Notities van een thuiszitter (2) , een nieuwe column van Rob Fransman

Rob Fransman met zelfgemaakt mondkapje

Corona wordt vergeleken met de Spaanse griep die in 1918-1919 woedde. Alleen al in Nederland overleden toen 28.000 mensen. Let wel, de bevolking was toen slechts de helft van het aantal inwoners van vandaag. Geen mens was tegen ziektekosten verzekerd en de dokters wisten niet de helft van wat ze nu weten. Als je de griep kreeg ging je dood, jammer maar helaas. Het moet een hel zijn geweest.

Maar ook wanneer de huidige pandemie in pakweg 1980 was gebeurd, zou de impact onvergelijkbaar zijn. Niks thuiswerken, niks Appie online, geen constante nieuwsvoorziening. Ook geen videogesprekjes met vrienden en familie die de isolatie een stuk lichter maken. En geen online scrabble (Wordfeud) met totaal onbekenden. Een mooi boek in plaats van Netflix om de verveling te verdrijven. Maar ook geen elkaar tegensprekende deskundigen en hersenloze trollen op Twitter en Facebook. Enfin, we hebben te maken met de omstandigheden van nu.

Ik denk nu vaak aan mijn broer die als 15-jarige puber twee en half jaar onderduik in een zolderkamer doorstond. En wij maar klagen over een paar weken in afzondering! We moeten maar niet te veel zeuren over onze gedwongen isolatie. Het gaat over en onze regering heeft (nu) nog niet een totale lockdown verordonneerd. Zolang we nog de straat op mogen ga ik iedere dag een stukje fietsen. Dan kom ik langs al die gesloten cafés en restaurants en denk ik: daar zou een bordje moeten staan: Verboden voor mensen.

Hoewel iedereen begrijpt dat een helm op je hoofd bescherming biedt bij een ongeluk dragen Nederlanders bij het fietsen geen helm. Wanneer iemand op de fiets een helm draagt weten we dat het een buitenlander is. Zelf fiets ik ook de hele stad door. Helm op? Welnee, ik denk er niet aan. De hele wereld vindt ons stapelgek, wij hebben daar maling aan.

Het is diezelfde eigenaardige mentaliteit waarom we het verdommen om een mondkapje te dragen. Uiteraard weet een medisch verzorger wel beter. Er is helaas een dringend tekort. Toch neem ik aan dat het wel goed komt. Uit China zijn zendingen aangekomen en de productie daar komt weer op gang. Maar voor gewone mensen zijn die voorlopig niet te koop. Geen ramp want de Nederlander draagt ze toch niet. Ook niet naar de supermarkt. Er zou toch minstens geprobeerd moeten worden om het winkelpersoneel te beschermen.

Mondkapjes niet verkrijgbaar? Maak er zelf een zoals de Israeli’s doen. Met een stukje keukenrol, 2 elastiekjes en 2 nietjes krijg je een keurig exemplaar, natuurlijk ongeschikt voor verzorgers en hulpverleners maar goed genoeg voor supermarktbezoek. Ik probeerde het uit in de lokale Appie. Zelf vond ik dat ik voor gek liep maar niemand lachte me uit. Ik was wel de enige.

Zonder helm fietsen is dom maar we doen alleen onszelf kwaad. Maar onder de mensen zonder mond en neus te bedekken is niet alleen voor jezelf onverstandig. Het is eigenlijk ook onverantwoord tegenover anderen. De supermarkten zouden alleen mensen met een mondkapje moeten toelaten.