Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Benny Gantz . Screenshot YouTube

Israelis horen er nu ook bij en hebben het coronavirus: het nieuws dat Israëliërs op een in quarantaine geplaatst cruiseschip voor de kust van Japan, het Chinese coronavirus hebben, leidt zondagochtend de nieuwsagenda.

 • Aanvankelijk melden de publieke omroep KAN en de legerradio dat twee Israelis op het “corona cruiseschip” Diamond Princess het virus zouden hebben opgelopen.
 • Dan komt het vervolgens het ministerie van volksgezondheid dat zegt dat aanvankelijk echter drie Israëli’s het virus bij zich hadden. Het zegt dat deze “Israëli’s die het virus bij zich dragen” van het schip zijn gehaald om in in het ziekenhuis te worden opgenomen. Het ministerie verlaagt daarna echter ook zijn cijfer naar twee.
 • “Israël zal een medisch expert sturen die in contact zal staan ​​met de relevante autoriteiten in Japan en het medische proces zal begeleiden,” meldt KAN, daarmee het woord van het ministerie van volksgezondheid praktisch woordelijk nasprekend.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt Times of Israel dat de aanvankelijke discrepantie in aantallen voortkwam uit het feit dat van de derde Israëliër nog niet was bevestigd dat hij het virus bij zich draagt, en dus op het schip blijft.
 • Dat gebrek aan coördinatie of transparantie lijkt een veel voorkomende bijwerking van het virus te zijn. Kanaal 13 meldt dat de quarantaine van het schip naar verwachting langer dan twee weken zal doorgaan, hoewel, “vanwege de weinige informatie die over de quarantainevoorwaarden naar buiten komt, is het moeilijk om te weten of de nieuwe controles te wijten zijn aan een nieuwe blootstelling of dat ze het slapende virus bij zich droegen tot nu toe.”

Zeeziek zonder informatie: nog voordat de gevallen werden bevestigd, was plaatsvervangend hoofd van de Israelische gezondheidsdienst, Itamar Gruto, op weg naar Japan om de mogelijke evacuatie van Israëli’s op het schip naar Israël te coördineren. Je zou kunnen denken dat de reacties zouden zijn geweest in de trant van “Oef, goed dat we ze niet naar Israël hebben gebracht”, maar eerder is de reactie: “Breng ze eerder naar Israël.”

 • Gruto vertelt Ynet dat “als de Japanners toestaan ​​dat ze naar het vliegveld en vervolgens naar Israël worden gebracht, we zullen nadenken over hoe het mogelijk is om dat te doen.”
 • Nicole Ben David, een Israëliër op het schip, vertelt Ynet dat Gruto te laat is en dat Israël de Japanners nooit had moeten vertrouwen.
 • “We waren naïef om naar de Japanse autoriteiten te luisteren. We staan ​​aan de rand van gevaar en voelen ons een beetje onrustig. “
 • Ze zegt ook dat ze geen informatie krijgen. “Mijn familie is gezond, maar we hebben geen bericht ontvangen van de bemanning van het schip, van de artsen of de ambassade. Dit maakt het punt alleen maar scherper dat het mogelijk is dat de quarantaine verkeerd is en dat we in Israël in quarantaine hadden moeten worden geplaatst. ”
 • Israel Hayom, dat de campagne leidde voor Israël om een ​​reddingsmissie voor de Israeliërs op het schip te sturen, citeert een man wiens moeder op het schip is en die klaagt dat hij ook geen informatie krijgt. “We proberen nog steeds te achterhalen wie het is. Gisteren vertelde ik je dat het aan het opwarmen was, het is verschrikkelijk. Terwijl een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid op weg is naar Japan, komen er steeds meer mensen bij. Haal ze daar al weg, je veroorzaakt een ramp. “

Een dag in Hubei: het virus leidde de nieuwsagenda nog voordat het nieuws over de zieke Israëliërs openbaar werd, dankzij het nieuws dat de Chinese president Xi Jinping al ruim voor het publiek van het virus op de hoogte was, maar ook artikelen over de eerste fatale zaak in het Westen en de ontdekking van een zaak in buurland Egypte.

 • Yedioth Ahronoth meldt dat de Egyptische zaak de eerste is die wordt aangetroffen in een land dat aan Israël grenst.
 • In Wuhan publiceert Ofer Dekel, een Israëlische fabriekseigenaar die zijn leven online heeft gedocumenteerd en hem de bijnaam ‘Ofer China’ heeft opgeleverd, de eerste van wat hij belooft een reeks dagelijkse berichten vanuit de in quarantaine geplaatste stad voor de Globes Financial Daily.
 • “Gedurende de 25 dagen dat we vastzitten, heb ik geprobeerd niet aan onze fabriek te denken. Wat is geld als alles gesloten is? Nu zijn alle gedachten veranderd in je zorgen maken over je gezin, je twee jonge kinderen, en of je hier doorheen komt. Maar het eindigt nooit en onze fabriek, die 18.000 klanten over de hele wereld bedient, is gesloten. Negen dagen Chinees oud en nieuw, plus deze eindeloze quarantaine. Alles is gesloten ‘, schrijft hij.

Als je ze niet kunt verslaan, dan tel je de Arabieren niet:Israël bevindt zich ondertussen in een eindeloze verkiezingscyclus. Een nieuwe peiling toont vrijwel dezelfde cijfers als bijna alle peilingen sinds de eerste ronde bijna een jaar geleden: Blauw en Wit en Likud in een virtuele patstelling, gezamenlijke Arabische lijst rond de 14 zetels en alle anderen tussen zeven en negen zetels, zonder enige manier om de impasse te doorbreken zonder Yisrael Beytenu of een eenheidsovereenkomst.

 • Haaretz meldt dat Blauw en Wit de rechter- en linkerblokken ongeacht hetzelfde te zien zullen geven en heeft daarom besloten dat de beste kans om een ​​verandering aan te brengen is, om ervoor te zorgen dat het de grootste partij wordt, en daarom is begonnen met het overhevelen van stemmen van Labour- Gesher-Meretz.
 • “Als Blauw en Wit de grootste partij in de Knesset wordt met een grote voorsprong op andere partijen, zal dit aanzienlijk worden gestimuleerd in coalitiegesprekken met de andere partijen,” zeggen bronnen binnen de partij.
 • Het rapport meldt ook dat Labour- Gesher-Meretz denkt dat de benoeming van Likud’s Nir Barkat als minister van Financiën zal helpen sociaaleconomische kiezers op weg te helpen richting deze coalitie.
 • “Netanyahu schoot zichzelf in de voet door Barkat te benoemen, en we geloven dat een flink aantal van de aanhangers van de huidige minister van financiën Moshe Kahlon verdeeld zullen zijn tussen Blauw en Wit en ons,” zegt een bron van Labour- Gesher-Meretz tegen de krant.
 • Raviv Drucker van Channel 13 meldt dat Gantz een strategie probeert te pushen om ‘de Joodse meerderheid’ te winnen, dat wil zeggen een minderheidsregering te vormen op basis van het idee om voldoende aanhangers te hebben die niet in het kamp van premier Benjamin Netanyahu zitten (wat beide racistisch klinkt) en hetzelfde als een regering die van buitenaf door de gemeenschappelijke Arabische lijst wordt ondersteund).
 • “Hoe zullen ze ideologische verschillen overwinnen? Het lijkt inderdaad dat er geen significante hiaten zijn, omdat hun hele ideologie gebaseerd is op het ‘niet‘, zoals in hun gezamenlijke basis is om niet te doen wat Netanyahu doet, niet om de rechtbanken te bestrijden, niet om de media aan te vallen en niet om tegen de openbare aanklager in te gaan ‘, schrijft Drucker met ongebruikelijke naïviteit.

 Leugens en de leugenaars die hen vertellen: alsof hij zijn punt wil weerleggen, maakt Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman pijnlijk duidelijk dat er enkele grote verschillen zijn tussen hem en de Blauw en Wit leider Benny Gantz.

 • Een media-blitz van Gantz toonde dat hij de gezamenlijke Arabische lijst niet in zijn regering zou toelaten, en dat hij over Lieberman sprak die schijnbaar oké genoeg was om toe te treden tot zijn regering.
 • “Ik hoorde Avigdor Lieberman vanmorgen zeggen dat hij bij Labour en Meretz zal zitten en hij zal bij ons zitten. We hebben geen overeenkomsten met Lieberman. We hadden geweldige onderhandelingen met hem voordat de vorige Knesset werd ontbonden. We hebben ongekende prestaties bereikt in het begrijpen van religie en de staat, ‘vertelde hij Channel 12-nieuws.
 • Bij Yedioth spettert Liebermans reactie over de voorpagina: “Gantz liegt schaamteloos.”
 • Volgens de krant was Lieberman niet zo happy om geportretteerd te worden alsof hij in Gantz ‘hoek’ zat, en besloot daarom om hem aan te vallen door Blauw en Wit te beschuldigen van “het land verkopen aan de ultraorthodoxen”.
 • Waarom het gevecht? Channel 12 nieuws meldt dat Gantz naar verwachting “drie beloften zal doen om de kiezers van Yisrael Beytenu naar Blauw en Wit te trekken: hij zal zich zonder een deal voor het IDF-dienstplicht wetsvoorstel tot geen enkele regering verbinden, zal UTJ leider Yakov Litzman niet de leiding laten hebben over de gezondheidssystemen ( hij is nu minister van gezondheid) en zal religie en staat hervormen.”

Ik ben voor het totdat ik ertegen ben: Gantz krijgt ook kritiek uit andere hoeken over zijn media blitz. Israel Hayom, het fanclub blad van de Likud, noemt Gantz ook een leugenaar (of citeert Netanyahu die dat namelijk heeft gezegd), omdat hij beweert dat hij niet van plan is om steun gezamenlijke Arabische partij te vragen.

 • “Zonder de steun van gezamenlijke Arabische lijst leiders Ahmad Tibi en Ayman Odeh in de Knesset, heeft hij geen regering,” citeert de krant de premier.
 • Tibi vertelt KAN dat hij Gantz niet zal steunen tenzij hij zijn richting verandert, wat volgens de omroep betekent dat Tibi de deur open laat om met Gantz te werken.
 • Wat betreft het idee van de joodse meerderheid: “Iedereen die het steunt, is een racist. We willen het concept van de joodse meerderheid verslaan, ” zegt Tibi.
 • Hila Korach van Channel 13 wint lof door aan Gantz te vragen wat hij vond van ‘Sharap’, een Hebreeuws acroniem voor een idee om privégeneeskunde toe te staan ​​in openbare klinieken. Gantz antwoordde dat hij het met mate ondersteunde, wat sommigen lezen als hij probeert zich een weg te banen uit iets waarvan hij niets afweet.
 • Voormalig hoofdredacteur Shay Niv wijst erop dat Yael German van Blauw en Wit het idee van de agenda nam toen ze jaren geleden minister van volksgezondheid was. “De prestatie van Hila Korach was erin Gantz te verrassen met een vraag die al jaren niet in de studio wordt gesteld en waar hij zich niet kon op voorbereiden,” tweet hij. “Ze legde dan ook een gat in de ervaring tegenover Bibi bloot.

Advertentie (4)