Nieuwe maatregel in Israel verbiedt bijeenkomsten van meer dan 100 mensen

Premier Netanyahu tijdens de aankondiging. Screenshot YouTube

Tijdens een persconferentie met de minister van Volksgezondheid Litzman en directeur-generaal Moshe Bar Siman Tov, heeft premier Netanyahu aangekondigd dat vanaf heden bijeenkomsten van meer dan 100 mensen in Israel zijn verboden.

Dit betekend dat bruiloften, Barmitswa’s en allerlei andere familiebijeenkomsten grote problemen zullen krijgen, omdat daar normaal gesproken vele honderden mensen voor worden uitgenodigd. Het is bekend dat al tientallen geplande bruiloften zijn uitgesteld.

Ook synagogediensten van meer dan 10 personen zijn door deze maatregel niet meer toegestaan.

Veel sportevenementen zullen nu worden afgelast of zonder publiek worden gespeeld, om over de vele congressen maar niet te spreken

De aankondiging nadat bekend was geworden dat er inmiddels 82 mensen zijn besmet en ruim 31.000 thuis in quarantaine zitten.

Netanyahu zij over de nieuwe maatregel zei dat uitzonderingen zouden worden gemaakt voor veiligheid, gezondheid en openbare behoeften, terwijl hij Israëli’s aanspoorde om “gedragsveranderingen” aan te brengen en hun “dagelijkse routines” te veranderen.

“We houden van knuffelen, handen schudden, kussen – doe het niet”, zei hij. “Was je handen. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.

Ook zei Netanyahu dat wordt overwogen de universiteiten te sluiten en de studenten online lessen te laten volgen. Hierover zal snel een besluit komen na overleg met de universiteiten en hoge scholen.

Scholen zullen voorlopig nog open blijven alhoewel dit snel kan veranderen, hier speelt ook mee dat veel ouders beiden werken en dit tot grote problemen zou kunnen leiden.

“Zowel Litzman als Siman Tov benadrukten nogmaals dat het beter was geen bezoeken aan verpleegtehuizen te brengen, tenzij het zeer noodzakelijk is. Oudere mensen zijn nu eenmaal sneller besmet en hebben minder weerstand”, zo zei Netanyahu.

“Als mensen koorts of hoest hebben, moeten ze thuis blijven totdat hun symptomen verdwenen zijn, zelfs als ze geen coronavirus hebben,” zei Bar Siman Tov. “Als u symptomen van coronavirus ervaart, ga dan in huis quarantaine en blijf daar totdat u 48 uur vrij bent van symptomen.”

“We roepen iedereen met koorts of ademhalingsproblemen op om isolatie te betreden,” zei Bar Siman Tov. “We nemen een beschermende stap. Neem via de gebruikelijke kanalen contact op met uw arts.”

Volgens Netanyahu verkeerd Israel in een betere positie dan vele anderen, het heeft namelijk zijn grenzen gesloten voor iedereen die geen plek heeft om na aankomst minstens 14 dagen in quarantaine te gaan.