Burgemeesters tegen Netanyahu: “Stop terreur uit Gaza nu”

Ter illustratie ballonnen met explosieven uit Gaza. Screenshot YouTube

De regering moet meer doen om terrorisme uit Gaza te bestrijden. Dat was de boodschap van burgemeesters van steden en dorpen rond de grens met Gaza aan premier Benjamin Netanyahu in een gezamenlijke vergadering afgelopen zondag.

“De afgelopen twee jaar hebben we een oorlog gevoerd die niet langer kan worden genegeerd”, aldus de burgemeesters in een verklaring die na de vergadering werd vrijgegeven. “Alleen al de afgelopen maand zijn we getroffen door tientallen raketten, naast ballon-terrorisme uit Gaza dat ernstiger en gevaarlijker is geworden.”

“De realiteit waarin onze bewoners leven is niet normaal en kan niet zo doorgaan”, vervolgden ze.

Op zondag werden ten minste 11 explosieve ballonnen gelanceerd richting zuidelijke gemeenschappen in Israël. In één geval vond een jong meisje een explosief, waarvan wordt aangenomen dat het vanuit de Gazastrook in haar tuin in Moshav Shuva was neergekomen. De politie heeft het explosief tot ontploffing gebracht voordat het enige schade kon veroorzaken. In een ander geval was een deel van Route 6 afgesloten voor verkeer, nadat een ander explosief op de snelweg was gevonden.

De burgemeesters vertelden Netanyahu dat een drievoudige verkiezingscyclus niet betekent dat de regering haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van 60.000 Israëli’s in het gebied kan ontlopen. Netanyahu ondertekende een document dat de burgemeesters vooraf hadden opgesteld met inzichten over hoe de regering hun gemeenten kunnen helpen en hun veiligheid kunnen stabiliseren.

Netanyahu beloofde de groep dat hij hun eisen zou opnemen in het regeerakkoord van de nieuwe regering en zei dat Israël voorbereid is op elke mogelijkheid, inclusief een brede militaire operatie.

De premier prees de kracht van de inwoners van de grenssteden van Gaza, maar zei ook dat het moeilijk zou zijn om twee weken voor de nationale verkiezingen een grootschalige operatie in het door Hamas gecontroleerde gebied te starten.

De burgemeesters zeiden dat als het beleid van de regering niet verandert, hun steden moeite zullen hebben om verder te groeien en deden een beroep om dat te veranderen.

De burgemeesters gingen ook in op geruchten over een dreigende wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en de terreurorganisaties in Gaza, waarbij ze opmerkten dat “gepraat over een regeling volledig verwijderd is van de realiteit op de grond.”

Netanyahu droeg de directeur-generaal van het kantoor van de premier op, Ronen Peretz, om een ​​regeringsvoorstel op te stellen om de economische ontwikkeling van de grenssteden van Gaza te bevorderen en de mogelijkheid te onderzoeken om een ​​afdeling hiervoor binnen het kantoor van Netanyahu op te richten.