President Rivlin op de Fiji eilanden aangekomen

Foto Kobi Gideon / GPO

President Reuven Rivlin landde donderdagmorgen, in Fiji, een tussenstop op weg naar een officieel bezoek aan Australië. Tijdens zijn bezoek leidde de president, samen met de premier van Fiji, een topbijeenkomst van Pacific Island States de eerste in zijn soort. De top, gehouden in Nadi, Fiji, werd bijgewoond door leiders uit Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, Vanuatu, Tuvalu, Tonga en Palau.

Vóór het begin van de topontmoeting met leider van staten in de Stille Oceaan, werd de president ontvangen in een typische Fiji-ceremonie waar hem een lei, een traditionele welkomstketting met bloemen, werd gepresenteerd. Tijdens de ceremonie stond er een erewacht van de soldaten in hun traditionele kleding en vergezelden het welkom met hun gezang.

De president werd bediend met kava, de nationale drank die is gemaakt van de yangonawortel, als een teken van vriendschap tussen de naties en om hem te verwelkomen tijdens zijn bezoek.

De president kreeg een oude walvistand, kokosnoten in palmmanden, wortels van lokale planten en zelfs een lam dat ter ere van het evenement was bereid. Ze vertegenwoordigden de zegeningen van het Fiji-volk bij de komst van de president en de hoop op versterking van de betrekkingen tussen de beide landen.

Aan het einde van de ceremonie hield de president een werkvergadering met premier Frank Bainimarama van Fiji, aan het einde van hun bijeenkomst gaven de twee een gezamenlijke verklaringen aan de pers.

De president wees op de succesvolle samenwerking tussen de staten, ondanks de grote afstand. Hij bedankte de premier voor de bijdrage van Fiji aan de VN-vredesmacht in het Midden-Oosten en voegde eraan toe: “Ik weet dat u zeer vertrouwd bent met onze regio uit uw tijd bij de Multinational Force en Observers in Sinai. Tegenwoordig bedreigen Iran en zijn volmachten Israël terwijl ze terreur verspreiden in de regio en over de hele wereld. Israël zal alles doen wat nodig is om zijn burgers te beschermen tegen de Iraanse dreiging, en we zullen blijven samenwerken met internationale vredesmachten om ervoor te zorgen dat het aan onze grenzen rustig blijft. “

De president merkte op op welke gebieden de landen samenwerken, als onderdeel waarvan Israël Fiji en de Pacific Island landen heeft geholpen bij natuurrampen, gezondheid en luchthavenbeveiliging en in geavanceerde landbouw- en waterbeheerstudies.

“Ik ben trots om vandaag de oprichting aan te kondigen van honderd nieuwe beurzen voor landbouwstudenten van de Pacifische eilanden om te trainen op het Arava College in Israël, en dat de staat Israël een centrum voor excellentie en innovatie zal openen voor de staten op de Pacifische eilanden, in samenwerking met de University of the South Pacific. Deze samenwerking stelt ons in staat om samen te werken om Israëlische innovatie toe te passen op dringende uitdagingen zoals voedselzekerheid, klimaatverandering, stijging van de oceaan en volksgezondheid. “

“We waren ook blij om de verkiezing van Fiji voor de VN-Mensenrechtenraad en uw voorzitterschap van de VN-conferentie over klimaatverandering te ondersteunen. We hopen dat Fiji met Israël standhoudt tegen de grove anti-Israëlische discriminatie bij de VN, vooral in de Mensenrechtenraad, ‘merkte de president op.

De president bedankte de premier voor het organiseren van de top, die de vriendschapsbanden tussen Israël en de staten in de Stille Oceaan zal versterken en nodigde hem uit om Jeruzalem te bezoeken.

De Fiji-premier bedankte de president voor wat hij een ‘historisch’ bezoek noemde en merkte op dat Fiji al sinds 1986 op een dergelijk bezoek op hoog niveau uit Israël wachtte. “Deze top is voor ons erg belangrijk als een nieuwe springplank voor versterking van de relaties tussen ons. Fiji zal blijven bidden voor de vrede in het Midden-Oosten, ‘zei de premier.

“Ondanks onze kleine omvang weten Israël en Fiji dat onze stemmen de hoofdrol spelen in de internationale arena en we zullen blijven samenwerken om welvaart te creëren voor de volgende generaties van onze twee landen en volkeren, inclusief op het gebied van de academische wereld,” zei de premier, die Israëlische studenten uitnodigt om in Fiji te studeren, en nota neemt van de vele Fiji-studenten die naar Israël komen voor onderwijs op een breed scala van gebieden.

“Samen zullen we onze gedeelde waarden promoten en de geografische kloof tussen ons overbruggen om voor onze wereld te zorgen”, zei de premier. van Fiji.

President Jioji Konrote van Fiji en president Rivlin. Foto Kobi Gideon / GPO

Later vandaag was President Rivlin eregast op een staatsreceptie, waarbij de leiders, waaronder president Rivlin, allemaal traditionele kleding in blauwtinten droegen voor de receptie die opende met lokale dansen en liedjes.

Advertentie (4)