Shin Bet heeft ruim 500 mensen getraceerd die in contact waren met mensen die besmet zijn

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Shin Bet, Israëls Binnenlandse Veiligheidsdienst, heeft door gebruikmaking van het omstreden massabewakingsprogramma, de laatste dagen ruim 500 mensen geïdentificeerd die in contact waren geweest met mensen die besmet waren met coronavirus.

Dit bewijst, aldus de Shin Bet, de noodzaak van de tracking-inspanning, ondanks diepe bezorgdheid over schendingen van persoonlijke privacy en een gebrek aan parlementair toezicht.

“Zonder ze snel te vinden en in quarantaine te plaatsen, zouden ze, onwetend van dit feit, veel meer mensen hebben besmet,” zei de Shin Bet in een verklaring.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft de afgelopen twee weken samen met het ministerie van Volksgezondheid de bewegingen van coronavirus patiënten getraceerd door gebruik te maken van de telefoon- en creditcardgegevens waarover zij normaal gesproken, niet mag beschikken zolang het niets te maken heeft met terrorismebestrijding.

De afgelopen twee weken, bijna de klok rond, heeft een team van Shin Bet-medewerkers gewerkt om het ministerie van Volksgezondheid een zo nauwkeurig mogelijk beeld te geven van de Israëlische inwoners die in contact stonden met gediagnosticeerde coronavirus patiënten en die, volgens de definities van het Ministerie van Volksgezondheid zijn besmet met de ziekte en anderen zijn gaan infecteren – zonder het te weten, ‘zei de Shin Bet.

De Shin Bet benadrukte dat zijn krachtige programma voor massabewaking, dat is gebaseerd op grote hoeveelheden gegevens die zijn verzameld uit Israëlische gsm’s en andere digitale instrumenten, alleen zou worden gebruikt om de pandemie te bestrijden.

Volgens de overheidsvoorschriften mag de veiligheidsdienst de gegevens niet blijven gebruiken nadat het programma is afgelopen, hoewel het ministerie van Volksgezondheid de informatie nog 60 dagen mag gebruiken voor onderzoeksdoeleinden, vermoedelijk om het pad van de uitbraak te volgen.