Israël’s ministerie van Financiën komt met hulppakket van NIS 80 miljard (€ 20 miljard)

Premier Netanyahu (m) , minister van Financiën Kahlon (r)

Het Israëlische ministerie van Financiën heeft een hulppakket gepubliceerd ter waarde van NIS 80 miljard (€ 20 miljard) om het stijgende aantal werklozen te kunnen blijven betalen, miljarden Shekels voor gezondheidszorg en voor steun aan kleine bedrijven en freelancers.

Het pakket is gebaseerd op discussies die de afgelopen dagen zijn gehouden tussen het kabinet van de premier en Financiën. Volgens de het financiële dagblad Calcalist had het ministerie aanvankelijk een pakket van NIS 40 miljard (€ 10 miljard) voorgesteld, maar premier Netanyahu had hen gezegd het bedrag te verdubbelen.

Het pakket omvat betalingen aan de op dit moment al 850.000 Israëli’s die zich de afgelopen weken bij de Nationale Arbeidsdienst hebben aangemeld nadat ze de opdracht hadden gekregen om thuis te blijven en te midden van een sluiting of bijna-sluiting van veel bedrijven; miljarden meer aan fondsen voor het gezondheidsstelsel; een hulpfonds voor kleine bedrijven die getroffen zijn door de pandemie; subsidies voor freelancers; subsidies voor werknemers ouder dan 67 jaar en andere niet met name genoemde steun maatregelen.

Ambtenaren van het Ministerie van Financiën hadden naar een beperkter plan gezocht om het Israëlische overheidstekort, dat momenteel ongeveer 4 procent bedraagt, te beperken. Volgens Channel 12 hebben ambtenaren gewaarschuwd dat het door de premier gevraagde pakket het tekort met nog eens 15% zou kunnen verhogen.

Het werkloosheidscijfer in Israël blijft stijgen en bereikte donderdag de grens van ruim 20 procent (of ongeveer 850.000), met 690.000 nieuwe werklozen sinds begin maart waar dagelijks nog tienduizenden werklozen bijkomen. Ambtenaren hebben gezegd dat het aantal volgende maand tijdens het Pesach feest de 1 miljoen zou kunnen passeren.

Hard getroffen zijn met name de toerisme-, restaurant- en luchtvaartsector met ontslagen en onbetaald verlof over de hele linie.

Directeur-generaal van de dienst voor arbeidsvoorziening, Rami Garor, heeft gezegd dat hij schat dat ongeveer 20% van degenen die tijdens de crisis met onbetaald verlof zijn gestuurd, hun baan niet zullen behouden.

De Bank van Israël en de handelsbanken hebben aangekondigd een reeks beleidsmaatregelen te zullen nemen om de schade aan de economie porberen te beperken, onder meer door het kopen van staatsobligaties, het aanbieden van repo-transacties, het vertragen van hypotheekbetalingen, het aanbieden van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven en het uitbreiden van digitale diensten voor transacties op afstand, daarnaast zijn er nu ook koeriersdiensten in het leven geroepen voor klanten die in quarantaine zitten.