EL AL stopt mogelijk met vliegen op Amsterdam vanwege coranavirus

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL heeft aangekondigd meer bestemmingen binnen Europa voorlopig te schrappen. Afgelopen vrijdag stopte EL AL met vluchten naar Berlijn, Zurich en Barcelona. Vanaf vandaag worden daar mogelijk aan toegevoegd: Amsterdam, München, Boedapest, Brussel, Boekarest, Wenen en Marseille, aldus berichten in de Israëlische media.

Al eerder werden vluchten naar o.a. Frankfurt, Wenen en Madrid voorlopig opgeschort.

“Dit is een ongekende crisis,” vertelde een hoge EL AL-functionaris aan Ynet-nieuwssite.

“De gevolgen van deze crisis zijn enorm en we proberen alles te doen wat we kunnen om de crisis aan te pakken,” zei de functionaris.

Hij zei dat de luchtvaartmaatschappij bezig was om vluchten te combineren en kleinere vliegtuigen te gebruiken.

Op woensdag heeft EL AL ongeveer 600 vaste werknemers ontslaan, terwijl het bedrijf worstelt met voortdurende financiële verliezen als gevolg van de virusuitbraak.

Van andere werknemers in goedbetaalde functies zijn hun salaris met maar liefst 20% verlaagd.

De luchtvaartmaatschappij heeft ook honderden uitzendkrachten, die minder dan vijf jaar in dienst zijn van het bedrijf, ontslagen. Het ontslagen personeel omvat vliegtuigbemanningen, stewardessen, grondbemanningen en anderen.

Naast het terugschroeven van vluchten, heeft EL AL ook vluchten naar Italië en Thailand opgeschort en gezegd dat het haar geplande lancering van rechtstreekse vluchten naar Tokio tot april zou uitstellen. De luchtvaartmaatschappij verlengde haar stopzetting van vluchten naar Beijing en Hong Kong tot mei.

Dit alles vanwege de uitbreiding van het coronavirus in Europa en het advies van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid om niet meer naar het buitenland af te reizen indien dit niet strikt noodzakelijk is.

Bezoekers uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Italie wordt de toegang tot Israel ontzegd.

Nu ook in Nederland en België het aantal besmette patiënten zich uit uitbreidt, mag ervan worden uitgegaan dat vandaag of morgen ook Nederlanders en Belgen de toegang tot Israël wordt ontzegd.

Verwacht wordt dat de lijst met landen waarvandaan bezoekers Israel niet meer inkomen de komende dagen zal groeien. Er staan nu 14 landen op de lijst.

Dit behoort tot de maatregelen die Israel heeft genomen om verspreiding van het gevreesde coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan.

In Israel zelf zijn op dit moment ruim 80.000 mensen in thuis quarantaine geplaatst en is er sprake van een ontwrichting van het openbare leven.

Zo zijn voor de komende dagen Poeriem optochten door het hele land geannuleerd, mogen bijeenkomsten met meer dan 5.000 deelnemers niet plaatsvinden, worden sportwedstrijden afgelast of alleen gespeeld zonder publiek.

Inmiddels is de coördinatie over maatregelen tegen het coronavirus overgenomen door de National Security Council van de staat Israel. Deze coördineert vanaf jl. vrijdag alles wat te maken heeft met het virus, zoals nieuwe richtlijnen die worden uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid en meer zaken waar andere ministeries bij betrokken zijn.

Advertentie (4)