Update van coronavirus maatregelen in Israel

Testen op coronavirus. Foto screenshot

Een update van de maatregelen in Israel omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn, zoals het sluiten van de grenzen voor niet-ingezeten, het gebruik van smartphones door orthodoxe joden op Shabbat, en het volgen van smartphones.

Woensdagavond kwam de aankondiging dat met onmiddellijke ingang buitenlanders niet meer Israel inkomen.

Vanaf 12 maart was er de maatregel dat buitenlanders alleen Israel in konden komen als ze een plek hadden waar ze 14 dagen in quarantaine konden gaan. Onder het nieuwe verbod, dat onmiddellijk van kracht werd, wordt zelfs degenen die in staat zijn om zelf in quarantaine te gaan de toegang tot Israël geweigerd.

De Bevolkingsimmigratie- en grensautoriteit, die het nieuwe beleid heeft aangekondigd, zei dat het inreisverbod werd aanbevolen door het ministerie van Volksgezondheid en van toepassing zal zijn op alle internationale grensovergangen.

Een uitzondering zou worden gemaakt voor niet-onderdanen van wie het “middelpunt van het leven in Israël” is, zonder dat dit verder werd uitgelegd.

Ook de grensovergangen met Egypte en Jordanië zijn gesloten.

In een andere toch wel opzienbarende beslissing heeft de sefardische opperrabbijn van Israel, Yitzhak Yosef, woensdag laten weten dat religieuze joden hun mobiele telefoons op Shabbat beschikbaar aan moeten laten staan omdat de autoriteiten mogelijk contact met hen moeten opnemen met levensreddende informatie tijdens de coronavirus pandemie.

De beslissing is gebaseerd op het joodse juridische principe dat het redden van een leven – pikuah nefesh , zoals het in het Hebreeuws bekend is – boven alle andere religieuze voorschriften gaat . Het gebruik van elektronische apparatuur is normaal gesproken niet toegestaan ​​op de Joodse rustdag door de religieuze wet.

Rabbijn Yitzhak Yosef riep ook op tot sluiting van alle synagogen in ziekenhuizen, met als argument dat het in deze vaak kleine gebedsruimten niet mogelijk is dat mensen op minimaal twee meter afstand van elkaar staan.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde woensdag aan dat het is begonnen met het gebruik van de omstreden digitale instrumenten voor massaal toezicht om de bewegingen van coronavirus dragers te volgen en heeft al 400 mensen, die in contact bleken te zijn geweest met dragers van het virus, laten weten dat ze in quarantaine moeten gaan.

Het elektronische volgprogramma, dat wordt uitgevoerd door de Shin Bet-beveiligingsdienst, heeft harde kritiek gekregen, onder meer door leden van de demissionaire regering en Knesset leden, en de wettigheid ervan wordt momenteel aangevochten bij het Hooggerechtshof.

De tracking is bedoeld om mensen die in de afgelopen twee weken 10 minuten of langer, binnen twee meter of langer, in de nabijheid van een drager van het virus waren geweest, te waarschuwen en in quarantaine te plaatsen. Huis quarantaine voor het virus duurt 14 dagen; dus als het incident bijvoorbeeld 10 dagen eerder was, moeten degenen die in isolatie werden bevolen, daar vier dagen moeten blijven.

Sommigen beschuldigden demissionaire premier Netanyahu ervan dat hij een “machtsgreep”uitvoerde door dit omstreden volg systeem goed te keuren.

Het ministerie van Gezondheid heeft opdracht gegeven alle ultra orthodoxe scholen, yeshiva’s en andere ultra orthodoxe instituten te sluiten.

Als reden werd opgegeven dat men zich niet hield aan de bepaling van minimaal twee meter afstand tussen personen en het verbod op meer dan tien personen bij elkaar.

Advertentie (4)