Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Meldkamer MDA. Foto MDA

Vliegen? Voorlopig niet: de coronavirus gekte in het land, die al hoger is dan die van een Israëlische backpacker, bereikt nieuwe niveaus met het advies van het ministerie van Volksgezondheid aan Israëli’s om thuis te blijven zitten en niet de wereld rond te vliegen.

 • Het advies wordt ongekend genoemd, zowel in de annalen van de Israëlische geschiedenis als in de wereldwijde reactie op de snel om zich heen grijpende crisis.
 • “Vlieg niet”, staat in de kop van het tabloid Yedioth Ahronoth, hoewel de bewering meer in de buurt kwam van “misschien moet je denken aan het heroverwegen van vliegen als dat niet nodig is”.
 • Verschillende nieuwsorganisaties noemen de verklaring van het ministerie toch ‘dramatisch’.
 • Maar Itamar Grotto, ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, legt de betekenis enigszins uit en vertelt Kan dat mensen al vluchten annuleerden voordat het advies werd gepubliceerd. “We hebben de waarschuwing gepubliceerd, maar ik zou niet aanbevelen om belangrijke zakenreizen te annuleren”, zegt hij. “We weten niet genoeg over hoe het virus werkt.”
 • Aangezien de brede richtlijn van Israël gebaseerd was op het feit dat het virus zich veel verder over Europa heeft verspreid dan ambtenaren zich nog realiseren, vraagt ​​Army Radio aan Grotto waarom het bevel om zichzelf in quarantaine te plaatsen alleen valt op degenen die terugkomen uit Italië en niet op het geheel continent. “De waarschuwing geldt voor alle landen, maar we kunnen het land niet helemaal afsluiten. Er zijn mensen die komen en gaan voor belangrijke dingen die niet kunnen worden uitgestelt. “

Rome zien en dan…..: meer bewijs dat de richtlijn van het ministerie een teken is van het grijpen van een strohalm, net zo als goed geïnformeerd gezondheidsbeleid vaak een beetje warrig is, blijkt uit de vreemde beslissing om te eisen dat reizigers die terugkeren uit Italië zichzelf in quarantaine plaatsen, maar pas vanaf zondag.

 • Kanaal 12 nieuws meldt dat de beslissing later werd gewijzigd in “onmiddellijk” en dat is een goede zaak omdat het ministerie donderdagmiddag aankondigt dat het zijn eerste virus geval heeft gevonden van iemand die niet in de ziekenhuis quarantaine was: een Israëliër die vier dagen eerder uit Italië terugkeerde.
 • Verschillende persberichten melden dat het ministerie nu de stap heeft gezet om de quarantaine met terugwerkende kracht in te stellen voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in Italië was.
 • Drie vliegtuigen uit Italië moesten rechtsomkeert maken nadat alleen de Israelische passagiers waren uitgestapt. Hun niet-Israëlische medereizigers mochten het land niet binnenkomen.
 • Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri heeft aangekondigd dat hij van plan is een order te ondertekenen om niet-Israëli’s die in Italië zijn geweest ook te verbieden Israel in te komen.

Een catastrofe maken om een andere catastrofe te voorkomen: er zijn veel andere vragen die Deri niet eenvoudig kan beantwoorden, zoals wie er door de order wordt getroffen en wat voor schade het Israël zal toebrengen, en of het ministerie van volksgezondheid een “schurken ministerie” aan het worden is dat op eigen houtje beslissing neemt zonder de gevolgen te kennen.

 • Een El Al-functionaris vertelt Kan dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël binnenkort failliet gaat als er iets niet wordt gedaan om het virus of annuleringen tegen te houden. “Dit is een catastrofe … Als het land niet wakker wordt, zal hier binnen enkele weken geen luchtvaartmaatschappij meer zijn”, zegt de bron.
 • Het hoofd van de Israeli Manufacturers Association vertelt Walla dat de beslissing bedrijven veel geld kan kosten. “We begrijpen de overwegingen van het ministerie van volksgezondheid, maar hebben het gevoel dat dit verkeerd wordt beheerd en dat deze beslissingen bedrijven grote schade toebrengen,” zegt Ron Tamar.
 • Ynet meldt dat de waarschuwing de geplande Juniper Cobra militaire oefening heeft verstoord, waardoor Amerikaanse soldaten die in de buurt van Napels zijn gestationeerd naar Israël worden gebracht voor een gezamenlijke oefening met de IDF: “Reserves officieren zeggen dat de luchtmacht niet reageert op hun ongerustheid over het hebben van de Amerikaanse soldaten hier,” meldt de nieuwssite.
 • Het voegt eraan toe dat het leger enkele beperkingen kan opleggen, zoals het verbieden van handdrukken tussen Israëlische en Amerikaanse soldaten, maar Walla meldt later dat de hele oefening is uitgesteld.
 • Zelfs de ziekenhuizen zijn ontevreden over de manier waarop het ministerie hiermee omgaat. Israel Hayom citeert hoge ziekenhuisambtenaren die zeggen dat medische centra niet uitgerust zijn om de richtlijn aan te pakken om afdelingen om te vormen tot isolatie-eenheden voor coronavirusslachtoffers: “Dit zal elk ziekenhuis veranderen in een ‘corona cruiseschip’. “

Jullie luisteren want anders wint het virus : Kan meldt dat veel ministeries, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, nog niet eens op de hoogte waren van de richtlijnen van het ministerie van volksgezondheid voordat deze uitkwam.

 • Maar in Israel Hayom, haalt top gezondheids deskundige Hagai Levin uit naar de andere ministeries om achterover te leunen. “We horen niets over voorbereidingen in het onderwijssysteem, het welzijnssysteem of detransportapparatuur voor het geval van een uitbraak hier.”
 • Dr. Rafi Kot, een Israëlische arts in Vietnam die dat Aziatische land helpt het virus te bestrijden, tot nu toe meestal met succes, zegt dat Israël eigenlijk veel goed doet, zoals mensen thuis op het virus testen en proberen tijd te kopen tot de zomer .
 • Maar hij vertelt Haaretz dat dingen heel snel slecht kunnen gaan. “Het niveau van zorg dat de meeste patiënten ontvangen voor eerste hulp zal zeer snel dalen , zoals Acamol [paracetamol]. Hoeveel bedden voor intensive care heeft Israël? 100? 200? 300? De Chinezen verhuisden 115.000 medische staf naar Hubei en zelfs dat hielp niet. Groot-Tel Aviv is een druk stedelijk gebied zoals Wuhan. Israël heeft bijna geen geografische diepte van schone gebieden, zoals China. ”
 • In Yedioth roept columnist Sharon Rosenblum het publiek ook op om te luisteren naar de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid en het land toe te staan ​​om belangrijke tijd te kopen totdat het virus beter kan worden begrepen en een remedie kan worden gevonden.
 • “Als we dat niet doen, zullen de meeste burgers binnen korte tijd besmet raken en zal het gezondheidssysteem bijna onmiddellijk ineenstorten”, schrijft ze. “In een situatie als hij, zullen degenen die ernstig ziek zijn, dat kan snel een miljoen worden, niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Paniek bij het afrekenen: ze hoeft zich geen zorgen te maken, want Israëliërs lijken het serieus te nemen. AFP meldt dat tot nu toe 6.500 mensen zich tot een MDA-hotline hebben gewend om te vragen om te worden getest, hoewel velen dat misschien niet hoeven te doen.

 • “Mensen zijn angstig en bezorgd. Ze zeggen dat ze in de buurt van de Koreaanse toeristen in Beersheba waren, maar niet op dezelfde tijd. We leggen uit dat ze niet tot de risicogroep behoren, ‘vertelt een paramedicus aan het persbureau.
 • Kanaal 12 gaat over welke voorzorgsmaatregelen Israëliërs moeten nemen en adviseert om voedsel in te slaan, maar niet teveel. “Experts zeggen dat je geen enorme hoeveelheden voedsel hoeft in te slaan, maar je kunt beginnen met het maken van een lijst,dan begrijp je wat je al hebt en wat je moet kopen. Op deze manier kun je langzaam (zonder hele schappen in de supermarkt te legen) kopen wat je nodig hebt. ”

 Quarantaine en jullie richtlijnen kosten geld: aan de andere kant zijn er Israëli’s die denken dat de richtlijnen niet nodig zijn. Yedioth meldt dat de Israëlische zanger Sagiv Cohen zo ver gaat dat hij het ministerie van volksgezondheid aanklaagt voor NIS 140.000 nadat hij gedwongen was shows te annuleren omdat hij vanwege zijn tijd in Thailand in quarantaine werd geplaatst.

 • “De opdracht was overbodig. Ik had een grotere kans om in Thailand door een aap te worden geraakt dan om ziek te worden. ‘
 • Nir Arad van Channel 12 schrijft dat als ambtenaren zo zouden handelen ten opzichte van verkeersongevallen, het Israëliërs nooit zou worden toegestaan ​​hun huis te verlaten, en merkte op dat het normaal is dat ambtenaren aandringen op beleid dat alleen aan hun specifieke behoeften voldoet, terwijl politici geacht worden degenen te zijn die moeten handelen en de zaak in evenwicht moeten brengen.
 • “Zonder een werkend politiek systeem, voeren de technocraten van het ministerie van Volksgezondheid alles uit wat de boeken hen vertellen, “naar de hel met de burgers.”

Zo dichtbij al?: zal Israël volgende week eindelijk van zijn jaar in de politieke woestijn afzijn?

 • Een peiling van Army Radio toont Likud tot 35 zetels en zijn partners doen het ook goed, waardoor de rechter vleugel 59 zetels heeft, slechts twee tekort van een meerderheid, de beste resultaten die het tot nu toe heeft gezien, hoewel sommigen de nauwkeurigheid van de peiling in twijfel trekken.
 • De peiling sluit mooi aan bij de berichten van Likud, zoals in de kop van Israel Hayom, waar premier Benjamin Netanyahu, zegt: “we staan ​​millimeter afstand van de overwinning.”
 • Als teken van de strategie van de partij om achter Blauw en Wit aan te gaan en zijn potentiële partners te laten, met een aantal artikelen om partijhoofd Benny Gantz zwart te maken.
 • “In een realiteit waarin de media wat minder vijandig stonden tegenover Netanyahu, zou de partij van Gantz nooit meer dan 10 parlementszetels hebben gewonnen, simpelweg omdat zijn militaire record op zijn best middelmatig is. De veiligheidsprestatie die Israël relatieve veiligheid kalmte heeft gegeven, is het product van het consistente beleid van Netanyahu, geen militaire tactiek ”, schrijft Amnon Lord in een dergelijk stuk.

Gantz gaat af: Haaretz meldt dat Gantz ondertussen Labour-Gesher-Meretz is gaan aanvallen en naar links is verschoven nadat zijn bod op rechtse stemmen schijnbaar niet werkte en uiteindelijk zelfs nadelig werd.

 • “Iets in de campagne werkte niet zoals het hoort. Het feit dat Blauw en Wit gedurende een lange periode hetzelfde aantal zetels bleef peilen, bracht veel van onze supporters aan de linkerkant ertoe om naar de linkse Labor-Gesher-Meretz te verhuizen om het blok uit te breiden in plaats van te blijven en ons te versterken, ‘ vertelt een partijbron de krant.
 • Dat wil niet zeggen dat Gantz Netanyahu heeft losgelaten en ging woensdag ‘los’ tegen Netanyahu met een felle toespraak.
 • “Er kwam rook uit de oren van de gewoonlijk bezadigde voormalige stafchef op een persconferentie in Tel Aviv op woensdagavond,” schrijft Chemi Shalev van Haaretz, maar hij merkt op dat het weinig aandacht kreeg: “De prime time-avondnieuwsprogramma’s kozen ervoor om Gantz te negeren en waren voorstander van het voeden van de openbare hysterie over het coronavirus; misschien een legitieme redactionele beslissing, maar een die op de een of andere manier zelden wordt bereikt als het Netanyahu is dat moet worden genegeerd. ‘
 • Raoul Wootliff van ToI schrijft dat Israëli’s moeten verwachten meer van alle partijen te horen, of ze dat willen of niet: “Omdat partijen kennis nemen van een gevoel van apathie tegen de komende stemming, hebben de meeste de verhoogde begroting voor de allerlaatste dagen bewaard van de campagne. Een insider en een campagneveteraan schatten dat sommige partijen meer dan 90 procent van hun budgetten hebben bespaard voor campagne-inspanningen in de laatste dagen, waaronder on-the-ground verkiezingsdag operaties, last-minute publiciteitsevenementen en advertenties, zowel online als via reclameborden in het hele land. “