IDF zet acht bataljons klaar om de politie te helpen bij de striktere maatregelen

IDF-chef Aviv Kohavi, centrum, bezoekt op 22 maart 2020 een trainingsbasis van de Golani-brigade. Foto Israel Defense Forces

Het Israëlische leger gaat de politie in Israël helpen bij het afdwingen van de striktere maatregelen die woensdagavond om 20.00 uur ingaan om het coronavirus te bestrijden. Acht bataljons – meer dan 2000 soldaten – zijn hiervoor in paraatheid gebracht.

De soldaten zullen optreden als hulpkracht voor de Israëlische politie, die de feitelijke wettelijke bevoegdheid heeft om de afsluiting af te dwingen. De IDF-troepen zullen niet bewapend zijn.

De acht bataljons – één voor elk politiedistrict – zijn afkomstig van de trainingsbases van de IDF. Deze leveren routinematig hulptroepen in tijden van oorlog en nationale noodsituaties. Het leger is bereid om het aantal bataljons indien nodig te verdubbelen.

De soldaten hebben speciale training gekregen om de politie bij te staan. Alle soldaten worden dagelijks getest door een laboratorium van het Israëlische leger om de druk op de civiele laboratoria te verlichten.

Het laboratorium is oorspronkelijk opgezet om aan de hand van DNA de overblijfselen van soldaten te identificeren. Eerst worden alleen soldaten getest waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn, daarna zullen alle soldaten gecontroleerd worden om te garanderen dat eenheden vrij zijn van het virus.

Er zijn op dit moment 25 soldaten besmet met het coronavirus en nog eens 5.579 soldaten zitten in quarantaine.

De IDF werkt samen met de Magen David Adom-ambulancedienst om tests uit te voeren op vermoedelijke dragers van het coronavirus. Ongeveer 150 militaire voertuigen met chauffeurs zijn beschikbaar gesteld aan MDA zodat hun artsen en paramedici in het hele land mensen thuis kunnen testen.

Het Israëlische leger bereidt zich voor om 1.000 soldaten van het Home Front Command in te zetten om risicopopulaties die vastzitten in hun huizen te voorzien van voedsel of medicijnen. Volgens een woordvoerder van het leger worden de details van dit plan uitgewerkt met de lokale autoriteiten en wordt het binnenkort in uitvoering gebracht.