Israëls twee beroemde markten gaan dicht

Mahane Yehida markt Jeruzalem. Screenshot YouTube

De Carmel markt in Tel Aviv en de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem worden gesloten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid. Dit heeft het Ministerie van Volksgezondheid besloten.

Het Ministerie van Volksgezondheid wilde de markten drie dagen geleden al sluiten. Maar premier Netanyahu heeft geprobeerd dit zo lang mogelijk uit te stellen om te voorkomen dat de vele kleine handelaren failliet gaan.

Het ziet er echter naar uit dat dit besluit toch moet doorgaan omdat er niet genoeg afstand tussen de bezoekers kan worden gehouden. Hierdoor is het risico op besmetting te groot.

Sluiting van deze markten is nooit eerder voorgekomen, zelfs niet in tijden van oorlog.

Maar nu lijkt het ondenkbare, zoals de laatste tijd in zo veel gevallen, toch te gaan gebeuren. De markten zijn plekken waar veel meer dan 10 personen tegelijkertijd bij elkaar komen. Bovendien is het zoals vermeld niet mogelijk gebleken de minimale afstand van twee meter tussen personen te handhaven.

Carmel markt Tel Aviv

Iedereen die de markten ooit heeft bezocht weet dat het loopgedeelte niet wijder is dan ongeveer 2 tot 3 meter. Dit maakt het onmogelijk om voldoende afstand te houden. De geldende regels kunnen daarom niet worden gehandhaafd.

Beide markten zijn voor de bewoners van Jeruzalem en Tel Aviv de belangrijkste plekken zijn om hun dagelijkse verse boodschappen te doen.

Het hoofd van de commissie die verkopers bij Mahane Yehuda vertegenwoordigt, Tali Fridman, heeft gezegd dat deze beslissing de financiële ondergang betekent voor de winkeleigenaars op de markt. Ze noemt het een “harde en onnadenkende klap voor verkopers.”

‘De supermarkten in de straten van de stad zijn veel drukker dan de markt. De regering moet zich realiseren dat ondernemers op de rand staan van de economische afgrond.”

De politie van Tel Aviv is zondagmorgen begonnen de eigenaars van de winkeltjes en stands van de Carmel markt te informeren dat ze moeten sluiten.

De Machane Yehuda markt in Jeruzalem is inmiddels zondagmiddag door de politie gesloten.