Voormalige Mossad en Shin Bet bazen noemen Netanyahu ‘een gevaar voor het land’

Premier Netanyahu met adviseurs. Foto GPO

Zes voormalige hoofden van de Mossad en de Shin Bet (de Israëlische binnenlandse geheime dienst) die allemaal onder premier Netanyahu hebben gediend, noemden hem in een donderdag online gezette video een gevaar voor het land en beschuldigen hem van het gebruiken van ‘gevoelige informatie’voor eigen gewin. Een dergelijk protest is nooit eerder in Israël voorgekomen.

De video is de laatste in een reeks protesten door veiligheidsfunctionarissen, eerder ondertekenden honderden legerofficieren, piloten en anderen een verzoekschrift dat de afgelopen dagen naar president Reuven Rivlin is gestuurd, waarin hij wordt opgeroepen om Netanyahu niet te belasten met het vormen van een regering na de stemming van 2 maart, gezien de strafrechtelijke aanklachten tegen hem.

In de video spreken voormalig Mossad hoofden Tamir Pardo, Efraim Halevy en Shabtai Shavit, evenals voormalige Shin Bet chefs Yuval Diskin, Carmi Gillon en Ami Ayalon, zich allemaal uit tegen Netanyahu.

Alle zes hebben onder onder Netanyahu gediend, de meeste tijdens zijn eerste termijn als premier van 1996 tot 1999.

“Strategische activa, de basis waarop Israël bestaat, worden door Netanyahu omgezet in een hulpmiddel om zijn ego te dienen en de prijs kan schadelijk zijn voor het voortbestaan ​​van de staat Israël”, zegt Gilon, die vanaf 1995 tot 1996 de Shin Bet leidde in de video.

“Een premier die geen persoonlijk voorbeeld is voor alle Israëlische burgers is een duidelijk en concreet gevaar voor de veiligheid van de staat Israël”, zegt Pardo, die van 2011 tot 2016 de Mossad leidde.

Diskin, die van 2005 tot 2010 de Shin Bet leidde, zegt dat aanklachten tegen Netanyahu aantonen dat hij “het morele en ethische recht heeft verloren om Israël te leiden tegen de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd”.

Halevy, die van 1998 tot 2002 de Mossad leidde, twijfelde aan het besluit van Netanyahu om in 2018 een ceremonie te houden voor de pers in de nucleaire faciliteit van Dimona.

Het is in Israel algemeen bekend dat de relatie tussen Netanyahu en zijn voormalige beveiligingschefs vijandelijk is.

Advertentie (4)