Bijna 600.000 Israëli’s keken naar een virtueel protest tegen het gesloten houden van de Knesset

Yaval Diskin tijdens de Facebook demonstratie. Screenshot Facebook

Ruim 597.000 Israëli’s stemden zaterdagavond af op Facebook live om een virtueel protest bij te wonen tegen het besluit van premier Netanyahu en Knesset voorzitter Edelstein om de Knesset gesloten te houden waardoor er geen enkel parlementair toezicht is op de beslissingen van de demissionaire regering onder leiding van premier Netanyahu.

Voormalig hoofd van de Shin Bet, Yuval Diskin, voormalig hoofd van de Mossad, Efraim Halevy, voormalig vice-president van het Hooggerechtshof Elyakim Rubinstein, tv-persoonlijkheid Lucy Aharish, actrice Gila Almagor en voorzitter van de Movement for Quality Government, Eliad Shraga, spraken tijdens de online demonstratie.

Van de ruim 597.000 kijkers naar de online stream klikten ruim 65.000 op de “bijwonen” knop van het Facebook-evenement.

Het protest was voornamelijk gericht op het besluit van Knesset voorzitter Yuli Edelstein om de plenaire vergadering vorige week te sluiten, wat hem op grote kritiek kwam te staan omdat er nu geen parlementaire controlle meer is en de Israëlische democratie ernstig is beschadigd. Voorafgaand aan de sluiting waren Blauw en Wit en de Likud ‘vechten’ over de controle en het invullen van de commissies in het nieuwe parlement.

Woensdagavond droeg de juridisch adviseur van de Knesset, Eyal Yinon, Edelstein op om de vorming van het Arrangements Committee, dat toezicht houdt op de oprichting van de andere commissies, zo snel mogelijk toe te staan.

Donderdag waarschuwde de denktank van het Israel Democracy Institute, een advies orgaan van de regering, Edelstein dat het niet toestaan ​​van de vorming van het Arrangements Comité “een onaanvaardbare minachting is voor de fundamentele regels van de democratie ”.

Het Arrangements Committee, waarover de twee partijen in een strijd verwikkeld zijn, houdt onder meer toezicht op de oprichting van de andere commissies van de Knesset, waaronder die, die parlementair toezicht zouden houden op de inspanningen van de regering om de pandemie in te dammen. De commissie zou Blauw en Wit ook kunnen toestaan ​​om te stemmen voor het Knesset voorzitterschap, wat waarschijnlijk zou leiden tot Edelstein’s ontslag uit de functie die hij sinds 2013 bekleedt.

De kern van het meningsverschil ligt rond de grootte van de commissie, waarbij Blauw en Wit willen dat de commissie uit 17 leden bestaat, wat het blok met 61 zetels onder leiding van Blauw en Wit een 9-8 meerderheid in de commissie zou geven. Likud, die beweert dat de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid niet meer dan 10 mensen tegelijkertijd toestaan, wil dat het beperkt blijft tot dat aantal, wat zou leiden tot een pariteit in de commissie.

Diskin gebruikte het platform om Blauw en Wit leider Benny Gantz te beschuldigen vanwege zijn klaarblijkelijke bereidheid om te dienen in een regering onder Netanyahu, die wordt beschuldigd van corruptie. Gantz sloot een dergelijke regeling niet uit tijdens een televisie-interview op donderdag.

Diskin richtte zich tot degenen die online afstemmen en zei: “dankzij de stemmen van velen van jullie werd het blok van 61 aanbevelingen gevormd, dat volledig bestond uit Netanyahu-tegenstanders. Dank aan jullie allemaal, Benny Gantz ontving het mandaat van de president om de regering te vormen. Maar sindsdien zijn hij en zijn vrienden bereid om een ​​eenheidsregering te vormen onder leiding van de Netanyahu”

“Het is beschamend en zelfs schandelijk’, vervolgde hij. “Ik en vele anderen die alleen op Blauw en Wit hebben gestemd omdat het de minst slechte keuze was, helaas ontdekken we nu dat we een heel slechte keuze hebben gemaakt.”

Diskin riep Gantz op om te voorkomen dat hij onder Netanyahu zou dienen, ook al betekende dit dat het land naar een vierde opeenvolgende verkiezing zou worden gesleept.

Rubinstein drong er bij Edelstein op aan om de Knesset onmiddellijk te heropenen en parlementair toezicht op de beslissingen van de demissionaire regering in verband met de COVID-19-uitbraak, mogelijk te maken.

Hij verdedigde ook de rechterlijke macht in zijn opmerkingen en zei: “De rechterlijke macht, het Hooggerechtshof, de procureur-generaal en het openbaar ministerie zijn essentiële elementen van de democratie. Het rechtssysteem is een van de drie regeringsautoriteiten en aanvallen daarop zijn schadelijk voor de veerkracht van elke democratie.”

Hij verwees daarmee naar de frequente aanvallen door politici op de rechters en de rechterlijke macht tijdens de strafrechtelijke onderzoeken van Netanyahu, en het door het ministerie van Justitie afgedwongen uitstel van het proces tegen premier Netanyahu.

Shraga, van de Movement for Quality Government-waakhond, zei dat corruptie op het hoogste niveau van de Israëlische regering een “ernstiger en meer terminale ziekte” vertegenwoordigt dan COVID-19.

Advertentie (4)