‘De wereld vergaat’ dus bracht een dief na 15 jaar een 2000 jaar oude katapultsteen terug

De onlangs teruggegeven ballista steen . Foto IAA

Wat het coronavirus niet allemaal met mensen doet, zo kan je dit het beste omschrijven. Uit angst namelijk voor het einde van de wereld stuurde een Israëliër een 2000 jaar oude katapultsteen. ook wel ballista steen genoemd, terug naar het City of David National Park,15 jaar nadat hij ermee aan de haal was gegaan. “Het is tijd om mijn geweten te zuiveren. Het voelt alsof het einde van de wereld nabij is”, zei de anonieme burger maandag volgens een persbericht van de Israel Antiquities Authority (IAA).

Terwijl niemand weet of de wereld eindigt, als gevolg van de huidige coronavirus pandemie of een van de andere existentiële bedreigingen, maakte de IAA van de gelegenheid gebruik om tegelijkertijd de burgers op te roepen om archeologische vondsten terug te geven aan de staat, zodat het hele publiek ervan kan genieten.

De burger leverde de katapultsteen niet rechtstreeks af. Integendeel, hij gebruikte als tussenpersoon een man genaamd Moshe Manies, die ermee instemde de identiteit van de dief niet bekend te maken. Volgens Manies vond de oorspronkelijke diefstal 15 jaar geleden plaats toen twee ondeugende jongeren door het park toerden, en de ballista-stenen zagen, die gebruikt werden om met een katapult richting fortificaties te schieten.

Ballista stenen zoals zijn te zien in de City of David. Foto Clara Amit, Israel Antiquities Authority

De archeoloog van de IAA in de regio Jeruzalem, Yuval Baruch, legde in het persbericht uit dat ballista een vorm is van oude wapens, die werden gebruikt door troepen die een stad belegerden, en werden gebruikt om stenen te werpen om troepen op de vestingmuren te laten vluchten.

“De ballista-stenen die in de Stad van David werden blootgelegd, zijn hoogstwaarschijnlijk verbonden met de harde gevechten tussen de belegerde inwoners van Jeruzalem en de soldaten van het Romeinse Legioen, vanaf ongeveer 70 CE – het jaar waarin Jeruzalem werd vernietigd”, zei Baruch .

Andere locaties in Jeruzalem waar soortgelijke ballista-stenen werden blootgelegd, zijn de Russian Compound nabij het ( zo schat men in) pad van de Derde Muur, of wel de buitenmuur van Jeruzalem in de tijd van de Tweede Tempel. “Bij de opgravingen van de Israel Antiquities Authority daar werd een slagveld blootgelegd, met tientallen ballista-stenen op de grond”, zei Baruch.

Illustratie van een 2000 jaar oude ballista-machine. Shalom Kveller, met dank aan de City of David Archieven

Vijftien jaar geleden in de Stad van David, “bij het zien van een stapel van deze oude projectielen, nam één van de jongens een ​​van de stenen mee naar huis”, vertelde Manies in een Facebook-post die de aandacht van de IAA trok. “Ondertussen trouwde hij en stichtte hij een gezin en vertelde me dat de steen de afgelopen 15 jaar zwaar op zijn hart had drukt. En nu, toen hij het tegenkwam tijdens het schoonmaken voor het Pesach, vond hij, samen met het apocalyptische gevoel dat het coronavirus veroorzaakte, dat de tijd rijp was om zijn geweten te zuiveren, en hij vroeg me hem te helpen om het terug te geven aan de Israel Antiquities Authority, ”zei Manies.

Een inspecteur van de diefstalpreventie-eenheid van de IAA, Uzi Rotstein, werd getagd in een van de opmerkingen van Manies Facebook post. Ze zorgden voor een snelle overdracht van het artefact. Het artefact uit zijn archeologische context halen ‘heeft een negatieve invloed op het onderzoek en het vermogen om de historische puzzel samen te voegen’, zei Rotstein, die de terugkeer prees.

‘Deze artefacten, die duizenden jaren oud zijn, zijn onze nationale schat. Ze vertellen het verhaal van Het Land en van wie hier voor ons woonden en die gedocumenteerd en tentoongesteld moeten worden, ‘zei Rotstein.