Wielerwedstrijd door Golfstaten gestopt, Israëlisch team zit vast in hotel

Israelisch nationale wielrenteam “Startup Nation”. Foto Israel Cycling Association

De ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de eerste wielerwedstrijd door Arabische landen met een Israëlisch team, werd donderdag abrupt afgebroken nadat twee Italiaanse wielrenners positief testten op het coronavirus. Alle andere deelnemers en staf, inclusief het Israelische team, zijn getest en zitten voorlopig in hun hotel totdat de resultaten bekend zijn.

“De resterende twee etappes van de VAE Tour zijn geannuleerd nadat twee fietsers uit Italië positief testten op het coronavirus,” zei de Abu Dhabi Sports Council in een verklaring aan het officiële persbureau WAM.

Omer Goldstein, een rijder bij het Israel Start-up Nation-team, zei dat de wielrenners midden in de nacht op de hoogte waren gesteld van de annulering en dat het team nu op de testresultaten wachtte.

“We wachten allemaal op tests en staan onder toezicht van de arts van het team. Het team is kalm. De tests worden gedaan, ‘zei het team in een verklaring.

De teams verblijven in een hotel op Yas Island buiten Abu Dhabi.

Volgens een rapport in de Italiaanse pers zullen alleen degenen die positief testen op het virus in quarantaine worden geplaatst, terwijl de rest zaterdag naar huis mag terugkeren. De VeloNews-racewebsite zei echter dat het besluit van de ene dag op de andere kon veranderen.

Met de race stopgezet, werd Brit Yates, die na vijf etappes leidde, uitgeroepen tot winnaar.

“De laatste twee dagen van de wedstrijd zijn geannuleerd vanwege zorgen over het Coronavirus”, tweette Yates Mitchelton-team.

“Het is jammer dat de #UAETour is geannuleerd, maar de volksgezondheid komt op de eerste plaats,” tweette de Britse wi9elrenner Chris Froome, een viervoudig winnaar van de Tour de France.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben tot nu toe 13 gevallen van besmetting met het virus geregistreerd.