Israël bereidt zich voor op een totale lockdown

Gilad Erdan, minister van Openbare Veiligheid. Foto GPO

De minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan heeft de Israëlische politie opgedragen zich voor te bereiden op een volledige afsluiting van het land. Volgens hem is dit onvermijdelijk, aldus berichten in de Hebreeuwse media woensdagochtend.

Volgens het nieuwsbericht heeft Erdan dinsdagavond een telefonische vergadering gehad met het hoofd van de politie en de hoofden van andere veiligheidsdiensten. Dit naar aanleiding van de meest recente richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid om het groeiende aantal Israëliërs besmet met het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden.

Erdan zegt er van overtuigd te zijn dat dit een onvermijdelijke beslissing is die veel levens zal redden.

De minister van Openbare Veiligheid heeft verzocht dat politie- en veiligheidshoofden snel een gedetailleerd plan opstellen en hem dit voorlegden voor de invoering van een landelijke afsluiting. Alleen essentiële werknemers mogen in zo’n situatie hun huis verlaten. Burgers mogen alleen even naar buiten om boodschappen te doen of noodzakelijke medische behandeling te ontvangen.

Als het tot een lockdown komt is het de politie die verantwoordelijk is voor de handhaving. Het Home Front Command van het Israëlische leger zal de levering van essentiële items verzorgen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag nieuwe ingrijpende beperkingen afgekondigd en heeft Israëliërs de opdracht gegeven hun huis niet te verlaten. Tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Tot een lockdown is nog niet overgegaan.

In een ander interview heeft de voorzitter van Israëls Nationale Economische Raad, Avi Simhon, gezegd dat de regering een totale lockdown zal opleggen wanneer de overheid de controle over de situatie verliest en het coronavirus zich te veel verspreid.

De top econoom en adviseur van premier Netanyahu heeft aangegeven dat deze situatie intreedt wanneer het aantal geïnfecteerde mensen zodanig toeneemt dat er er duizenden nieuwe geïnfecteerden per dag dreigen. In dat geval stapt de overheid op de rem en verklaart een totale lockdown. Simhon voegde er aan toe dat de situatie snel kan verslechteren.

Het is onmogelijk te voorspellen hoe snel een dergelijke ontwikkeling in Israël zou kunnen plaatsvinden, zei Simhon. ‘En omdat ik het niet weet, denk ik dat we risico’s moeten nemen. En we nemen risico’s: het feit dat we maandag niet besloten hebben tot een lockdown, is een risico dat we nemen.”

In een diepte-interview, wat u hier kunt lezen, schatte de 61-jarige Simhon dat de huidige crisis de Israëlische economie meer dan 50 miljard shekel (12 miljard euro) zou kunnen kosten. Desalniettemin klonk hij voorzichtig optimistisch over de toekomst en voorspelde dat de zaken snel zullen herstellen als de pandemie voorbij is.

Gisteravond sprak president Rivlin in een videoboodschap de Joodse diaspora toe om hen een hart onder riem te steken.