405 nieuwe besmettingen; Israël mogelijk aan vooravond van complete afsluiting

Premier Netanyahu overlegt met adviseurs. Foto GPO

Israël staat mogelijk aan de vooravond van een complete afsluiting nu premier Netanyahu vrijdagavond heeft gezegd dat “wanneer het aantal besmettingen in Israel blijft stijgen er geen andere keus is dan een complete afsluiting van het land. Het is zelfs mogelijk dat later vandaag een dergelijke aankondiging zal worden gemaakt.

Zondagmorgen werd bekendgemaakt dat er 405 nieuwe besmette personen in 24 uur waren bijgekomen, waarmee het totaal aantal besmette personen in Israël op 3.865 uitkomt, hiervan zijn 66 mensen in ernstige toestand waarvan 54 aan de beademing. 82 in matige conditie en 3.616 met, milde klachten. 89 personen zijn inmiddels hersteld. Tot nu toe zijn er 12 mensen aan het virus overleden in Israël.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de toename van het aantal besmettingen lager dan verwacht.

Het ministerie zei dat een meerderheid van de patiënten, 1.828, onder toezicht in quarantaine in hun huizen is, 1.062 patiëntenverblijven in verschillende zorgcentra verbleven, waaronder speciaal daarvoor ingerichte hotels. Slechts 469 zijn momenteel in het ziekenhuis opgenomen.

Eerder had premier Netanyahu meegedeeld dat als het aantal besmettingen in dit tempo blijft toenemen er een totale afsluiting ban het land zal komen.

Netanyahu heeft inmiddels een reeks gesprekken gevoerd met een aantal ministers over welke aanvullende stappen het land kan nemen om de aanhoudende crisis het hoofd te bieden, “inclusief voorbereidingen voor een totale afsluiting”, zei het kabinet van de premier in een verklaring. Hebreeuwse media melden dat een complete afsluiting voor mogelijk 3 weken zal zijn, dus tot na Pesach.

Volgens het kantoor van Netanyahu zijn er inmiddels opdrachten gegeven ter voorbereiding van het aanzienlijk beperken van vervoer om het reizen nog moeilijker te maken, om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In de loop van vandaag moet het kabinet de voorstellen voor aanvullende beperkingen hebben ontvangen en zal mogelijk al een beslissing worden genomen over een complete afsluiting van het land.

Hebreeuws-talige media meldden ernstige meningsverschillen tussen Netanyahu en andere ministers over de noodzaak om de economie stil te leggen te midden van de vrees van het Ministerie van Volksgezondheid dat de komende Pesach vakantie tot een explosie van infecties zal leiden wanneer mensen massaal proberen te winkelen om inkopen te doen voor de Pesach maaltijd en tijd doorbrengen met familieleden.

Het ministerie van Financiën moest zaterdagavond aan Netanyahu een antwoord geven over de mogelijkheid om de economische activiteit in Israël tot slechts 10% terug te brengen, vergeleken met de huidige 30%, meldde Channel 13 waarbij het kanaal zei dat Netanyahu de strenge beperkingen in de volgende drie weken zou willen handhaven tot het einde van de Pesach vakantie op 16 april.

“Het grootste probleem is dat we de pandemie niet kunnen stoppen en duizenden komen te overlijden”, zou Netanyahu hebben gezegd. Er aan toevoegend “dat de economie altijd weer nieuw leven kan worden ingeblazen.”

Ambtenaren van het ministerie van financiën zijn hier echter niet mee eens en willen een beperking van de economie tot 25%.

Advertentie (4)