Een virtueel bezoek aan Jeruzalem

Klaagmuur. Screenshot YouTube

Het Tower of David Museum heeft een nieuwe 360 VR-stereo documentaire genaamd The Holy City uitgebracht. Hiermee kunt u vanuit uw huis een bezoek brengen aan de heiligste plekken van de stad.

Terwijl de coronavirus crisis aanhoudt en mensen over de hele wereld thuis vastzitten, kan Jeruzalem in virtuele glorie vanuit de huiskamer worden bezocht.

Het initiatief van het Tower of David Museum komt op tijd voor Pesach, Pasen en Ramadan. Deze feestdagen vallen voor het eerst sinds 1992 in dezelfde maand.

Gepland als onderdeel van de museumtentoonstelling, plaatst de stereo 360 Virtual Reality film Holy City kijkers in het midden van de gebeden bij de Klaagmuur, aan de voet van de al-Aqsa-moskee of bij een plechtige processie naar de heilige Grafkerk waar volgens de christelijke traditie Jezus werd begraven.

“We bevinden ons in zeer uitdagende tijden en helaas kunnen pelgrims, bezoekers en reizigers dit voorjaar niet naar Jeruzalem komen. Maar technologie kan helpen”, vertelde directeur Eilat Lieber van het museum aan The Jerusalem Post. “We kunnen de stad en haar spiritualiteit bij de mensen thuis brengen. Ze kunnen meedoen aan de festivals en deel uitmaken van wat er elk jaar gebeurt.”

Lieber legde uit dat de documentaire, die zowel op een plat scherm als met een VR-headset kan worden bekeken, de ervaring van een bezoek aan de stad of het museum natuurlijk niet kan vervangen. Maar de documentaire geeft wel het idee weer van wat Jeruzalem vertegenwoordigt voor veel mensen over de hele wereld.’

De video wordt tegen een kleine vergoeding beschikbaar gesteld op de website , maar zal gratis zijn vanaf de eerste dag van Pesach op 9 april tot de eerste dag van de Ramadan op 14 april.

“Hopelijk kunnen bezoekers volgend voorjaar persoonlijk komen genieten van de geluiden, de geuren, de sfeer in de stad, maar ondertussen nodigen we ze uit om mee te doen aan ons project.”

Het initiatief is ontwikkeld in een tweejarige samenwerking tussen de experts van de Tower of David, het Israëlisch-Canadese bedrijf Blimey en Occupied VR.

“Het doel van The Holy City is om de majesteit en het unieke multiculturalisme dat de stad biedt te herstellen en toegang te geven tot rituelen en locaties waar maar weinigen aan worden blootgesteld ‘, vertelde Nimrod Shanit, regisseur en producent van de documentaire aan de Post. “Met zijn gezamenlijke interreligieuze samenwerking viert The Holy City de rijke culturele diversiteit van Jeruzalem en bevordert het een alomvattend gevoel van menselijkheid.”

Het project markeert de eerste keer dat de heiligste plekken van Jeruzalem zijn vastgelegd met behulp van zowel volumetrische scans als stereo 360 VR-filmopnames door een interreligieus team van joden, christenen en moslims.

“Nu de heilige plekken in Jeruzalem ontoegankelijk zijn, kan Virtual Reality een alternatief zijn voor het bereiken van gebedshuizen, een nieuwe vorm van virtuele bedevaart als het ware. Deze nieuwe meeslepende ervaring plaatst bezoekers virtueel op enkele van de meest exclusieve en moeilijk te bereiken locaties in Jeruzalem alsof ze er zelf zijn, ”concludeerde Shanit.