Knesset voorzitter Edelstein probeert democratie de nek om te draaien, president pikt het niet

President Rivlin. Foto GPO

Knesset voorzitter Edelstein (Likud) nam eerder vandaag om de Knesset te sluiten vanwege het coronavirus en dat hij de mogelijkheid zou geven om volgende week een aantal commissies te benoemen wat hem op grote kritiek kwam te staan van o.a. president Rivlin.

Na zijn mededeling werd al snel duidelijk waarom hij deze beslissing had genomen die volledig in strijd met de democratie is.

De aankondiging kwam nadat de gesprekken onder leiding van Edelstein, niet tot de oprichting van een noodregering hebben geleid.

Edelstein zei dat hij er bij de partijen op aan had gedrongen om onmiddellijk een tweeledige commissie op te richten die zich bezighoudt met “toezicht”, voordat volgende week een volledige stemming over de kwestie werd gehouden.

Hij beschuldigde Blauw en Wit en zijn partners van “belachelijk” handelden en zei dat de partijleiders “weigeren het welzijn van het publiek te zien” in hun aanpak van de coronavirus crisis.

Knesset voorzitter Yuli Edelstein zegt dat het “democratisch proces en parlementair toezicht” van het land alleen zal terugkeren wanneer “we er klaar voor zullen zijn”, verwijzend naar zijn beslissing om de Knesset te sluiten vanwege wat hij zegt bezorgd te zijn over het coronavirus.

President Reuven Rivlin voegde zich al snel bij de politici die hevige kritiek uitten op de beslissing van Edelstein en heeft er bij Knesset voorzitter er op aangedrongen het Knesset-plenum te openen en een debat over het instellen van commissies toe te staan, waarbij hij de voorzitter er op wees, , de democratie van Israël te ondermijnen.

Rivlin ‘smeekte’ Edelstein ‘om te zorgen voor voortdurende parlementaire activiteiten, zelfs tijdens de coronaviruscrisis’, zegt een verklaring van de residentie van de president.

‘Een Knesset die buiten werking is, schaadt het vermogen van de staat Israël om in noodgevallen goed en verantwoordelijk te functioneren. We mogen niet toestaan ​​dat deze crisis, hoe ernstig ook, ons democratisch systeem schaadt ‘, zegt Rivlin telefonisch tegen Edelstein.

“We moeten er alles aan doen om de crisis het hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat we ons democratisch systeem niet ernstig schaden”, voegt hij eraan toe.

De volledige verklaring van het kantoor van de president luidt:

President Reuven (Ruvi) Rivlin sprak vandaag, woensdag 18 maart , met de voorzitter van de Knesset Yuli (Yoel) Edelstein en smeekte hem om te zorgen voor voortdurende parlementaire activiteiten, zelfs tijdens de coronavirus crisis. De voorzitter licht de president in over de uitdagingen waarmee de Knesset wordt geconfronteerd en wat er wordt gedaan om deze op te lossen.

“Het voortdurende geschil over het openen van de Knesset schaadt onze gedeelde strijd tegen corona”, zei de president in zijn gesprek met de voorzitter van de Knesset, eraan toevoegend “en vooral wanneer we op een noodsituatie staan, speelt de Knesset een cruciale rol. De Knesset houdt toezicht op en balanceert, het is een essentieel onderdeel van de gezonde, correcte en goede werking van het systeem als geheel, zelfs in noodsituaties. Een Knesset die buiten werking is, schaadt het vermogen van de staat Israël om in geval van nood goed en verantwoordelijk te functioneren. We mogen niet toestaan ​​dat deze crisis, hoe ernstig ook, ons democratisch systeem schaadt. We moeten er alles aan doen om de crisis het hoofd te bieden, en ervoor zorgen dat we ons democratisch systeem niet ernstig schaden. ”

De president vertelde de voorzitter van de Knesset dat hij vol bewondering is voor hem en zijn werk door de jaren heen en dat hij er zeker van is dat niemand de Israëlische democratie duurder acht dan hijzelf, als iemand die heeft gevochten voor het zionistische idee dat zijn hele leven en heeft daarvoor een hoge persoonlijke prijs betaald. ‘Ik weet dat u, als opvolger van alle voormalige sprekers, de status van de Knesset als een baken van democratie zult bewaken, vooral in deze tijd’, zei de president.

Knesset voorzitter Yuli (Yoel) Edelstein vertelde de president dat hij bezig was het geschil op te lossen en riep Likud en Kachol Lavan op om onmiddellijk tot een akkoord te komen over de oprichting van Knesset-commissies. “De verschillen tussen de partijen zijn niet groot en de Israëlische burgers verdienen het dat hun gekozen vertegenwoordigers voor hen werken en toezicht houden op het werk van de regering. Er is geen reden om dit naar buiten te slepen, ‘zei hij.

Advertentie (4)