Bethlehem is verlaten na uitroepen noodtoestand wegens coronavirus

Bethlehem afgesloten. Screenshot YouTube

De straten van Bethlehem waren op vrijdag bijna leeg toen de Palestijnse politie met maskers patrouilleerde in de traditionele geboorteplaats van Jezus, na het uitroepen van de noodtoestand voor 30 dagen door de Palestijnse leider Abbas, nadat er 16 besmettingen van het coronavirus waren aangetroffen.

Vanwege de noodtoestand kan niemand de stad meer in of uit, ook toeristen niet, waarvan een aantal in quarantaine zijn geplaatst in een hotel.

Israels minister van defensie Bennett heeft n.a.v. het uitroepen van de noodtoestand door Abbas de toegang vanuit Jeruzalem naar Bethlehem afgesloten.

In andere delen van de Westelijke Jordaanoever bemande Palestijnse veiligheidstroepen checkpoints en stuurden een aantal buitenlanders weg.

Bij het belangrijkste Israëlische checkpoint in Bethlehem, werden touringcars weggestuurd. Terwijl sommige bezoekers via andere toegangswegen de stad binnenkwamen, vonden ze in het hart van de stad de Geboortekerk gesloten.

De volledige impact van het bevel om scholen en hogescholen te sluiten en buitenlandse toeristische reserveringen te annuleren, zal pas voelbaar zijn vanaf vandaag, omdat de meeste kantoren voor het weekend gesloten waren.

De Palestijnse Autoriteit zei zaterdag dat 15 Amerikaanse toeristen in een hotel in de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever in quarantaine werden geplaatst als onderdeel van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Woordvoerder van de PA Ibrahim Melhem zei dat de Amerikanen in het Angel Hotel waren, waar andere gevallen van het virus aan zijn gekoppeld.

De eerste gevallen in Bethlehem werden gemeld nadat een groep Griekse toeristen in de stad op de Westelijke Jordaanoever verbleven tijdens een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden eind februari. De toeristen testten later positief voor het virus na terugkomst in Griekenland, terwijl hun buschauffeur, een inwoner van Oost-Jeruzalem, in kritieke toestand is in een Israëlisch ziekenhuis in Tiberias na de diagnose COVID-19.

“Het is triest omdat we heel graag de stad wilden bezoeken en zien”, zei Leonardo Cairoli, een toerist uit Nederland toen hij op een bijna verlaten Manger Square stond.

Toen hij de teleurgestelde familie van Cairoli zag, kwam pater Essa Thalgi met hen praten. Hij zei dat de kerk werd schoongemaakt en waarschijnlijk over 14 dagen zou heropenen.

Met 1,5 miljoen toeristen en pelgrims die jaarlijks Bethlehem bezoeken, worden veel lokale bedrijven nu al geconfronteerd met enorme verliezen.

“Je hebt het economisch over een catastrofe, maar we moeten voor onze gezondheid zorgen”, zei Nabil Giacaman, eigenaar van een souvenirwinkel.

In de buurt was het falafelrestaurant van Alaa Salameh leeg. “De hele tijd zijn we klaar voor de politieke situatie zoals de oorlog in Gaza of sommige botsingen bij de controleposten of op de muur, maar dit,” zei Salameh, “het is iets nieuws voor ons.”

Religieuze autoriteiten sloten ongeveer 30 moskeeën, conferenties werden geannuleerd en nationale parken zijn over de gehele Westelijke Jordaanoever gesloten.

Premier Mohammed Shtayyeh zei dat verplaatsing tussen gebieden alleen moet gebeuren “in gevallen van extreme noodzaak”.

Cogat, de Israëlische eenheid die coordinate tussen Israel en de Palestijnen verzorgd, helpt de Palestijnse Autoriteit te helpen bij het beteugelen van de uitbreiding van het virus.

Een deel van de lading artikelen die door Israel naar de PA is gezonden.Foto Cogat

Onder leiding van de gezondheidscoördinator Dalia Basa van de civiele administratie zijn 250 coronavirus-testkits en beschermingsartikelen, zoals gezichtsmaskers en handschoenen overgebracht van Israël naar de PA.

Daarnaast heeft COGAT de richtlijnen van het Israëlische ministerie van volksgezondheid over preventie en bescherming tegen de verspreiding van virussen en manieren om besmetting aan te pakken en uitbraak te voorkomen voor het Palestijnse publiek beschikbaar gesteld via zijn digitale platform.

De informatie die in het Arabisch is gepubliceerd, is beschikbaar voor het hele Palestijnse publiek in Judea en Samaria en in de Gazastrook. COGAT zal nauw blijven samenwerken met de PA om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen in coördinatie met de Israëlische autoriteiten, met name het ministerie van Volksgezondheid en Magen David Adom.