Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Orly Levy. Screenshot YouTube

Wat deed ze nu weer? De beslissing van Labour-Gesher-Meretz MK Orly Levy-Abekasis om zich te verzetten tegen een door Blauw en Wit geleide minderheidsregering ondersteund door de Gezamenlijke Arabische Lijst, waardoor de kans daarop aanzienlijk kleiner is geworden, haalt uiteraard alle krantenkoppen in Israel.

 • De alliantie van Gesher van Levy-Abekasis ‘Gesher met de noodlijdende Labour-partij en de linkse Meretz was altijd een lastige, omdat Levy tot 2016 lid was van de Yisrael Beytenu-partij en en nooit heeft beweerd haar rechtse standpunten over het Israëlisch-Palestijnse conflict en andere zaken veranderd te hebben. Haar sterke focus op sociale kwesties – samen met de angst dat de sterk verzwakte linkse partijen bij de verkiezingen nog meer zetels zouden verliezen – zorgde ervoor dat de alliantie vooruit kon komen. Toch heeft de plotselinge verandering van haar positie op een door de Geazamenlijke Arabische Lijst gesteunde regering velen verrast, waaronder naar verluidt Labour-leider Amir Peretz.
 • “Ze heeft me niet van te voren ingelicht”, zegt volgens Yedioth Ahronoth, een bron in de buurt van Peretz. ‘Hij is totaal in shock. Hij voelt zich verraden. ‘
 • Yedioth citeert bronnen in de linkse alliantie die inschatten dat Levy-Abekasis op weg is om lid te worden van de Likud-partij, in ruil voor een ministeriële portefeuille en partijondersteuning voor het presidentschap van haar vader, voormalig minister David Levy van Likud. “Ze zou zich niet zo gedragen als ze niet eerst een deal zou sluiten met Likud,” zegt een functionaris.
 • Peretz heeft nog geen commentaar gegeven, maar Meretz-leider Nitzan Horowitz riep haar op om onmiddellijk af te treden, omdat ze in haar verklaring ook had gezegd dat ze zich niet verplicht voelde tot de samenwerking met Meretz. “MK Orly Levy moet het mandaat teruggeven. Haar opmerkingen zijn onverantwoordelijk en schandalig. Tijdens de gehele verkiezingscampagne hebben Labour-Gesher-Meretz-leden, inclusief zijzelf, duidelijk gemaakt dat zij een minderheidsregering zullen steunen onder leiding van Benny Gantz en ondersteund door de Gezamenlijke Arabische lijst. Ze spuugt in het gezicht van de kiezers. Ze moet haar zetel opgeven die ze van de linkse stemmers heeft gekregen. ‘
 • Peretz heeft nog geen commentaar, maar Meretz-leider Nitzan Horowitz riep haar op om onmiddellijk af te treden – in haar verklaring had Levy-Abekasis ook gezegd dat ze zich niet verplicht voelde tot de samenwerking met Meretz. “MK Orly Levy moet het mandaat teruggeven. Haar opmerkingen zijn onverantwoordelijk en schandalig. Tijdens de gehele verkiezingscampagne hebben Labour-Gesher-Meretz-leden, inclusief zijzelf, duidelijk gemaakt dat zij een beperkte regering steunen onder leiding van [Benny] Gantz en ondersteund door de gezamenlijke lijst. Haar gezicht op deze belofte spuugt in het gezicht van de kiezers. Ze moet de stoel verlaten die ze van de linkse stemmen heeft gekregen. ‘
 • Haar verklaring kwam uren nadat Yair Lapid van Blauw en Wit voor het eerst openlijk had gezegd dat zijn partij een minderheidsregering wilde vormen – met Labour-Gesher-Meretz en Yisrael Beytenu met steun van buitenaf door de Gezamenlijke Arabische Lijst. Twee rechtse leden van de centristische partij, MK’s Yoaz Hendel en Zvi Hauser, hebben gezworen zich ertegen te verzetten, maar de stem van Levy-Abekasis was de druppel die het onmogelijk lijkt te maken.
 • In zijn Facebook-bericht zei Lapid dat er twee alternatieven waren: een minderheidsregering of vierde verkiezingen.
 • Orly Levy heeft gekozen voor de vierde verkiezingen,” tweet Channel 13’s internationale correspondent Nadav Eyal.

Of zijn hoofd of haar hoofd: in de kranten gaan sommige experts recht op haar Orly Levy af.

 • In Yedioth Ahronoth gaat columnist Sima Kadmon wel heel ver en noemt Levy-Abekasis een achterlijke verrader.
 • “Chutzpah, opportunisme, lafheid, verraad – er is geen woord dat te hyperbolisch zou zijn om te beschrijven wat MK Orly Levy-Abekasis, nr. 2 van de Labour-Gesher-Meretz alliantie deed, toen ze aankondigde dat ze een minderheidsregering niet zou steunen als die van buitenaf steun zou krijgen van de Gezamenlijke Arabische Lijst. En om ervoor te zorgen dat het stoten van het mes in de rug van de partij dodelijk genoeg was, bleef ze draaien en voegde eraan toe dat ze zichzelf niet ziet als toegewijd aan de alliantie met Meretz, een partnerschap waarvan ze beweerde dat het ‘ mij en mijn partner Amir Peretz op gedwongen gedwongen was door veel mensen, waaronder Blauw en Wit. ‘”
 • Kadmon schrijft dat, in tegenstelling tot de rechtse Blauw en Wit MK’s Hendel en Hauser, Levy-Abekasis openlijk het vooruitzicht een minderheidsregering met steun van Gezamenlijke Arabische Lijste heeft gesteund tijdens de verkiezingscampagne, maar ook in recente interviews zoals op sociale media werd bevestigd.
 • Anderen zien echter Peretz van Labour als verantwoordelijk. “Amir Peretz drong erbij Orly Levy op aan, ondanks het feit dat haar kieswaarde vergelijkbaar is met die van een vliegticket naar Parijs in het tijdperk van coronavirus. Als hij haar loyaliteit aan de kiezers niet kan verzekeren, dan kan hij beter inpakken, ‘tweet de politieke correspondent van Haaretz Chaim Levinson.
 • Ik begrijp de opwinding rond Orly Levy niet”, voegt Haaretz-analist Anshel Pfeffer toe op Twitter. “Er werd verwacht dat ze waarschijnlijk naar rechts zou overlopen en ze was de meest voor de hand liggende kandidaat. Het is inderdaad een verachtelijke daad en verkiezingsfraude, maar ik heb voor Labour-Meretz gestemd in de veronderstelling dat dat zou gebeuren. Het maakt niet uit. Het grootste deel van het land stemde tegen Netanyahu met een ruime marge van 120.000 stemmen en in de Knesset zijn er nog 61-59 tegen een regering onder leiding van hem. Aan het werk. ‘

Hoe zit het met de beloften van Blauw en Wit? Van rechts wijzen velen erop dat, ondanks de woede van links over Levy-Abekasis, Blauw en Wit openlijk zijn campagnebelofte niet na kwam om niet met de Gezamenlijke Arabische lijst te onderhandelen, zonder geconfronteerd te worden met een openbare geseling.

 • “Let op: je kunt niet klagen over het verbreken van een belofte van een enkele MK na een hele week van het steunen van de gebroken beloften van 31 MK’s. Ik bedoel, dat kan, maar het is een beetje hypocriet, ‘tweet Channel 12’s politieke analist Amit Segal.
 • Maar, schrijft Haim Shine van het fanclub blad van Netanyahu, Israel Hayom: “Blauw en WitMK Moshe Ya’alon en Gantz beloofden tientallen keren dat ze niet in een regering zouden zitten met de Gezamenlijke Arabische lijst en geen coalitie zouden vormen die door hen zou worden ondersteund. Nu is duidelijk geworden dat ze brutaal logen tegen de burgers van Israël. Er is een limiet aan wat Israëli’s willen tolereren in naam van de zieke haat tegen Netanyahu. ”
 • En,voegt hij eraan toe: “Blauw en Wit ‘zullen binnenkort worden herinnerd als een curiositeit. Ik hoop dat Orly Levy, ter wille van het goede van het land, met succes Amir Peretz en Labour MK Itzhik Shmuli overtuigt en dat deze zich afsnijden van Meretz, die radicaal extreem-linkse vertegenwoordigt en lid worden van een verantwoordelijke regering, aangezien we geen ander land hebben.”

Vechten voor de publieke opinie: voor andere waarnemers weerspiegelt de huidige politieke onrust een bredere kans, namelijk om de onrustige relatie tussen de Joodse en Arabische burgers van het land te corrigeren.

 • In een column in Yedioth schrijft voormalig Shin Bet-veiligheidsdienst hoofd Yuval Diskin: “Medeburgers van de staat Israël, dit is het moment om duidelijk JA te zeggen tegen de Gezamenlijke Arabische lijst want het is een legitieme politieke partner. Net zoals de niet-zionistische ultra orthodoxen legitieme partners zijn, en net zoals de racistische Kahanisten ‘koosjer’ werden gemaakt zonder een oogje in het zeil te houden, omwille van de strijd voor de immuniteit van de beschuldigde van Balfour Street [Netanyahu].Wie ons verraders noemt, of niet-joden, of linksen, voor het ondersteunen van de oorspronkelijke, gewenste en compromisloze visie van de staat Israël – die zijn de echte verraders van de essentie van de Joodse en democratische staat Israël, die is gebaseerd op de waarden van vrijheid, gerechtigheid en vrede, in de geest van de profeten van Israël. ”
 • Sami Peretz van Haaretz dringt er bij de ex-generaals van het leger die Blauw en Wit leiden te strijden voor de publieke opinie: “Er zijn veel gevaren aan het vormen van een minderheidsregering, te beginnen met de mogelijkheid dat het niet zal duren, voordat Blauw en Wit wordt aangemerkt als te links, waardoor ze slechts een paar zetels overhouden na een toekomstige verkiezing en en uiteindelijk zullen instorten. Maar Blauw en Wit moet durven. Ze hebben generaals die militaire campagnes hebben geleid en meer Palestijnen hebben vermoord dan welke andere figuur aan de rechterkant. Ze wisten hoe ze moesten vechten en het is moeilijk om pacifisme aan hen toe te schrijven. En toch wekken ze de indruk dat ze in de strijd voor de publieke opinie zwak en aarzelend zijn. Dit is zowel met betrekking tot de legitimiteit van het vertrouwen op de externe steun van de Gezamenlijke Arabische lijst als in het belang van het betrekken van het Arabische publiek in het democratische spel. Gantz en zijn vrienden lijken aarzelend te zijn over de legitimiteit van het vertrouwen op de Gezamenlijke Arabische lijst stem. Maar als ze echt van plan zijn Netanyahu te vervangen en een minderheidsregering vormen, moeten ze een pleitbezorgingsstrijd voor de publieke opinie lanceren. Als ze dat niet doen, kunnen ze net zo goed een brief schrijven waarin ze capituleren en deelnemen aan een regering van Netanyahu.”

Gaat het goed met de kinderen? Ondertussen blijft het aantal coronavirus gevallen in Israël de dagbladen bezighouden.

 • Yedioth Ahronoth en Israel Hayom schrijven samen de jongste Israëliër tot nu toe die de ziekte heeft, een 9-jarige jongen uit centraal Israël.
 • Het aantal infecties in Israël is 76 maar zal na verwachting tegen het weekend oplopen naar 100.
 • Nieuwe maatregelen zijn geïntroduceerd, waaronder waarschuwingen om niet naar verpleeghuizen te komen en een limiet op bijeenkomsten van meer dan 2.000 mensen.
 • Haaretz interviewt de eigenaars van evenementenhallen (waar in Israel bruiloften worden gevierd), die zich zorgen maken over hun toekomst, al golven van annuleringen constateren en zeggen dat gastenlijsten zijn gehalveerd. Veel klanten dringen er ook op aan om te zorgen dat de hallen worden schoongemaakt, zeggen ze.
 • De krant meldt ook dat het ministerie van Onderwijs zich opmaakt voor de mogelijkheid om de toelatingsexamens voor middelbare scholieren te annuleren en klassen thuis te houden. Het zegt dat 5.000 studenten momenteel thuis in quarantaine zijn geplaatst, 800 van in isolatie zijn vanwege een blootstelling aan een groep Duitse toeristen.

 Is Israël klaar voor het coronavirus? Yedioth zegt dat ziekenhuizen zich onvoldoende voorbereiden op de uitbraak en waarschijnlijk te maken zullen krijgen met een tekort aan bedden als het virus zich verder zou verspreiden. De ziekenhuizen proberen patiënten met niet-bedreigende ziekten naar huis te sturen voor monitoring, maar wachten op goedkeuring door het ministerie van Volksgezondheid.

 • “Bronnen in ziekenhuizen zeggen dat de verwachte overbelasting, die al een tekort aan bedden ziet, alleen maar zal toenemen. In een dergelijke situatie zal het moeilijk zijn om de patiënten te behandelen, wat het aantal sterfgevallen door infectie alleen maar zal verhogen. De ziekenhuizen zeggen dat ze de onmiddellijke noodzaak begrijpen om te beginnen met het leegmaken van de afdelingen, maar bronnen in de gezondheidszorg beweren dat ze dit niet doen, want als ze patienten naar huis sturen, zullen ze waarschijnlijk grote financiële verliezen lijden, omdat hun budgetten afhankelijk zijn van capaciteit.”
 • “Vanaf vandaag hebben de ziekenhuizen de opdracht gekregen om slechts 30 bedden per ziekenhuis aan te wijzen voor coronavirus gevallen. Deze cijfers zijn te klein en zijn niet voldoende voor de scenario’s die het ministerie van volksgezondheid voorspelt, waarbij tienduizenden in het ziekenhuis worden opgenomen”, aldus Yedioth.
 • Israel Hayom meldt dat 900 artsen en verpleegkundigen zich momenteel in huis quarantaine bevinden, de meeste vanwege reizen naar het buitenland.