Israel woonde anti terrorisme conferentie in Marokko bij

Marokkaanse veiligheidstroepen. Screenshot YouTube

Opnieuw een indicatie van de opwarming van de banden tussen Jeruzalem en sommige Arabische landen, een ​​Israëlische functionaris nam de afgelopen week actief deel aan een antiterrorismeconferentie in Marokko.

De naam van de Israëlische functionaris die woensdag en donderdag in Marrakesh de werkgroep Warschau Process Counterterrorism and Illicit Finance bijwoonde, mag vanwege veiligheidsredenen momenteel niet worden gepubliceerd.

“De delegaties bespraken de steeds veranderende dreiging van Al-Qaida en andere vergelijkbare terreurgroepen en erkenden een reeks inspanningen die kunnen worden ingezet om deze nog steeds krachtige dreiging tegen te gaan, waaronder de bevordering van een reeks niet-bindende beginselen”, de VS State Department zei in een verklaring.

“Deelnemers deelden hun regionale perspectieven op het tegengaan van Al-Qaida en bespraken bedreigingen van andere terroristische groeperingen. Een aantal delegaties wees ook op de destabiliserende activiteiten van Iran en de door Iran gesteunde terreurgroepen, met name Hezbollah, en de noodzaak om de voortdurende steun van Iran aan terroristische groeperingen collectief te confronteren. “

Die conferentie, mede gesponsord door Polen en de VS, was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van wereldwijde inspanningen om Iran tegen te gaan, maar werd later om nog onbekende redenen, afgezwakt en in plaats daarvan gericht op het zoeken naar stabiliteit in het Midden-Oosten.

In een gezamenlijke verklaring die donderdag werd vrijgegeven, erkenden de deelnemende landen en organisaties “de steeds veranderende dreiging van Al-Qaida” en noemden ze verschillende principes om “collectieve samenwerking door deelnemers te bevorderen om een ​​alomvattende aanpak te hanteren tegen de steeds veranderende en evoluerende Al Qaida-dreiging. ‘

Israël was een van de meer dan 50 landen die deel uitmaken van het Warschau-proces, dat begon met de ministeriële bevordering van een toekomst van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten die in februari 2019 in de Poolse hoofdstad plaatsvond.

De werkgroep terrorismebestrijding en illegale financiering van deze week is de laatste werkgroepvergadering van het Warschau-proces voorafgaand aan de 2020 ministeriële bijeenkomst in Warschau in Washington DC.