Volgens opiniepeilingen blijft de patstelling bestaan om een regering te vormen

Ter illustratie, stembiljetten. Foto GPO

Uit de resultaten van de laatste twee peilingen blijk dat de patstelling om een regering te vormen ook na de verkiezingen van 2 maart blijft bestaan. Beide peilingen voorspellen een impasse zoals die ook bij de eerder gehouden twee verkiezingen bestond.

De Channel 13 peiling, uitgevoerd door Prof. Camil Fuchs en gepubliceerd twee weken voor de stemming van 2 maart, toonde dat Blauw en Wit 36 Knesset-zetels zou behalen, terwijl Likud op de tweede plaats zou komen met 33 zetels. De Gezamenlijke Arabische lijst zou 14 zetels te krijgen, de linkse Labour-Gesher-Meretz lijst 8, terwijl de rechtse Yamina en ultra-orthodoxe Shas- en United Torah-jodendom partijen naar verwachting zeven zetels ieder zouden halen.

Het blok van religieuze en rechtse partijen wat Netanyahu steunt zou naar verwachting 54 van de 120 Knesset-zetels krijgen. Het centrum-linkse blok onder leiding van Blauwe en Wit leider Benny Gantz krijgt er naar verwachting 58. Dit is inclusief de Gezamenlijk Arabische lijst maar zij hebben verklaard geen regering van Gantz-regering steunen.

De rechts-seculiere partij Yisrael Beytenu van Avigdor Liberman scoorde 8 zetels in de peiling. Dit is genoeg om beide blokken aan de benodigde 61 zetels te helpen.

De extreemrechtse partij Otzma Yehudit komt met minder dan 1,9 procent van de stemmen in deze peiling ruim onder de kiesdrempel van 3,25%.

Gevraagd naar wie het meest geschikt is voor het premierschap antwoordde 45% Netanyahu terwijl 33% voor Gantz koost.

Een peiling die maandag door de nieuwssite Walla werd gepubliceerd voorspelde dezelfde impasse, met het rechtse religieuze blok op 56 zetels, 33 voor Likud, 8 elk voor Shas en UTJ en 7 voor Yamina, en het centrum-linkerblok op 44, Blauw en Wit met 34 en Labour-Gesher-Meretz met 10, terwijl Yisrael Beytenu 7 en de Gezamenlijke Arabische lijst op 13 zetels zou krijgen.

In dat onderzoek, uitgevoerd door het Midgam-instituut, kwam Otzma Yehudit ook niet in de Knesset en zou slechts 2,5% van de stemmen krijgen.

Uit de Walla-enquête bleek ook dat 54% van de respondenten tegen een door Gantz geleide minderheidsregering was, als die zou worden ondersteund door de Gezamenlijke Arabische lijst, zelfs als dit de enige manier zou zijn om vierde verkiezingen te voorkomen, terwijl 28% vóór het idee was.