Israël verwacht meer dan 1 miljoen werkelozen door coronavirus

Gesloten Shoppingmall Ir Yamin. Eigen foto

Rami Grauer, het hoofd van de dienst arbeidsvoorziening, heeft vrijdag gewaarschuwd dat het aantal werklozen in Israël tot meer dan een miljoen zou kunnen oplopen als er niet snel iets veranderd.

Israël heeft de afgelopen weken een golf van ontslagen te verduren gekregen. Ook zijn veel werknemers op onbetaald verlof gestuurd nu de coronavirus pandemie internationaal en in Israël grote economische schade aanricht.

Volgens Rami Grauer betekent dit dat het aantal werkelozen in Israël kan oplopen tot meer dan een miljoen. “Dit is een kwart van de arbeiders in de economie”, vertelde hij aan de nieuwssite Ynet. “Het lijkt erop dat 20% van degenen die momenteel op onbetaald verlof zijn gestuurd aan het einde van de crisis werkloos zullen zijn.”

Grauer voegde eraan toe dat zijn personeel z’n best doet om de aanvragen op tijd te verwerken zodat mensen hun uitkering kunnen ontvangen voorafgaand aan de komende Pesach periode die op 8 april begint.

Sinds begin maart, toen de effecten van het virus hun tol begonnen te eisen, hebben ongeveer 476.000 Israëli’s een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Ter vergelijking: 25.576 werkzoekenden registreerden zich in februari en 23.173 meldden zich in januari.

Afgelopen woensdag registreerden binnen 12 uur 66.000 Israëliërs zich als werkloos. Per uur kwamen er ongeveer 5.000 aanvragen binnen, waardoor de website van de dienst voor arbeidsvoorziening crashte.

De kosten van werkloosheidsuitkeringen in april zullen naar verwachting 2 miljard shekel (515 miljoen euro) bedragen. Dit is zeven keer hoger dan de huidige kosten van rond de 800 miljoen shekel (206 miljoen euro) per maand.

Het National Insurance Institute (bituach leumi) verwacht dat tussen de 500.000 en 1.2 miljoen Israëliërs als gevolg van de crisis hun baan zullen verliezen.

De schattingen betekenen een werkloosheidspercentage voor niet-zelfstandige Israëliërs van tussen de 13 en de 32 procent.

Vóór de crisis ondersteunde de dienst gemiddeld zo’n 80.000 mensen.