Netanyahu en Gantz boeken grote vooruitgang in coalitiegesprekken

Premier Netanyahu en de leider van de Israel Resilience partij, Benny Gantz, zeggen grote vooruitgang geboekt te hebben in de onderhandelingen om een nieuwe regering te vormen. De onderhandelingen zijn tot in de vroege uren van zondagochtend doorgegaan.

Gabi Ashkenazi, de nummer 2 in de partij van Gantz, neemt ook deel aan de onderhandelingen. Gehoopt wordt dat de onderhandelingen vandaag afgerond kunnen worden.

Volgens de Ynet-nieuwssite zeggen politieke bronnen dat er nog minstens een paar vergaderingen nodig zijn om een ​​definitieve overeenkomst te sluiten. De partijen zijn nog bezig met het verdelen van ministeriële portefeuilles.

Een van de hete hangijzers is bijvoorbeeld wie het ministerie van Justitie zal gaan leiden, een belangrijke post gezien de aanklachten tegen Netanyahu.

Volgens de overeenkomst wordt Gantz minister van Buitenlandse Zaken tot hij in september 2021 de functie van premier overneemt. Veel politieke analisten betwijfelen of een dergelijke rotatie daadwerkelijk zal plaatsvinden. Ashkenazi zal mogelijk minister van defensie worden.

Als onderdeel van de onderhandelingen wil Netanyahu wetgeving die er voor zorgt dat een aangeklaagd waarnemend premier kan blijven dienen. Momenteel moeten ministers ontslag nemen als ze strafrechtelijk worden vervolgd, maar de wet verwijst niet expliciet naar een premier.

Ook wil Likud dat het ministerie van Gezondheid en de functie van voorzitter van de Knesset in handen van de Likud of een van haar bondgenoten blijft.

Hebreeuwse media melden ondertussen dat de Pnina Tamano-Shata van de Yesh Atid partij van Yair Lapid, van plan is om over te stappen naar de partij van Gantz. Zij is het eerste Knessetlid van Ethiopische afkomst. Ook Arbeidspartij leider Amir Peretz en Gesher partijleider Orly Levy-Abecassis hebben hun interesse geuit om deel te nemen in de regering van Netanyahu en Gantz.

Yair Lapid, leider van de Yesh Atid en nummer 2 van de nu uit elkaar gevallen Blauw en Wit alliantie, uit nog steeds stevige kritiek op Gantz.

Tijdens een interview op zaterdag met de nieuwszender Channel 12 vroeg Lapid zich af waarom Gantz niet het ministerie van Volksgezondheid had opgeëist als voor zijn ​​Israel Resilience partij als onderdeel van de overeenkomst. Immers had Gantz gezegd dat hij samen met Netanyahu een regering gaat vormen “vanwege de coronavirus crisis”.

Volgens Lapid heeft Gantz zijn beloftes gebroken en de stemmen van honderdduizenden Israëliërs gestolen die op de Blauw en Wit alliantie hebben gestemd.

Advertentie (4)