Invloedrijke leider van Nederlandse moslims betuigde zijn steun aan Hamas en zei dat Adolf Hitler joods was.

De Mevlana-moskee in Rotterdam, Nederland op 2 mei 2008. (Ruud Zwat / Wikimedia Commons)

Uit een e-mail uit 2014 met de handtekening van een invloedrijke leider van Nederlandse moslims, blijkt dat deze man zijn steun betuigde aan Hamas en zei dat Adolf Hitler joods was, zo meldt JTA.

De handtekening onder de e-mail is van Yahia Bouyafa, voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse moskeeën in Nederland, die schreef dat “Hamas een legitieme en groeiende protestbeweging is” tegen “usurpers” die de Holocaust gebruikten, “gepleegd door de joodse Hitler” als een ‘voorwendsel om Palestijns land te stelen’, luidde de tekst volgens een artikel dat zondag door De Telegraaf werd gepubliceerd.

Bouyafa vertelde de krant dat de e-mail een vervalsing was, maar zijn Facebook-pagina bevat ook verwijzingen naar “Hitler de Jood”, meldde Telegraaf.

Aron Vrieler, een woordvoerder van het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël, (CIDI), noemde de brief “de meest kwaadaardige vorm van antisemitisme” en drong er bij moslimgroepen op aan het te veroordelen.

Saïd Bouharrou, de tweede leider van de vereniging, zei tegen De Telegraaf: “Dit is bizar en lichtjaren verwijderd van alles wat we doen. De associatie neemt afstand van dergelijke uitspraken en ik neem er afstand van. We hebben een warme plek in ons hart tegenover de Joodse gemeenschap, ik wil niets horen over dit soort onzin. ”

Bouharrou heeft in het verleden gesproken over de inzet van zijn vereniging om extremisme te bestrijden.