Israël overweegt ook de USA toe te voegen aan lijst met landen waar uit bezoekers worden geweerd

Aantal landen met coronavirus tot jl vrijdag. Screenshot YouTube

Israël overweegt om Israelis die uit de Verenigde Staten terugreizen in quarantaine te plaatsen wegens het coronavirus, zei een bron in Jeruzalem vrijdag. De VS zouden daarmee toetreden tot een lijst van landen waarvan bezoekers worden geweerd en terugkerende Israëlis verplicht zijn om na terugkeer 14 dagen geïsoleerd thuis door te brengen, zoals dat nu al geldt voor landen waaronder Spanje, Italië, China en Hong Kong.

Een beslissing hierover wordt de komende dagen genomen, aldus de bron.

Israëls nationale luchtvaart maatschappij had afgelopen vrijdag al een vlucht naar San Francisco gecanceld en verwacht dat de komende dagen meer vluchten naar de Verenigde Staten zullen worden gecanceld.

Een regeringsfunctionaris zei dat het ministerie van volksgezondheid achter de schermen bezig is om de VS aan de lijst toe te voegen, maar tot nu toe hebben sommige ministeries de beslissing vertraagd uit angst dat de diplomatieke en economische banden met de VS dan in gevaar worden gebracht.

Er is ook bezorgdheid in Jeruzalem over de reactie van de regering Trump op een dergelijk besluit.

Desondanks zal de kwestie de komende dagen opnieuw worden besproken vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus en het oplopende dodental, in de VS.

Een ambtenaar van Volksgezondheid zei: “Er zijn zoveel landen op tafel. De implicaties moeten worden overwogen, maar bovenal is het belangrijk om de gezondheid van Israëlische burgers te beschermen.” Er aan toevoegend “dat het snel onvermijdelijk zou zijn om de VS aan de lijst toe te voegen”.

In Israel zijn op dit moment 21 mensen besmet met het coronavirus, in de Pelstijnse gebieden zijn dit er 17.