Ruim 100 multinationals gevestigd in Tel Aviv

Tel Aviv. Screenshot YouTube

Multinationals op zoek naar Israëlisch talent hebben het afgelopen jaar 16 nieuwe ontwikkelingscentra in Tel Aviv geopend. Zij voegen zich bij de reeds 91 gevestigde centra van reuzen zoals Amazon, Google, Facebook, eBay en Alibaba.

Eind 2019 waren er 107 research and development centra in Tel Aviv actief. Dit is een toename van 17% ten opzichte van 2018 volgens de stad. Er zijn 10.250 mensen werkzaam bij deze bedrijven. In 2018 waren dat er nog 9.663. Ongeveer 5% van de werknemers in de multinationale technologiecentra zijn nieuwe immigranten of van niet-Israëlische afkomst. Van dit laatste zijn geen officiële cijfers.

Volgens de gegevens van de stad houdt 44% van de multinationals zich bezig met de ontwikkelvijg van bedrijfssoftware, met name cyber– en bedrijfsanalyse. Op het gebied van e-commerce, online advertenties en sociale netwerken is 24% actief.

Van de 16 nieuwkomers zijn de meest vooraanstaande het Russische Nasdaq-beursgenoteerde bedrijf Yandex NV met 10 mensen in dienst, betaaltechnologiebedrijf SafeCharge International Group Ltd en de Ford Motor Company. Ook zij hebben 10 mensen in dienst in hun het nieuwe onderzoekcentrum.

Volgens het onderzoek- en beleidsadviesorganisatie Startup Genome was tel Aviv in 2019 de stad met de hoogste dichtheid aan startups per hoofd van de bevolking. Er werden ongeveer 2.000 startup-bedrijven geteld. Dit is ongeveer 1 startup per 200 bewoners. Volgens het World Economic Forum staat Tel Aviv op de eerste plaats met ingenieurs per hoofd van de bevolking.

Om het internationale bedrijven en ondernemers makkelijker te maken kantoren te openen in Tel Aviv heeft de stad onlangs een pamflet gepubliceerd waarin het alle voordelen en diensten opsomt die het buitenlandse bedrijven biedt. Onder andere lagere gemeentelijke belastingen voor softwarebedrijven worden genoemd en subsidies voor de integratie van werknemers uit diverse sectoren van de Israëlische bevolking.

Het pamflet bevat een beschrijving van de lokale werkcultuur en een salaristabel voor de belangrijkste banen in de sector. Volgens de tabel ontvangt een Java-programmeur zonder ervaring ongeveer 5.000 dollar per maand. Een programmeur met 10 jaar ervaring kan tussen 7.800 en 11.100 dollar per maand verwachten.

De stad benadrukt de hulp die het bedrijven biedt om contacten te leggen met de plaatselijke industrie, waaronder conferenties en ontmoetingen met lokale ondernemers.

Volgens burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv heeft zijn stad zich het afgelopen decennium ontwikkeld van een economisch centrum wat de Israëlische markt bedient, tot een internationaal centrum wat talent en bedrijven uit de hele wereld aantrekt. Dit werd mogelijk gemaakt na een aanzienlijke investering in infrastructuur en een beleid om jongeren aan te trekken, zei hij.

Michal Michaeli, de internationale directeur voor economische ontwikkeling van Tel Aviv zegt dat er niet alleen meer multinationals naar Tel Aviv komen, maar dat ze andere redenen hebben. In het verleden hebben bedrijven die lokale bedrijven of technologieën overnamen altijd een deel van hun activiteiten verplaatst naar Israël. Maar tegenwoordig kiezen bedrijven ervoor, vooral in sectoren zoals kunstmatige intelligentie en cloud computing, om nieuwe kantoren in de stad te openen met als doel deel te kunnen nemen aan het lokale ecosysteem.

Advertentie (4)