El Al werkt aan een plan om duizend werknemers te ontslaan

El Al Dreamliner. Foto El Al

El Al Airlines werkt aan een plan om ongeveer 1.000 werknemers, bijna een zesde van het personeelsbestand, te ontslaan vanwege financiële verliezen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Zowel het bedrijf als de werknemers zijn in gesprek met vertegenwoordigers van de vakbond. Het zou gaan om zowel tijdelijke werknemers alsook werknemers in vaste dienst. Het bedrijf heeft ongeveer 6.300 mensen in dienst, waarvan 3.600 vaste werknemers.

Gonen Usishkin, de CEO van het bedrijf, schreef donderdag in een brief aan senior executives: “In het licht van recente ontwikkelingen en de afname van activiteit, heb ik de vice-president van human resources gevraagd om een ​​plan te formuleren om de personeelsbezetting van het bedrijf met 1.000 mensen te verminderen.”

“Ik benadruk dat het doel is om het plan onmiddellijk uit te voeren,” schreef Usishkin, volgens de Calcalist zakelijke nieuwssite.

Driehonderd werknemers van het bedrijf werden onmiddellijk met verlof gestuurd.

ook zijn sommige werknemers in quarantaine, volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, na terugkeer uit landen die getroffen zijn door het virus.

Volgens de vakbond Histadrut wordt er zondag een demonstratie voor de Knesset gehouden door werknemers van El Al en de Israëlische luchtvaartmaatschappijen Israir en Arkia.

El Al vertelde Israëlische beleggers donderdag dat het bedrijf tussen januari en april een omzetverlies van $ 50-70 miljoen verwacht. De aandelenkoers van de luchtvaartmaatschappij daalde 7,47 procent op donderdag, en aandelen zijn 20% gedaald sinds het begin van 2019.

El Al zei donderdag dat het vanwege het virus de vluchten naar Italië en Thailand opschortte en dat het de geplande lancering van rechtstreekse vluchten naar Tokio tot april zou uitstellen. De luchtvaartmaatschappij verlengde haar stopzetting van vluchten naar Beijing en Hong Kong tot mei.