Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

150 =ultra orthodoxen op een bruiloft. Screenshot

Wanneer de regels niet van toepassing op ons zijn: premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëli’s op hun donder gegeven omdat ze de ernst van de groeiende coronavirus crisis niet hebben begrepen, en spoorde hen aan om waar mogelijk thuis te blijven aangezien het aantal gevallen in de Joodse staat stijgt tot 427, dankzij 90 zaken werden dinsdagnacht aangekondigd.

  • De premier lijkt een groot deel van de pers te hebben gerekruteerd om het publiek op hun donder te geven, waarbij Israel Hayom de voorpagina bepleisterd met de kop: ‘Neem verantwoordelijkheid’. Om niet één-op-één te zijn, heeft de niet minder sensationele Yedioth Ahronoth op de voorpagina met “Dit is geen spel” in grote rode blokletters.
  • Helaas, terwijl Netanyahu zijn persconferentie aan het afronden was, meldt Channel 12 dat ongeveer 150 ultraorthodoxe Israëli’s zich in een auditorium in Beit Shemesh verdrongen om te dansen en zich een weg te banen door een huwelijksfeest. De politie arresteerde vervolgens een van de deelnemers en zei dat hij een quarantainebevel had geschonden en mogelijk de andere gasten had besmet.

  • Alsof het houden van de bruiloft niet erg genoeg was, onthult Yair Cherki van Channel 12 dat de organisatoren heel goed wisten dat wat ze deden tegen de wet was, en een foto plaatsten van de uitnodiging die gasten waarschuwt om niemand te vertellen waar het evenement zou plaatsvinden.
  • Foto’s van vergelijkbare drukte zijn ook te zien op de Tempelberg / Haram al-Sharif, waar de al-Aqsa-moskee gesloten zou is, maar dat weerhield het erop honderden moslimaanbidders er niet van van heel dichtbij buiten het heiligdom samen te komen om te bidden en elkaar mogelijk bloot te stellen aan het virus.

  • In de IDF lijken commandanten en officieren de memo ook niet te hebben ontvangen, en verdringen hun soldaten in groepen zich in de en zelfs in de meldkamers.

  • ‘Als ultraorthodoxen de instructies niet volgen, roepen we meteen naar hun rabbijnen. En terecht. Maar waar is stafchef Aviv Kohavi in ​​godsnaam wanneer soldaten op zijn bases de coronavirus richtlijnen volledig negeren?!? Waar is zijn verantwoordelijkheid? Zijn ijdelheid en minachting zullen ons duur komen te staan! ‘ schrijft Haaretz’s Josh Breiner.

De incompetentie gaat helemaal naar de top: Maar waarom zou van de gemiddelde Israëliër worden verwacht dat hij de coronavirus richtlijnen volgt als leden van het kabinet deze ook niet serieus lijken te nemen?

  • Walla-nieuws meldt dat in plaats van de Knesset te verlaten nadat hij was gewaarschuwd dat hij op een conferentie was geweest met iemand die mogelijk het virus bij zich droeg, minister van Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi erop stond maandag te worden beëdigd, tegelijk met twee andere wetgevers.
  • Hij vertelt Army Radio dat hij de boodschap tien minuten voor zijn beëdiging heeft gezien toen hij al in het gebouw was. Terwijl gezondheidsfunctionarissen aanvankelijk zeiden dat hij niet in quarantaine hoefde te gaan, publiceerde de publieke omroep KAN een foto van hem toen hij naast het hoofd van de regionale raad van Merhavim zat, Shai Hajaj, die ook het virus opliep. Hanegbi werd samen met drie andere wetgevers die ook op de conferentie waren geweest, vervolgens in quarantaine geplaatst.
  • Army Radio meldde dat Hanegbi vanochtend werd gezien toen hij aan het joggen ws, maar de minister zegt dat het “nepnieuws is”.
  • Hoewel Blauw en Wit No. 2 Yair Lapid de quarantainevoorschriften niet schendt, filmde hij zichzelf terwijl hij de demissionaire regering bekritiseerde, terwijl hij suggereerde dat de eis dat Israëli’s in hun huizen blijven, onwettig is.
  • Deze non-democratie vertelde ons vandaag één ding: dat we onze huizen niet kunnen verlaten. Vraag jezelf af in welke landen een niet-verkozen regering haar burgers vertelt dat ze hun huizen niet mogen verlaten ‘, zegt Lapid in een videoverklaring, verwijzend naar het gebrek aan toezicht door de regering. Wanneer Amit Segal van Channel 12 hem over deze onverantwoordelijke implicatie aanspreekt , verduidelijkt Lapid dat hij niet tegen het verblijf thuis is, maar eerder tegen de overgangsregering die het heeft opgedragen.

Democratie van op afstand: met steeds meer MK’s in quarantaine, wordt het minder duidelijk hoe de Knesset stemmingen kan houden, waarvoor de aanwezigheid van wetgevers in het plenum vereist is.

  • Blauw en Witt MK Ram Ben Barak, die zich momenteel in quarantaine bevindt, vertelt aan publieke omroep KAN dat hij aan Knesset voorzitter Yuli Edelstein heeft aanbevolen dat een MK van een blok die in quarantaine zit, moet worden gecompenseerd met een MK van het andere blok.
  • De Marker-verslaggever Gur Megiddo schrijft enigszins sarcastisch dat ‘quarantaine niet mag voorkomen dat Knesset-leden stemmen. Als er midden in de nacht regels kunnen worden aangenomen die de Shin Bet-veiligheidsdienst toestaan om toegang te krijgen tot onze mobiele telefoon, is er geen probleem om een ​​tijdelijke regeling te creëren om stemmen op afstand toe te staan. “
  • Likud MK Miki Zohar reageert op Army Radio op het argument en zegt dat MK’s op afstand elkaar niet kunnen overtuigen van hun argumenten.

Ik zal nu vragen beantwoorden: een groeiend aantal verslaggevers begint bezwaar te maken tegen het feit dat Netanyahu geen vragen toestaat aan het einde van zijn nu bijna iedere avond plaatsvindende coronavirus persconferenties.

  • Globes-correspondent Tal Schneider wijst erop dat de pers zo verwarrend is, omdat zoveel verschillende functionarissen verschillende boodschappen aan het publiek geven en er geen enkel adres voor journalisten is om hun vragen te stellen.
  • Schneider somt vervolgens de vragen op die volgens haar beantwoord moeten worden: 1) Hoe staat het met het nadat dokters al weken melden dat ze onvoldoende beschermende uitrusting hebben? 2) Wat is, gezien de honderden artsen en verpleegsters die momenteel in quarantaine zijn, de status van ziekenhuispersoneel? 3) Waarom benadrukt de regering de grote drukte op de stranden van Tel Aviv terwijl ze de ultra orthodoxe bruiloft in Beit Shemesh negeert?
  • Terwijl het nieuws van 8 uur plaats maakte voor het onderzoeksprogramma ‘Uvda’ van Channel 12, bespreken gastheren Yonit Levi en Ilana Dayan de rol van de pers in het coronavirus. Levi benadrukt dat de media het publiek een reden moeten geven om te geloven dat de zaken beter zullen worden, terwijl beiden het erover eens zijn dat solidariteit met de rest van de wereld in deze strijd moet worden getoond.
  • Noa Landau van Haaretz betwist echter het feit dat geen van de tv presentatoren een punt heeft benadrukt om de cruciale verantwoordelijkheid van de media te benadrukken om gedurende deze tijd moeilijke vragen te stellen aan besluitvormers. ‘We zijn blijkbaar teruggekeerd naar de tijd dat de pers werd gerekruteerd om het nationale moreel een boost te geven, en dat ging heel snel’, schrijft ze.
  • Haar collega, Chaim Levinson, voegt eraan toe dat als deze hele crisis eindelijk voorbij is, de Israëli’s genoegen zullen moeten nemen met degenen die de gezondheidszorg jarenlang hebben verwaarloosd, ‘zelfs met “the writing was on the wall” . Ja, heren Netanyahu en [minister van Volksgezondheid Yaakov] Litzman, ik praat voornamelijk tegen jullie ”, schrijft hij.
  • Terwijl nog steeds over het onderwerp van de media, verzekerde de Israëlische ambassadeur in Duitsland, Jeremy Issacharoff, die ook besmet is met het COVID-19 virus, Army Radio dat het goed met hem gaat en in zijn advies aan luisteraars over hoe ze door het virus kunnen komen, raadt hij aan minder te luisteren naar Het nieuws. ‘Op die manier is het veel rustgevender.’

Bouw troeft virus af: De openbare omroep Kan meldt dat ongeveer 25.000 Palestijnse arbeiders van de Westelijke Jordaanoever vanmorgen Israël zijn binnengekomen, waar hun werkgevers verantwoordelijk zullen zijn voor het verstrekken van onderdak voor de komende één tot twee maanden. Ze sluiten zich aan bij 20.000 Palestijnse arbeiders die al in Israël zijn nadat ze voor onbepaalde tijd van hun familie gescheiden zijn geweest.

  • Channel 13 meldt dat de beslissing van de minister van Defensie Naftali Bennett om de arbeiders toe tegen de zin van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet was
  • Haaretz’s Hagar Sheizaf meldt dat er allerlei accommodatie-regelingen worden getroffen voor de arbeiders, waaronder enkele controversiële, waar ze gewoon in een kamer met 20 matrassen worden geplaatst – in strijd met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid. Andere werkgevers hebben echter hotelkamers gereserveerd voor hun werknemers.
  • Nu het vertrouwen van het publiek in de Shin Bet al op een dieptepunt staat, zegt minister van Vervoer Bezalel Smotrich, die heeft meegewerkt aan het opstellen van Israëlische noodmaatregelen, waardoor de veiligheidsdienst gegevens kan verzamelen van de telefoons van bevestigde gevallen van coronavirus en degenen die mogelijk in de buurt zijn geweest, dat hij zich niet helemaal op zijn gemak voelt met de regels.
  • ‘Ik ben het niet helemaal eens met het huidige model voor het volgen van mobiele telefoons. Er mist iets op het gebied van toezicht ”, zegt hij tegen KAN radio. ToI’s Judah Ari Gross wijst er op zijn beurt op Twitter op dat niemand Smotrich heeft gedwongen om vóór de extreme maatregelen te stemmen.

Haal me op: Gezien de nogal grimmige tijden, zijn hier enkele positievere berichten en verhalen die je dag kunnen helpen opfleuren, al is het maar een beetje.

  • De man die de toespraken voor de Israëlische VN-missie schreef, wijst erop dat sociale afstandelijkheid een aantal onvoorziene voordelen heeft.

  • De Joodse astronaut Jessica Meir, die geschiedenis schrijft als de zijnde de helft van het eerste volledig vrouwelijke ruimtewandelteam, tweet een mooi beeld en een boodschap van buiten de atmosfeer.

  • De Amerikaans-Israëlische bioloog en Nobelprijswinnaar en professor aan de Stanford University, Michael Levitt, vertelt de publieke omroep KAN dat de situatie in Israël bij lange na niet zo slecht is als in andere landen in de wereld en dat het hem zou verbazen als meer dan tien mensen in Israel zouden sterven aan het virus.
  • En als je deze video van eenden die het asfalt van een zo goed als verlaten Ben Gurion Airport oversteken, nog niet hebt gezien, geniet ervan.

Advertentie (4)