Openbare aanklager wil onderzoek naar failliet bedrijf van Benny Gantz

Benny Gantz. Screenshot YouTube

Verwacht wordt dat de openbare aanklager procureur-generaal Avichai Mandelblit het advies zal geven om een crimineel onderzoek te starten naar mogelijke misstanden bij Fifth Dimension. Dit is het inmiddels failliet verklaarde cybersecurity bedrijf dat voorheen eigendom was van de Blauw-Wit-voorman Benny Gantz.

Naar verluidt is Gantz vooralsnog geen verdachte in deze zaak. Maar de aankondiging komt 10 dagen voor de verkiezingen voor hem op een slecht moment. Tijdens deze en de twee vorige verkiezingscampagnes heeft Gantz geprobeerd de aandacht te vestigen op de aanklachten tegen premier Benjamin Netanyahu waarin deze beschuldigd wordt van corruptie.

Gantz ontkende eerder wangedrag in de zaak over duistere zakelijke deals tussen het bedrijf en de Israëlische politie.

“Het klinkt allemaal als politieke druk om dit op de politieke agenda te krijgen,” vertelde Gantz op Galei Tsahal, de Israëlische legerradio. “Ik ben op mijn gemak. Dit is in het verleden al gecontroleerd en er zijn toen geen criminele feiten gevonden”.

Uren later sprak de oppositieleider op een evenement in Tel Aviv. Daar beloofde hij geen wetten te steunen die onderzoek naar publieke figuren verhinderen indien hij wordt gekozen.

“Ik vind de kwestie van corruptie erg verontrustend. De afgelopen jaren hebben we een president, een premier en een opperrabbijn naar de gevangenis zien gaan. Het verbreekt het vertrouwen van het publiek in zijn gekozen functionarissen,” zei Gantz. “Ik beloof geen enkele wet te steunen die het onderzoek van publieke figuren zal verhinderen. We zullen de bevoegdheid om Knesset-leden immuniteit te verlenen overhandigen aan een externe commissie. Ik zeg dit alles omdat we een premier hebben die op 17 maart vanaf de stoel van de premier naar de bank van de beklaagden verhuist en ik ben van plan hem te vervangen.”

Naar verwachting zal het onderzoek pas na de verkiezingen van 2 maart beginnen. Met name zal onderzocht worden of personeel van het bedrijf de politie heeft misleid met valse presentaties om een ​​deal voor het bedrijf te winnen.

In maart 2019 heeft voormalig staatscomptroller Yosef Shapira een rapport uitgegeven met gedetailleerde tegenstrijdigheden in de koopovereenkomsten die de Israëlische politie de afgelopen jaren heeft gesloten. Dit loopt op tot een bedrag van ongeveer $ 850 miljoen.

Meer specifiek zei het rapport dat werknemers van het bedrijf drie misleidende verklaringen hebben afgelegd bij de politie om hen ertoe te brengen met Fifth Dimension een overeenkomst te sluiten.

Uiteindelijk ging de zaak niet door en ging het bedrijf failliet nadat de hoofdinvesteerder, een Russische tycoon met banden met de Russische president Vladimir Poetin, sancties kreeg opgelegd door de Amerikaanse overheid.

Netanyahu gooide er meteen tweet uit met de tekst “Dit is een trieste avond voor de staat Israël”. Deze tweet is identiek aan een bericht wat Gantz twee dagen eerder had gepubliceerd nadat de openingsdatum van het proces van Netanyahu bekend was gemaakt.

Advertentie (4)