Terminal 1 op Ben Gurion Airport gesloten

Terminal 1 Ben Gurion Airport in betere dagen. Screenshot YouTube

Terminal 1 op Ben Gurion Airport sluit vanaf vandaag, woensdag, tot ten minste eind april, volgens een verklaring van de Israel Airports Authority (IAA) op dinsdag. Lokale vluchten van en naar Ramon International Airport nabij Eilat, die altijd aankomen op Terminal 1, landen nu op Terminal 3.

Volgens de IAA zijn er momenteel slechts twee dagelijkse vluchten tussen Ramon Airport en Ben-Gurion Airport. Maandag zei de Israëlische luchtvaartmaatschappij Arkia dat ze haar vluchten op deze route zou stopzetten tot na de Pesach vakantie.

Alleen al in maart zijn ongeveer 5.891 vluchten van en naar Israël geannuleerd, wat heeft geleid tot een afname van ongeveer 1,2 miljoen passagiers. In januari en februari werden in totaal 530 vluchten geannuleerd.

Van de resterende 2.065 vluchten die gepland zijn tot het einde van de maand, verwacht de IAA dat er van zullen worden geannuleerd. Vluchten die nog steeds aankomen, zijn gemiddeld slechts 47% vol, vergeleken met 76% eerder dit jaar.

Na een bijeenkomst van hoge luchtvaartambtenaren en vakbondsmedewerkers op maandag, kondigde de IAA plannen aan om nog eens 2.000 werknemers met onbetaald verlof te sturen, en al het overwerk te schrappen en een loonsverlaging van 10% voor het senior management in te voeren.

De IAA zei tot nu toe meer dan NIS 1,2 miljard (€ 285 miljoen) te hebben verloren aan directe en indirecte inkomsten, onder meer door de sluiting van belastingvrije winkels en franchisenemers operaties.

Ondertussen zei de worstelende luchtvaartmaatschappij El Al maandag gesprekken te hebben gevoerd met het ministerie van Financiën om hulp te krijgen om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden . Precieze details over de steun die de luchtvaartmaatschappij zocht, werden niet bekendgemaakt.

Aangezien het aanbod van passagiers in de luchtvaartsector wereldwijd afneemt, kondigde Ramon International Airport aan dat het vanaf woensdag elke avond van 22.00 uur tot 06.00 uur de volgende ochtend, zou sluiten.