Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten vandaag?

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Haal ons uit onze ellende: over drie dagen zullen de Israëli’s opnieuw naar de stembus gaan voor de derde verkiezing in minder dan een jaar. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de politieke impasse die nu 14 maanden duurt, zal worden doorbroken en de meeste experts voorspellen al een vierde verkiezingsronde. Sommigen eisen echter een doorbraak.

 • In Yedioth Ahronoth schrijft veteraan-columnist Nachum Barnea: “Als de stemmen de impasse niet doorbreken, zullen de partijleiders het moeten doorbreken, zelfs ten koste van het verraden van de verplichtingen die ze deze week zijn aangegaan. Shas-leider Aryeh Deri of Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman, Likud-leider Benjamin Netanyahu of Blauwe en Wit leider Benny]Gantz, iemand moet handelen. Deri kon het rechtse blok verlaten. Lieberman zou rechts kunnen komen. Netanyahu kan een pleidooi afsluiten en Gantz kon zijn belofte intrekken om een partnerschap met Netanyahu uit te sluiten. Geen van de opties is eenvoudig, maar elke optie is oké, bijna elke optie is beter dan de voortdurende verslaving aan de dictaten van de minderheid, terug naar de basis. Je had ook kunnen voorspellen dat de partijen tussen de rondes van verkiezingen flexibeler zouden zijn geworden. Het tegenovergestelde is echter gebeurd.
 • Hij voegt eraan toe: “Het samenvatten van de derde ronde van verkiezingen is als het zegenen van een bruid en bruidegom op hun derde huwelijk. Er is niets veelbelovend aan over een derde poging van mensen die al twee keer hebben gefaald. De vreugde wordt ontsierd door zorgen dat de vierde keer net om de hoek is. De bruid veinst vreugde; de bruidegom verbergt zijn twijfels.”
 • Yedioth Ahronoth biedt vijf mogelijke scenario’s voor een coalitie na de verkiezingen, maar geeft toe dat de meeste vergezocht zijn en dat de vierde verkiezingen de meest waarschijnlijke uitkomst zijn. Ofwel Netanyahu zal stijgen en de rechtervleugel zal op de een of andere manier 61 zetels kunnen pakken en een smalle rechtse regering opbouwen; MK’s uit rivaliserende blokken zullen overlopen en zich bij de andere kant voegen om een ​​coalitie te bouwen; een Likud-Blauwe en Wit eenheidsregering zal tegen alle verwachtingen in worden samengesteld (zowel Netanyahu als Gantz hebben dit na de verkiezingen in september niet gedaan); Gantz zal een minderheidsregering bouwen die op de externe steun van de Gezamenlijke Arabische lijst rust (de krant geeft toe dat dit een bijna onmogelijkheid is); of een vierde verkiezingensronde.
 • “Hoe somber het ook klinkt, op basis van de huidige peilingen is een vierde verkiezingsrond momenteel de belangrijkste optie.”

Vierde keer gaat het lukken? In Haaretz daarentegen zeggen de columnisten van de krant dat een vierde verkiezingsronde de voorkeur verdient boven een door Netanyahu geleide regering.

 • Columnist Yossi Verter staat erop dat partijen op hun hielen in het zand moeten zetten en moeten voorkomen dat ze koste wat kost samenwerken met Netanyahu.
 • “Een zwarte vlag van onwettigheid hangt boven het hoofd van Netanyahu. Niet alleen vanwege de aanklachten waarmee hij wordt geconfronteerd. Als er na afgelopen september nog ruimte was om de oprichting van een eenheidsregering met hem te overwegen, is dat vandaag ondenkbaar. Elke samenwerking in een coalitie met Likud onder zijn leiding zou de belichaming zijn van vervuiling. Zelfs ten koste van een vierde of zelfs vijfde verkiezing.”
 • Verter voorspelt verder dat de overwegend Arabische Gezamenlijke Lijst een nog een beter resultaat zou kunnen zien dan in september: “De Gezamenlijke Arabische Lijst beschouwt de verkiezing van volgende week als een gouden kans om meer parlementszetels te krijgen en het aantal te verhogen van de huidige 13 MKB’s. Een stijging van 2%, vergeleken met de laatste stemronde, in de opkomst van de Arabische gemeenschap zal waarschijnlijk een extra zetel voor de partij toevoegen. In combinatie met een daling van het aantal joodse kiezers, zou de gezamenlijke lijst kunnen eindigen met een recordaantal van 15-16 zetels. “
 • ‘Bid voor een vierde verkiezing’, luidt de kolom van Ravit Hecht in de linkse krant.
 • “Er zijn dus twee waarschijnlijke scenario’s na de komende verkiezingen, ofwel een vierde verkiezing of een eenheidsregering met Netanyahu inclusief zijn aanklachten. Dit zijn behoorlijk frustrerende scripts, die Israël in de modder en de chaos van de overheid houden die het het afgelopen jaar is tegengekomen. Maar het is genoeg om de meest angstaanjagende mogelijkheid te onthouden, een waar we in april 2019 nauwelijks aan zijn ontsnapt, om die twee waarschijnlijkheden aantrekkelijk te maken: met 61 zetels voor het rechtse blok van Netanyahu, met een nieuwe truc om hem uit het bereik van justitie te houden. Als je dat in overweging neemt, lijkt een vierde verkiezingsronde niet eens de slechtste optie. ‘

Wie gaat er winnen ?: De laatste peilingen die vóór de verkiezingen van komende maandag werden gepubliceerd, tonen Likud en Blauw en Wit nek aan nek, hoewel de politieke impasse voort zal duren, aangezien geen van beide partijen een realistisch pad heeft om een ​​coalitie te vormen.

 • Volgens een Israel Hayom-enquête, die dagelijks meerdere pagina’s van pro-Netanyahu artikelen heeft, gelooft 38% dat Israël een vierde verkiezingsronde zal hebben, terwijl 31% zegt dat de meest waarschijnlijke uitkomst van de stemming van maandag een rechtse regering is. Slechts 9% zegt dat een linkse regering zal worden gevormd, en 11% voorspelt een eenheidsregering van Likud en Blauw en Wit.
 • Bijna de helft (49%) zegt dat Netanyahu het meest geschikt is voor premier, terwijl 35% dat van Gantz zegt.
 • Het onderzoek onder 1.040 respondenten (foutmarge 3%) geeft aan dat 12% zegt dat ze van gedachten zijn veranderd over wie ze zullen ondersteunen in deze verkiezingscampagne, waaronder 9% van de Likud-stemmers en 11% van de Blauw en Wit aanhangers. Ongeveer 67% zegt van plan te zijn om te gaan stemmen.

Een lafaard ben je: de Netanyahu ondersteunende Israel Hayom leidt met een opname uitgezonden door Channel 12 van een politieke topadviseur van Blauw en Wit leider Benny Gantz, Israel Bachar, waarbij hij de intelligentie en competentie van zijn baas aanvalt, toevoegend: hij [Gantz] heeft niet de moed om Iran aan te vallen. ‘

 • De premier heeft de opname afgespeeld als bewijs van zwakte door zijn rivaal, een voormalige door hem benoemde IDF-stafchef. Maar veel waarnemers op Twitter constateren lekken uit het verleden door medewerkers van Netanyahu die de premier ervan beschuldigen bang te zijn om militaire actie te ondernemen tegen de Islamitische Republiek.
 • In antwoord op een Netanyahu-tweet die het lek benadrukt en schrijft dat Gantz niet het lef heeft om Iran te slaan, schrijft Haaretz’s politieke verslaggever Chaim Levinson: “Brother, ik weet niet hoe ik je dit moet vertellen, maar jij weet dat ook niet .”
 • Channel 13’s belangrijkste internationale correspondent Nadav Eyal onderstreept dat voormalige hoofden van veiligheiedsdiensten ‘achter elkaar voor de camera’s staan ​​en de premier beschuldigen van een gevaar voor Israël. Misschien hebben ze gelijk, maar ze hebben het mis, maar de meeste mensen negeren dit volledig. Zij de verdedigers kennen Bibi [Netanyahu] veel beter dan Bacher Gantz kent. ‘
 • Dat is een verwijzing naar een video die donderdag op internet is geplaatst, waarin zes voormalige beveiligingschefs Israëli’s waarschuwen om Netanyahu niet opnieuw premier te laten worden, hem beschrijven als een gevaar, waarin staat dat hij het land in gevaar brengt en gevoelige gerubriceerde informatie gebruikt voor persoonlijk gewin. De video toont voormalig Mossad spionage bazen Tamir Pardo, Efraim Halevy en Shabtai Shavit, evenals voormalige Shin Bet-beveiligingschefs Yuval Diskin, Carmi Gillon en Ami Ayalon, die zich allemaal uitspreken tegen Netanyahu. Alle zes dienden onder Netanyahu, de meeste tijdens zijn eerste termijn als premier van 1996 tot 1999.

Van de paniek een pandemonium maken: de kranten blijven ook piekeren over het coronavirus, nadat een Israëlische man die is teruggekeerd uit Italië is gediagnosticeerd met de ziekte.

 • “Corona in Israël”, schreeuwt de kop van Yedioth.
 • “Het is niet makkelijk. We voelen ons goed, maar de kinderen zijn nerveus,” vertelt de vrouw van de man aan de krant. Ze is inmiddels ook gediagnosticeerd met de ziekte, voor het eerst is er dus sprake van een persoon op persoon besmetting van de verspreiding van het virus in Israël buiten quarantaine om.
 • Dr. Sigal Sadetsky, hoofd van de Public Health Services van het ministerie van Volksgezondheid, zegt dat als de man bij zijn terugkeer op de luchthaven was getest, de resultaten zouden negatief zijn gebleken, aangezien het pas enkele dagen later zich ontwikkelde. Dat is de reden waarom Israël aandringt op thuisquarantaines en zelfrapportage in plaats van luchthavencontroles, zei ze.
 • Prof. Ze’ev Rotstein, de directeur-generaal van het Hadassah-ziekenhuis, bekritiseert het Israëlische besluit om burgers een algemene reiswaarschuwing op te leggen voor niet-essentiële reizen naar het buitenland en beperkingen voor Europese bezoekers op te leggen.
 • “Ik denk dat we tot nu toe op de juiste manier hebben gehandeld, we zijn voorzichtig geweest en hebben mensen uit het verre oosten in quarantaine geplaatst, maar toen we de waarschuwing naar Europa begonnen uit te breiden, begonnen we het te overdrijven. Er is geen twijfel over dat er kleine uitbraken in Europa zullen zijn, maar dat is geen reden om ons hele land te sluiten, “vertelt hij Yedioth.

Ooh, Bernie: Haaretz lijkt ook de ‘bern’ te voelen, en wijdt zijn redactioneel aan de kritiek van de joodse democratische presidentskandidaat Bernie Sanders op Netanyahu, die hij een ‘reactionaire racist’ noemde, en zijn kritiek op de nederzettingen.

 • “De verklaringen van Sanders geven nauwkeurig de nieuwe winden weer die door zijn partij blazen, die al tientallen jaren het politieke thuis van de Amerikaanse joodse gemeenschap is en elke liefhebber van vrede en gerechtigheid in Israël zou moeten verheugen. Na jaren waarin de Verenigde Staten alleen lippendienst betaalden om de nederzettingen te bestrijden en tegelijkertijd de bezetting en bijna elke Israëlische militaire operatie te ondersteunen, zijn de woorden van Sanders zoete muziek in de oren van iedereen die dat gelooft zonder krachtige stappen van Washington, inclusief conditionering van Amerikaanse hulp bij een verandering in het Israëlische beleid, zo’n verandering zal nooit plaatsvinden.
 • “Sanders is een vriend van Israël. Hij is trots op zijn “joods zijn” en zegt dat hij zal zorgen voor het welzijn van de staat. Zijn stem is de nieuwe stem van zijn partij, en hij kan heel goed het Witte Huis bereiken. Om de relatie van Israël met de man te herstellen die misschien wel de belangrijkste leider ter wereld wordt, nu die tot een dieptepunt is gezonken, moet Benjamin Netanyahu worden vervangen maandag, verkiezingsdag. ‘

Een ander soort oppositieonderzoek: met zijn corruptieproces dat op 17 maart van start gaat, meldt Haaretz dat Netanyahu actief probeert procureur-generaal Avichai Mandelblit in diskrediet te brengen, die drie aanklachten tegen hem heeft ingediend.

 • “Haaretz heeft informatie dat Netanyahu de afgelopen maanden, en in toenemende mate in de afgelopen weken, via afgezanten inspanningen levert om de volledige transcripties van de Harpaz-affaire in handen te krijgen, waarin de procureur-generaal, die toen chef was militaire advocaat-generaal, een centrale rol speelde. “Het is een echte obsessie,’ zegt een bron dicht bij de premier over de pogingen van zijn medewerker om de zaak Mandelblit te heropenen.”
 • In deze zaak werd Mandelblit, destijds de beste juridische officier van het leger, in juni 2014 onder ‘waarschuwing’ ondervraagd, toen hij al uit uniform was en als kabinetssecretaris van Netanyahu diende. Onderzoekers vermoedden dat Mandelblit toen IDF generaal Gabi Ashkenazi en zijn assistenten hielp om een ​​onderzoek te belemmeren door onderzoekers niet te vertellen dat Ashkenazi (nu een Blauw en Wit MK) een document bezat dat zijn rivaal besmeerde, en inderdaad het verspreidde binnen het leger en aan de pers. Mandelblit was vrijgesproken van elk vermoeden dat hij daar bij was betrokken.

Advertentie (4)