Natte winter bracht overvloedige regenval in Israel

Overstroomde hangar met een van de beschadigde straaljagers . Foto IDF

Nu de winter in Israel op zijn retour is en het voorjaar is aangebroken kan worden geconcludeerd dat er sprake was van overvloedige regenval met op de meeste plaatsen gemiddeld 105% meer regenval, waar het land niet op was voorbereid.

Volgens een rapport dat deze week werd gepubliceerd door het hoofd van de klimaatafdeling van de Israel Meteorologist Service, Dr. Amos Porat, viel er in de meeste plaatsen gemiddeld 105% meer regen.

Tijdens het regenseizoen (voornamelijk december en januari) ervoeren gebieden in het noorden zoals de Carmel Coast, Hula Valley en Menashe Heights allemaal grote hoeveelheden regen die het seizoensgemiddelde met meer dan 120% overtrof.

Nahariya, ook in het noorden, stond bovenaan de hitlijsten met ongeveer 140% meer dan de gemiddelde neerslag voor de tijd van het jaar.

De infrastructuur in veel steden was niet in staat om te gaan met de plotselinge, zware regenbuien, waardoor meerdere stedelijke gebieden in het hele land te maken kregen met overstromingen, zoals bijvoorbeeld in Tel Aviv, Nahariya en Ashdod.

Een aantal mensen verdronk in de overstromingen, waaronder een paar dat vastzat in een lift in Tel Aviv toen het water binnenstroomde en een man van in de dertig die werd meegesleurd door een waterstroom terwijl hij mensen probeerde te redden uit een auto in Nahariya.

Ook was er een Israëlische luchtmachtbasis in Zuid-Israël die te maken kreeg met overstromingen, waarbij acht straaljagers en uitrusting werden beschadigd en sprake was miljoenen dollars schade.

Op de Westelijke Jordaanoever overtrof de hoeveelheid regenval voor het seizoen ook het gemiddelde, zij het met een iets lagere 110-130%.

De noordelijke Negev, die de afgelopen jaren te kampen had met een tekort aan regenwater, zag de regenval terugkeren naar het verwachte gemiddelde voor het zuiden en voor het seizoen.

Hoewel december en januari regenachtiger waren dan gemiddeld, was februari een beetje droger, met slechts 60-80% van de verwachte hoeveelheid regenval in Noord-Israël, de Jordaanvallei en de kustvlakte.

In Galilea en de noordelijke Golanhoogvlakte viel in februari 120-150 mm regen, wat 70-80% van het maandelijkse gemiddelde voor februari is.

Het meer van Tiberias zag ook lager dan gemiddelde regenval in februari en kreeg slechts 60-70% van het gemiddelde, terwijl de Jordaanvallei 50-80% van de verwachte regenval zag.

Toch heeft het meer een zeer succesvolle winter gehad wat betreft het aanvullen van zijn niveaus en bevindt het zich nu op 209,61 meter onder de zeespiegel en heeft nog slechts 81 cm nodig voordat het volledig vol is, iets wat jaren niet is voorgekomen.

De zuidelijke en centrale regio’s zagen daarentegen een toename van de regenval die het gemiddelde voor de meestal drogere februari maand overtrof.

In gebieden dicht bij de grens met Gaza overschreed de hoeveelheid regenval het gemiddelde met 110-150%, terwijl in de Negev en de Arava de hoeveelheid regenval 30-50 mm bereikte, hoeveelheden die het maandelijkse gemiddelde met een aanzienlijk bedrag overschrijden.

Advertentie (4)