een ​​onderzoek in te stellen van naar verluidt ‘vuile transacties’ die het mislukte techbedrijf Fyth Dimension van Benny Gantz zou hebben gedaan een voldongen feit is.

 • Verhalen over verondersteld onderzoek maken belangrijk nieuws in het Israëlische mediaspectrum en het openen van een onderzoek wordt als onvermijdelijk gepresenteerd.
 • “Blijkbaar: de politie zal het bedrijf dat Gantz leidde controleren,” leest een grote kop op de voorpagina van Yedioth, nota nemend van de “gevoelige politieke timing”, slechts 11 dagen voor de verkiezingen.
 • “Een onderzoek in de communicatie tussen politie en het bedrijf is bijna voltooid. De schatting is dat er na de verkiezingen een onderzoek wordt gelanceerd, ‘meldt Haaretz.
 • Volgens beschuldigingen sloot Fifth Dimension, die werd gesloten nadat de eigenaar van het bedrijf Viktor Vekelsberg door de VS was gesanctioneerd als onderdeel van het Robert Mueller-onderzoek, een deal met de Israëlische politie om diensten te verlenen waar het blijkbaar niet aan kon voldoen, en riep vragen op over het bedrijf en de handelwijze van de politie.
 • Israel Hayom, die normaal gesproken niet verlegen is en optreedt als een Likud-propaganda-outfit, kiest voor een subtielere benadering, waarbij het verhaal alleen de secundaire kop op de voorpagina wordt en alleen Fifth Dimension en niet Gantz noemt.

Een onderzoek in elke pot: veel berichten doen moeite om op te merken dat Gantz geen verdachte is.

 • “Ik moet benadrukken, en ik benadruk dit met opzet, vanaf nu is er geen vermoeden tegen Gantz en hij zal naar verwachting niet worden ondervraagd als een mogelijke verdachte,” brulde Aviad Glickman van Channel 13 tijdens de uitzending van woensdag met wat hij beweerde was een scoop. (Channel 12 had dezelfde informatie.)
 • Maar sommigen kunnen de veronderstelde feiten niet zonder een pittige grap melden. Amit Segal van Channel 12 schreeuwt dat “het niet uitmaakt wie premier wordt, ze zullen beiden worden onderzocht.”
 • Israel Hayom gaat ongeveer dezelfde weg, en merkt op dat na de verkiezingen na beide leiders van de grote partijen onderzoek zal worden gedaan, hoewel dat niet waar is.

Ik verloor mijn bron: het is vermeldenswaard dat hoewel veel berichten informatie van Channel 12 of 13 gebruiken, geen van deze kanalen de informatie zelfs aan een ‘naamloze bron’ toeschrijft, om lezers een idee te geven of dit daadwerkelijk gebeurt of politieke draai is, dat voldoende rode vlaggen zou moeten opwekken om een eigen onderzoek te rechtvaardigen.

 • Haaretz meldt het komende onderzoek ook als een feit, zonder zelfs maar een hint over waar die informatie vandaan zou kunnen komen.
 • Dat betekent niet noodzakelijk dat de info niet waar is. De eerste verhalen over het onderzoek naar Netanyahu, die oh zo echt waren, waren ook niet afkomstig van een ‘onbekende bron’. En het feit dat iedereen de informatie als een feit meldt en geen van de uitstekende journalisten van Israël vraagt of onderzoek waar het bericht vandaan komt kan ook een punt in het voordeel zijn.
 • Hoewel veel Israëlische journalisten weinig geven om bronnen, het feit dat ze allemaal zo gepolitiseerd en gemakkelijk gemanipuleerd zijn (het is gebruikelijk dat ambtenaren journalisten vertellen om informatie te schrijven “in hun eigen naam” of liegen over de identiteit van de bron, een Likud lid bellen, een diplomatieke ambtenaar, of een legerofficier,of “Palestijnse rapporten”, en journalisten gaan er vaak in mee) laat zien hoe gemakkelijk het zou zijn voor een Likud-functionaris om te liegen over het onderzoek dat wordt geopend om Gantz te zwart te maken, met het Israëlische publiek als de ultieme verliezer.
 • Een voorbeeld is het feit dat Channel 13 op 9 september 2019 , precies acht dagen voor de laatste verkiezingen, bijna exact hetzelfde meldde .

Ik ben er klaar voor: Gantz zelf vertelt de media dat hij niets weet van enig onderzoek, maar geeft aan dat hij klaar is voor wat dan ook.

 • “Het klinkt als politieke druk, dus het onderwerp komt weer op de agenda. Ik ben klaar om een ​​onderzoek af te wachten, ik ben volkomen kalm, in tegenstelling tot anderen vertrouw ik op het rechtshandhavingssysteem”, vertelt hij aan Army Radio.
 • Sprekend met de publieke omroep KAN voorspelt hij dat “de komende weken zwarte weken zullen zijn. Netanyahu en zijn volk zullen leugens over rechts en links verspreiden, elk oud ding gebruiken en proberen het nieuw te maken. Alle oude zaken zullen in de komende weken plotseling naar buiten komen. Het publiek begrijpt dat gelukkig.”
 • Gantz vertelt de diverse kranten en media ook dat de affaire meer te maken heeft met de politie dan met de vijfde dimensie. In Ynet schrijft Eli Senior dat de affaire de politie en hun vermogen om zichzelf te onderzoeken zal testen, en het is nog niet eens duidelijk wie het onderzoek zelfs zal doen.
 • “Het verhaal is veel ingewikkelder dan de mensen denken,” vertelt een politiebron de nieuwssite. “Dit zal een heel speciale eenheid moeten zijn die niet verbonden is met de rest van de politie, om de waarheid te achterhalen. Sinds wanneer kunnen agenten hun vrienden onderzoeken, of degenen die verondersteld worden hun commandanten te zijn? Het is duidelijk dat dit slecht zal zijn. De vraag is of ze echt onderzoek willen doen en de waarheid willen weten. ‘

Het is alleen de timing die ze veranderen: het onderzoeken van de onderzoekers was toevallig een Netanyahu-gesprekspunt toen hij degene was die werd onderzocht.

 • Op Twitter zegt Barak Ravid van Channel 13 dat “ik denk dat we de onderzoekers nu niet meer hoeven te onderzoeken.”
 • Aan de andere kant meldt Amit Segal van Channel 12, die steeds meer uitgesproken is ter ondersteuning van de rechtervleugel, dat de procureur-generaal zal wachten tot na de verkiezingen om een ​​onderzoek aan te kondigen omdat het te dicht bij de verkiezingen is en vervolgens naar Twitter gaat om zijn echte gevoelens kenbaar te maken.
 • Israel Hayom’s Haim Shine zegt dat Blauw en Wit het gerechtelijk systeem en zijn beslissingen over timing daadwerkelijk controleert, en merkt op dat deze week de datum voor de start van het Netanyahu-proces werd aangekondigd: “Ze konden niet wachten om het na de verkiezingen aan te kondigen? Wat is de plotselinge haast? Blauw en Wit staat onder druk omdat de agenda is gericht op diplomatieke veiligheidsaangelegenheden, waar verwarring en slapheid wordt door hen wordt uitgezonden, en dankzij het gerechtelijk apparaat keerde het gesprek weer snel terug naar de Netanyahu zaken. Toeval? Mocht je willen.”

Geen debat: Gantz neemt ook de tijd om uit te leggen waarom hij besloot om een ​​debat met Netanyahu af te wijzen, net zoals Netanyahu uiteindelijk ermee instemde na ongeveer 20 jaar dit te hebben geweigerd, en de Israëli’s beroofd van een show die Elizabeth Warren’s pak slaag aan Mike Bloomberg had kunnen overtreffen in pure entertainmentwaarde.

 • Volgens verschillende rapporten heeft Gantz dit gedaan omdat peilingen hem de leiding geven en het voor een leider geen voordeel is om jezelf zo te openen op tv.
 • “Gantz heeft een lichte voorsprong, maar hij vreest dat hij alleen wat te verliezen heeft in een debat met Netanyahu, en is dus niet geïnteresseerd in het betreden van de ‘leeuwenkuil’,” schrijft Channel 13’s Raviv Drucker.
 • Channel 12’s Segal schrijft dat “Gantz gek zou moeten zijn om gewillig de leeuwenkooi in te lopen, wetende dat Netanyahu uitblinkt in debatten en meer ervaring heeft dan hij.”
 • KAN meldt dat Blauw en Wit denken dat er nog steeds een kans is dat Gantz op het laatste moment met een debat met Netanyahu instemt.
 • “In privégesprekken negeert Benny de mogelijkheid van een debat met Netanyahu echt niet en is niet bang”, zegt Gantz’s ‘omgeving’.

Weg uit Yokohama: Een ander groot verhaal van de dag is de herwonnen vrijheid van Israëli’s die op de coronavirus-cruiseboot Diamond Princess in de haven van Yokohama in Japan zaten en nu toestemming hebben gekregen om van boord te gaan en naar Israel terug te keren.

 • In wat een herhaling kan zijn van de thuiskomst voor Naama Issachar een maand geleden, komt de pers met duizelingwekkende verhalen over de bevrijding van de niet besmette Israelis uit hun vreselijke gevangenis aan boord van een luxe cruiseschip, waarbij alle mogelijke twijfels over de mogelijkheid dat mogelijk een of meerdere toch het virus bij zich hebben en het Israel inbrengt, worden weggedrukt .
 • Channel 12-nieuws publiceert een video van ‘feesten’ in de bus terwijl de groep zich een weg baant naar de luchthaven, met passagiers die ‘Am Yisrael Hai’ zingen.

 • En hoewel Netanyahu niet naar Japan is gevlogen om ze naar huis te brengen, slaagt Israel Hayom er in toch in een foto van hem te maken waarin hij een quarantaine eenheid in een ziekenhuis bezoekt.
 • Evenals dat met Issachar het geval was zal de groep niet van boord gaan in de hoofdterminal van Ben Gurion airport, maar eerder in een gebied ver weg, van waaruit ze rechtstreeks naar het Sheba Medical Center in Tel Hashomer worden gebracht voor hun 14-daagse verblijf in een andere, waarschijnlijk minder luxe, quarantaine.
 • Het vliegtuig zal naar verluidt onmiddellijk terugkeren naar Azië en de bemanning zal Israël niet mogen binnenkomen en moet in het toestel blijven terwijl het wordt voorbereid op de vlucht terug.
 • Op donderdagochtend mochten families van passagiers zelfgemaakt voedsel en persoonlijke spullen afgeven voor de passagiers die in quarantaine gaan meldt Channel 13 op televisie.
 • Een van de items die volgens het bericht voor familieleden werd gebracht: een flesje Corona-bier.