Ruime meerderheid 2e Kamer voor verhuizing Nederlandse Ambassade naar Jeruzalem.

Kantoorgebouw in Jeruzalem waar de Nederlandse Ambassade mogelijk komt. Screenshot YouTube

Er is een ruime meerderheid in de 2e Kamer voor verhuizing van de Nederlandse Ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. De regering onder leiding van premier Mark Rutte heeft aangegeven ieder aangenomen voorstel meteen te willen uitvoeren. “Nederland zal zich niets aantrekken van bezwaren van de EU”.

Het initiatief om een voorstel in te dienen bij de tweede kamer komt van Gideon van der Sluis. Hij is de voorzitter van de Irgoen Olei Holland (IOH), de organisatie die de belangen van Nederlanders in Israël vertegenwoordigt.

Gideon van der Sluis vertelde ons telefonisch dat hij het nu wel tijd vond dat de Nederlandse Ambassade naar Jeruzalem verhuist.

Nederland heeft van oudsher goede banden met Israël en de verplaatsing van de ambassade zal op brede steun onder de Nederlandse bevolking kunnen rekenen.

Na contacten met Gert Jan Segers en Joël Voordewind, beiden van de ChristenUnie en groot voorstander van de verhuizing, ging het balletje snel rollen.

SGP leider Kees van der Staay is vanzelfsprekend ook voorstander gezien zijn eerdere uitlatingen op Twitter.

Dilan Yesilgoz van de VVD hoefde niet eens na te denken en zei ook volmondig ‘ja’ om het voorstel te steunen.

Het CDA had eerst wat bedenkingen maar ging aarzelend ook overstag. Hetzelfde geldt voor de PvdA, waarvan Lodewijk Asscher eerst zei niet te staan te trappelen en wilde eerst weten hoe Brussel hier op zou kunnen reageren, maar beloofde uiteindelijk toch het voorstel te steunen.

Het was vanzelfsprekend dat Gidi Markusover van de PVV en Thierry Baudet van FvD voorstander van het plan zijn en beiden zullen het voorstel meteen op de agenda zetten.

Uit onverwachte hoek kwam er plotseling steun.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 die niet bekend staat als een echte fan van Israël, was nog niet benaderd, maar belde Gideon van der Sluis zelf op om hem te zeggen dat hij het een prima plan vond omdat het dan voor Palestijnen uit Oost-Jeruzalem makkelijker zou zijn een werkvergunning voor Nederland aan te vragen.

De grootste verrassing was echter Sadet Karabulut van de SP die in de 2e Kamer de belangen van Hamas vertegenwoordigt. Toen zij van het plan hoorde en de reden waarom Sjoerd Sjoerdsma het plan steunde ging zij akkoord, maar wel onder de voorwaarde dat de bouwvakkers die de verdieping in het kantoorgebouw gaan verbouwen voor de Nederlandse Ambassade, uit Gaza dienen te komen.

De verwachting is dat het voorstel dinsdag in de 2e Kamer zal worden besproken. Komende vrijdag door de ministerraad in haar wekelijkse vergadering zal worden bekrachtigd tegelijkertijd met het voorstel om Ronnie Naftaniel te benoemen tot landelijk coördinator tegen Jodenhaat, waarna het naar de Eerste Kamer kan worden gezonden voor de definitieve goedkeuring.

Het ziet er dus naar uit dat binnen een jaar Nederland een mooie nieuwe Ambassade in Jeruzalem zal hebben, zoals dat was tot 1980.