Veiligheidsdiensten verwachten rellen na vrijdaggebed op de Tempelberg

Ter illustratie, Israelische politieagenten op de Tempelberg . Screenshot YouTube

Israëlische veiligheidstroepen staan deze vrijdag in Jeruzalem op scherp. Duizenden extra politieagenten zijn in paraatheid gebracht in de oude stad wegens te verwachten rellen na afloop van het vrijdaggebed in de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg.

De verhoogde paraatheid komt na bedreigingen van Palestijnse terreurgroepen en de escalatie van het geweld na de bekendmaking vorige week van het Amerikaanse vredesplan. De Palestijnen hebben dit plan afgewezen omdat ze het plan te bevooroordeeld voor Israël vinden.

De hoofdcommissaris van de politie, Doron Yadid, gaf opdracht de duizenden extra politieagenten en veiligheidstroepen naar de oude stad van Jeruzalem te sturen. Zijn beslissing komt na een dag van geweld waaronder drie aanvallen op Israëli’s, een schietpartij in de buurt van de Tempelberg en een terreuraanval waarbij met een auto op soldaten werd ingereden in Jeruzalem.

In tijden van oplopende spanningen zijn er na de gebeden in de Al-Aqsa moskee vaak rellen door de opruiende anti Israël taal die in de moskee wordt gebruikt.

De Hamas-terreurgroep riep op woensdag de Palestijnse bevolking op om de confrontatie aan te gaan met Israël en daarvoor de Tempelberg als brandpunt uit te kiezen.

“We roepen op tot escalerende confrontaties met de bezetters en de kolonisten om hun aanvallen tegen het land en de heilige plaatsen, met name de gezegende Al-Aqsa-moskee, te bestrijden”, zei Hamas in een verklaring op hun officiële website.

Ondertussen prees de Palestijnse islamitische Jihad het recente geweld en riep het op tot meer aanvallen.

“De heldhaftige aanvallen op de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zijn het bewijs dat onze natie de ‘Deal of the Century’ verwerpt”, zei een woordvoerder donderdag.

Premier Benjamin Netanyahu beriep zich rechtstreeks tot Abbas: “Dit zal u niet helpen. Niet de steekpartijen, niet de terreuraanvallen met auto’s, niet niet de aansporing tot geweld. We zullen alles doen wat nodig is om onze veiligheid te bewaken, onze grenzen te beveiligen en onze toekomst te garanderen. We zullen dit met u of zonder u doen.”

Advertentie (4)