Knesset voorzitter Edelstein treedt af

Yuli Edelstein. Foto GPO

Knesset voorzitter Yuli Edelstein heeft woensdag ontslag genomen in plaats van te voldoen aan een in een eerder deze week door het Hooggerechtshof gedane uitspraak om vandaag, woensdag, de Knesset over een nieuwe voorzitter te laten stemmen.

Edelstein, lid van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, stond onder extreme druk nadat hij de parlementaire activiteiten had opgeschort. Hierdoor konden de nieuw verkozen wetgevers geen nieuwe voorzitter kiezen. Zo kon het Arrangements Committee, een van de meest vitale Knesset-commissies, kon vormen.

“Het Hooggerechtshof begraaft de Knesset”, zei hij op een speciale persconferentie. “De beslissing van het Hooggerechtshof is niet gebaseerd op de wet, maar op een partijdige en extreme analyse daarvan. De beslissing van het Hooggerechtshof is in tegenspraak met de statuten van de Knesset”.

“De beslissing van de rechtbank vernietigt het werk van de Knesset, ” vervolgde hij. “De beslissing van de rechtbank is een grove inmenging van de rechterlijke macht in de gekozen wetgevende tak. De beslissing van de rechtbank schaadt de soevereiniteit van de natie en de Knesset op een ongekende manier.”

Edelstein zei dat Israël een eenheidsregering nodig had, vooral in het licht van het coronavirus-crisis en de daarmee gepaard gaande grote problemen. Hij beloofde te werken en te bidden voor betere dagen en sloot toen de Knesset-sessie van woensdag.

Het ontslag gaat donderdag in.

Deze stap van Edelstein beëindigt effectief elke hoop op de vorming van een eenheidsregering omdat Blauw en Wit de voorzitter zal vervangen door een lid van hun eigen partij. De Likud vindt dit onaanvaardbaar.

De 61 Knessetleden van het centrum-linkse blok van Blauw en Wit leider Benny Gantz zullen naar verwachting nu stemmen om Blauw en Wit Knessetlid Meir Cohen te kiezen als vervanger van Edelstein. Het is onduidelijk wanneer die stemming zal plaatsvinden. Cohen was plaatsvervangend Knesset-spreker in de laatste functionele Knesset tot de verkiezingen van april 2019.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de staat Israël dat een Knesset voorzitter aftreedt.