Israel komt met een stimulerings pakket van € 2,5 miljard om de economie te stabiliseren

Premier Netanyahu. Foto Marc Shellem/GPO

Tijdens een ingelaste persconferentie over de impact van het coronavirus op de economy van Israel, heeft premier Netanyahu aangekondigd met een bedrag van NIS 10 miljard (€ 2,5 miljard) over de brug te komen om de economie te stabiliseren, voornamelijk in de vorm van leningen aan bedrijven en een geldinjectie in het gezondheidszorgsysteem.

“We volgen de ontwikkelingen op de voet en het coronavirus heeft een grote economische impact op de mondiale en Israëlische economie”, zei Netanyahu op de persconferentie, waarin hij benadrukte dat Israël de crisis is ingegaan met een sterke economie en lage werkloosheid. “Ons programma is bedoeld om de economie verder te laten functioneren. We doen dit met een onmiddellijk pakket van NIS 10 miljard.”

Het financiële pakket is een uitbreiding van een NIS 4 miljard leningfonds voor getroffen bedrijven, aangekondigd door Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering op zondag, en kan indien nodig verder worden verhoogd.

Een extra NIS 4 miljard wordt aangeboden in de vorm van leningen met een lage rente aan bedrijven, NIS 1 miljard zal worden verstrekt om het gezondheidszorgsysteem te versterken, en NIS 1 miljard zal zich richten op “speciale behoeften” zoals versterking van diensten, waaronder de Israelische Police, brandweer en hulpdiensten en het gevangeniswezen.

“Er is geen tekort aan goederen, en dat zal er ook niet zijn. De reden is simpel – het grootste deel van de vracht komt over zee aan,” zei Netanyahu. “We zullen ervoor zorgen dat dit niet wordt geschaad. Er is ook een vraag over luchtvracht, en we zullen er alles aan doen om dit mogelijk te maken.”

Netanyahu zei dat financiële ondersteuning voor de luchtvaartindustrie, inclusief het in de problemen geraakte Israëlische vlaggenschip El Al, bovenop het hulppakket komt.

Bedrijven die leningen aanvragen, moeten binnen zeven tot negen dagen hulp kunnen krijgen, zei minister van Financiën Moshe Kahlon.

“We bevinden ons in een moeilijke periode. De economie bevindt zich in een moeilijke periode, een incident als dit kent geen gelijke uit het verleden,” zei Kahlon. “Alle autoriteiten hebben het stuur in handen en we hebben de situatie onder controle.”

Kahlon liet doorschemeren dat de aanvullende maatregelen waarschijnlijk begin volgende week zullen worden ingevoerd, waaronder stappen om het National Insurance Institute (Bituah Leumi) te versterken, dat tot taak heeft ouderen te helpen maar ook het groeiende aantal ontslagenen of op onbetaald verlof gestuurde werknemers .